שתפ הנדסה חיל האוויר (צילום: דובר צה
מדמים מצב אמת באירוע קיצון|צילום: דובר צה"ל

מה יקרה ביום בו עשרות מחבלים יצליחו לחצות את גבול לבנון, ולהיכנס לאחד מיישובי הגבול? ניתן רק לדמיין את הכאוס שישתולל בתוך היישובים, את מספר הנפגעים הרב, את הפעולה הצבאית המורכבת והקשה שתידרש מצה"ל.

בדיוק לתרחיש המסויט הזה התכוננו השבוע בצבא, במסגרת תרגיל שיתוף פעולה גדול של חיל האוויר וחיל ההנדסה. סרן איתמר דרעי, מ"פ בגדוד 603 של חיל ההנדסה, סיפר לנו לאחר התרגיל שהוא נערך במתווה לבנון, "אבל זה רלוונטי לעוטף עזה או שטחי איו"ש, כפי שכבר קרה בעבר. אנחנו, ככוח זמין שנמצא בגזרה, נדרשים להגיע לישוב כמה שיותר מהר. ואת זה אנחנו עושים בעזרת חיל האוויר – הם מסיקים אותנו מאחת הנקודות בשלוש הסקות לתוך הישוב. אנחנו צריכים כמה שיותר מהר להבין את תמונת המצב, איפה המחבל, כדי להסיר את האיום".

דרעי מציין כי התרגיל התפתח מהר מאוד לאירוע רב נפגעים של כוחותינו ושל האזרחים. "היו בתרגיל בין 25 ל-27 פצועים, שזה כמות גדולה של פצועים ביחס לפלוגה, מה שהביא אותנו לפתוח נקודת איסוף פצועים בתוך הישוב, וגם להסיק כוחות פינוי מתוך הישוב שעדיין נמצא תחת איום".

שתפ הנדסה חיל האוויר (צילום: דובר צה
טיפול בנפגעים לצד חתירה למגע וחיסול המחבלים|צילום: דובר צה"ל

המפתח להצלחה: תיאום בין הכוחות

לא מעט כתבות התפרסמו בתקופה האחרונה על נושא השת"פ בצה"ל – לרוב שת"פ שמתרגל התקדמות בשדות הקרב השונים, בצד של האויב. הפעם מדובר בשיתוף פעולה ייחודי נגד פעולות טרור, וזה היה אחד מהתרגילים הגדולים שניהלו בחיל ההנדסה והאוויר, כזה שמדמה מצב אמת באירועי קיצון בגזרה הצפונית. זהו המחזור השני המקיים את התרגיל הזה, ובצבא מתכננים להפוך את התרגיל הזה לחלק קבוע בהכשרת הלוחמים.

רס"ן אור מטייסת הדרקון המעופף, שניהל את הצד האווירי של התרגיל, מספר שהיה צריך לתאם בין יחידות רבות של חיל האוויר, טייסות מסוקים שונות, כטב"מים, מערך הבקרה ואחרים. ויחד עם כל זה כמובן שגם לתאם את הפעולות מול הלוחמים על הקרקע. דמיינו לכם ישוב שקט כשלפתע המרחב האווירי שלו מתמלא בעשרות כלי טיס שונים, מאות חיילים על הקרקע וזה עוד לפני שאנחנו מדברים על אויב שנכנס לישוב.

"זה בעצם לימוד משותף שהשת"פ זה הלב שלו", הוא מסביר. "היה פה לימוד נרחב משותף למערכים רבים של חיל האוויר, ובנוסף חיבור שהתחיל בשנה האחרונה מול חיל ההנדסה. כטייסי מסוקים רוב המשימות שלנו קשורות לקרקע, וראינו את זה לאחרונה בצוק איתן. טייסים הרגישו טוב יותר בצוק איתן בזכות השת"פים שעשו לפני".

שתפ הנדסה חיל האוויר (צילום: דובר צה
פותחים נקודת איסוף פצועים בתוך היישוב|צילום: דובר צה"ל

שתפ הנדסה חיל האוויר (צילום: דובר צה
אחד השת"פים הגדולים שהיו בין הנדסה לחיל האוויר|צילום: דובר צה"ל

רס"ן אור  מדבר על משימה מורכבת גם בפן האווירי, "ובטח מול אויב שנכנס לשטח המדינה", ומוסיף שהטייסים נותנים לכוח הקרקעי מבט רחב יותר מלמעלה, בשיתוף אמצעים מתקדמים שחיל האוויר מפעיל. זה המקום לציין שהתרגיל החל עבור הטייסים כאירוע לא מתוכנן, כשהם מקבלים את זה כבלת"ם באוויר, וצריכים לחבור לכוחות שעל הקרקע, להבין איזה איום יש עליהם ואיך לטפל בו. "האימון הזה זה אופרציה, זו המילה, לא פשוט לחבר המון גורמים צבאיים שלכל אחד הצרכים שלו, וזה המומחיות של הטייסת שלי, האדומה". זו טייסת שמדמה את האויב בתרגילי חיל האוויר. למעשה לרס"ן אור היו שני כובעים, מצד אחד הוא היה חיל האוויר ובמקביל היה גם המחבל.

גם סרן דרעי מסביר שמדובר באירוע לא פשוט עם סכנת חיים גדולה מהרגיל, "זה לא פשוט לנו ולחיל האוויר, שהם צריכים להיכנס לשטח מאוים בסיכון גבוה ולשלוף את הפצועים החוצה". הוא מדגיש ש"השת"פ זה תחום מאוד חשוב, וראיתי את זה באופן אישי במהלך צוק איתן. כמפקד יצא לי לעבוד עם חיל האוויר גם בשיח לתמונת מצב, גם מול מסוקי קרב וגם מול מסוקי פינוי. השיח הוא קריטי ברמה של חיי אדם וזה מצריך תרגול של שני הצדדים".

לפתור דילמות קשות תחת זעקות הפצועים

רס"ן אור מחיל האוויר מספר שהם הקשו מאוד על המתאמנים. "מדובר היה באימון מצוין ממנו למדנו הרבה. אתה חייב שיהיה לך קשה, אימון קל זה אימון לא טוב. כאשר קשה אתה לומד איך להשתפר בפעם הבאה. אנחנו משתדלים בכל אימון כזה להביא סיטואציות שכבר היו, אבל בעיקר כאלה שלא היו. אנחנו כטייסת האדומה יש לנו יתרון שאנחנו יודעים מה חיל האוויר עושה ויכולים לאתגר את הכוח בהרבה מאוד דילמות".

לוחם במהלך פעילות (צילום: דובר צה
"אימון קשה, ולמדנו ממנו הרבה"|צילום: דובר צה"ל

שתפ הנדסה חיל האוויר (צילום: דובר צה
תפקיד קריטי לטייסי המסוקים|צילום: דובר צה"ל

סרן דרעי מהנדסה ניסה להסביר את הדילמות כשאמר, "בנוסף למתווה התרגיל היינו צריכים להכווין מסוקי קרב לנקודות מחבלים. יש לזה חשיבות כי אנחנו לא מדברים על קרב משולב בעזה." לדבריו רכב חשוד יכול להיות של מחבלים, אבל מאוד יכול להיות דווקא של חקלאי ישראלי או משפחה שנקלעה למקום. האתגר הוא לפתור דילמות קשות בלהט הקרב ותחת זעקות הפצועים ורעשי הירי. "אתה צריך להיות מפוקס חד ומדויק", ציין סרן דרעי.

התרחיש הקיצוני הזה יכול לקרות בעתיד הקרוב או הרחוק. זה עניין של שניות, הפתעה של ממש, כאשר פתאום מגלים מחבלים בתוך ישוב. זו אחת מהפעולות הצבאיות הכי מורכבות שיש בספר, ולכן הם "לא רחמו" על עצמם בתרחישי התרגיל. אני שואל את סרן דרעי ואת רס"ן אור האם הם מוכנים למקרה הבא שכולנו מקווים שלא יבוא, אם עכשיו אחרי התרגיל הוא מרגיש יותר בטוח בעצמו וביכולת של כוח. "חד משמעית כן", ענה נחרצות.