חייל צנחנים מחזיק שטרות ביד מחייך (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
הצבא יודע לאשר כשצריך - רק אל תחרוג מהמגבלות|צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

400 שקלים – זהו סכומה של משכורת צבאית ממוצעת, פלוס-מינוס כמה מאות שקלים, בהתאם לתפקיד ולרמת הסיכון. 400 שקלים הם גם, פחות או יותר, מחירו של ג'ינס ממותג. אבל ישנם גם חיילים שמסתכלים על 400 שקלים אחרת לגמרי: למשל, כסכום של חשבון חשמל משפחתי (באביב, לא כולל מזגנים של קיץ ותנורים של חורף), או כמחירה של רשימת מכולת שבועית. בשביל החיילים הללו קיים אישור עבודה צבאי, או בשמו הרשמי – היתר עבודה פרטית. על אף שבאופן כללי אסור לחיילי צה"ל לעבוד באזרחות בכל עבודה פרטית, אישור עבודה ניתן במקרים מסוימים. במידה ובבית זקוקים לעזרה שלכם מטעמי מצוקה כלכלית או סוציאלית קשה, הצבא מאפשר לכם לעבוד מעבר לשעות בהן אתם בבסיס.

ככלל, כל חייל יכול לקבל אישור עבודה, בכפוף לתנאים מסוימים. על מנת להניע את תהליך קבלת אישור העבודה, יש לגשת למש"קית הת"ש ביחידה. בקשתכם תיבחן על ידי גורמי הת"ש והפיקוד ביחידה, בכללם מפקד בדרגת אלוף משנה לפחות.

אילו אישורים צריך להציג על מנת לקבל אישור עבודה?

תדפיסי בנק ופירוט כרטיס אשראי של החייל המבקש בחודש האחרון.

תדפיסי בנק ופירוט כרטיס אשראי של הורי החייל המבקש בחודש האחרון (במידה ואין ההורים מעוניינים להעביר את הפרטים הללו, יש להביא הצהרה, בתיאום ובהנחיית מש"קית הת"ש, שההורים אינם תומכים בחייל מבחינה כלכלית).

טופס מעסיק פוטנציאלי, אותו תיתן לכם מש"קית הת"ש למלא, שיכלול פירוט מלא לגבי אופי העבודה, התמורה שתתקבל עבורה והשעות המתוכננות לביצועה.

אישורים, במידה וישנם, על חובות, הלוואות ועיקולים, או כל פרט אחר שעשוי להעיד על מצב כלכלי קשה וטעון סיוע.

עכשיו נותר לחכות לתשובת גורמי הת"ש, הפיקוד וביטחון המידע (שיוודאו שאין עבירת ביטחון מידע בביצוע העבודה). את האישור החתום על-ידי המפקד מקבלים ממשרד הת"ש, ואז ניתן להתחיל ולעבוד.

מהן המגבלות?

אסור לעבוד במדים או להשתמש בציוד צבאי כלשהו.

אסור לעבוד בבסיס צבא או אצל גורמים צבאיים.

אסור לעבוד בעבודה המצריכה שימוש ואחזקת נשק, למעט תפקידים ספציפיים המוגדרים מראש.

העבודה תתבצע מעבר לשעות בהם אתם בבסיס, כאשר אתם פנויים מכל תפקיד שהוטל עליכם במסגרת השירות הצבאי.

מתן אישור העבודה לא יפגע במילוי המשימות המוטלות על היחידה.

אין בביצוע העבודה משום פגיעה בשמו הטוב של צה"ל או בדמותו בעיני הציבור, ואין הוא מפר את ההנחיות הביטחוניות שקבעה מחלקת ביטחון מידע.

מהן ההקלות?

הרשאה לעבודה פרטית במסגרתה תהיו מועסקים אצל מעסיק אזרחי, ובכלל זה קבלת ביטוח חיים מחוץ למסגרת הצבאית.

סיכום תנאי יציאות מוקדמות עם סגל הפיקוד.

ולמה לא כדאי לעבוד ללא אישור עבודה?

ישנם חיילים העובדים בעבודות אזרחיות ללא היתר עבודה פרטית. זוהי עבירה על החוק הן מצד החייל עצמו והן מצד המעסיק, המחויב על פי חוק לדרוש את טופס היתר העבודה הפרטית החתום על ידי המפקד וגורמי הת"ש. רבים החיילים העושים זאת בכל זאת, אם בשל רצון מובן להגדיל את התקציב החודשי או בשל מצוקה אמיתית. כך או כך, במידה וחיילים אלה ייתפסו, הם יקבלו במקרה הקל ריתוק לבסיס – ובמקרה הרע יישפטו ויאלצו ללכת לכלא צבאי.

חשוב לזכור:

אישור עבודה ניתן לתקופה של עד שנה ממועד אישור הבקשה, למעט במקרים מיוחדים. בתום שנה, רשאי החייל להגיש בקשה לחידוש היתר העבודה הפרטית.

מי שמוסמך לתת אישור עבודה, רשאי גם לבטלו אם מצבו הכלכלי של החייל הוטב, אם פעילות החייל לא עומדת בקנה אחד עם פעילות היחידה או אם התנהגות החייל אינה ראויה.

ניתן להגיש את הבקשה לאישור עבודה גם כמלש"בים (מועמדים לשירות ביטחון), למדור הפרט שבלשכת הגיוס, כחצי שנה בטרם גיוסכם.

במידה וכבר הוכרתם כחיילים המשתייכים לאוכלוסיות ידועות מראש כנוטות למצוקה כלכלית, ישנה הוראה למתן היתר עבודה פרטית ללא צורך בבחינת אישורים כלכליים מחדש. על אוכלוסיות אלה נמנים חיילים בודדים, עובדי שבוע-שבוע, זכאים לתשמ"ש (תשלומי משפחה), זכאי סיוע, חיילי חובה מעל גיל 24 או עתודאים מעל גיל 22. עם זאת, עדיין יש לבקש את אישור העבודה רשמית למול גורמי הצבא ומש"קית הת"ש.

במקרים חריגים ניתן להגיש גם בקשה ל"מיוחדת", כינוי לחופשה מיוחדת לתקופה שלא תעלה על 30 יום בשנה מעבר לימי החופשה הרגילה שאתם זכאים לה, לצורך זמן לעבודה אינטנסיבית.

חייל שאינו בחופשה ללא תשלום, והעובד לפי היתר עבודה פרטית מטעמים שאינם טעמים של מצוקה כלכלית, אינו רשאי לקבל שכר או תמורה כלשהי בעבור עבודתו. ישנם מספר מקרים בהם אישור העבודה ניתן שלא מטעמים כלכליים: היתר להתנדבות בקהילה, היתר לספורטאי מצטיין, היתר בגין התמחות מקצועית, והיתר חריג (באישור ראש מחלקת מופ"ת, מנהל התשלומים). במקרים כאלה, כל שכר או תמורה המגיעים לחייל ממעסיקו עבור עבודתו – עליו לתרום לצה"ל באמצעות קרן לב"י.

האגודה למען החייל, בשיתוף פעולה עם אגף כוח האדם, מפעילה מרכזי השמה לחיילים בעלי אישור עבודה. בין שאר סוגי העבודות במאגר ישנם גינון, דיילות וקידום מכירות, אריזה ומשלוחים, מכירות, מלצרות, הובלות, טלמרקטינג ועוד. המעסיקים אליהם מכווין מרכז ההשמה מתחייבים לשלם לחייל/ת שכר שאינו פחות מהמינימום הנקבע בחוק, וכן לשלם ביטוח לאומי בעבור המועסק. מש"קית הת"ש היא האחראית ליצירת הקשר עם מרכזי ההשמה, אך ניתן גם להתקשר ישירות: טלפון 072-270-2253, פקס 02-6356186.

>> מענק שחרור ופיקדון: כמה מגיע לך? מדריך