לשכת הגיוס, ארכיון (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
כנראה בעקבות המבצע - הגיוס עבר חלק מהרגיל|צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

45 אחוז ממתגייסי יולי־אוגוסט, המחזור הראשון ילידי שנת 1996 שהתייצב בשערי הבקו"ם בזמן מבצע צוק איתן, ביקשו להגיע לאחת מחטיבות החי"ר. 40 אחוז מהמלש"בים (מועמד לשירות ביטחון) שביקשו להתגייס לחי"ר הציבו במקום הראשון בשאלון ההעדפות את החטיבה החומה, אך רק אחד מכל שישה מהם הגיע לגולני. החטיבה הבאה בה אחוזי המוטיבציה לשירות גבוהים היא גבעתי, אשר 30 אחוז מהמלש"בים ביקשו לשרת בה. "מדידת המוטיבציה נקבעת על פי ניתוח שאלון ההעדפות למלש"בים, שבמקרה זה התקיים לפני המבצע. באופן כללי, אני חושב שמי שמכיר את המבצעים ומערכות העבר יודע שאלו יוצרות מוטיבציה בקרב הנוער שמשפיעה על לפחות שנתון שלם שמתגייס. זה דבר שנוכל לבחון רק בשנתון הבא", הסביר ראש מחלקת חובה ותכנון מקורות (חות"ם) בזרוע היבשה, אל"ם רפי שושן.

השפעות המבצע אמנם לא באו לידי ביטוי במילוי שאלון ההעדפות בגיוס הנוכחי, אך הייתה לו השפעה גדולה על רמת המוטיבציה במהלך ימי הגיוס עצמם. פינוי המתגייסים לבסיסי הטירונות הושלם בצורה מהירה והיקף הסרבנות בשרשרת החיול היה נמוך מבעבר. "התחושה של החיילים שליוו את הגיוס הייתה חיובית מאוד, גם הסגלים בבסיסי הטירונויות וההכשרות מבינים שהגיע מחזור איכותי ומלא מוטיבציה שמבין את הצורך בלוחמים. נראה כי המבצע השפיע על המתגייסים", שושן ציין. "גם במערך התצפיתניות נראה שיפור ניכר, כשבמחזור גיוס זה נרשמה היענות גדולה יותר לתפקיד. הנוער ראה את ההצלחות שהביאה פעילות התצפיתניות בתקשורת, הבין את החשיבות והמוטיבציה עלתה בהתאם. אם זה בחיל הים בסיכול ניסיון החדירה בזיקים ואם זה בזיהוי המחבלים שיצאו ממנהרה באזור סופה", פירט אל"ם שושן. לדבריו, לכל חיל הייתה פעילות ייצוגית במבצע שיכולה להביא לעליית מוטיבציה בגיוס. "בין אם אלו פעולות המנהור של ההנדסה ובין אם אלו הפגזות הטנקים והתותחים. הלחימה בשטח הבנוי ובסביבה האזרחית הוכיחה שנדרש כוח מתמרן, חזק ומשמעותי עם שדרת פיקוד איכותית", הסביר.

ארכיון (צילום: יוני מרקוביצקי,
החל מהשנה ינתנו להן עוד אפשרויות בתפקידי לחימה (אילוסטרציה)|צילום: יוני מרקוביצקי, "במחנה"

במחזור הגיוס האחרון ניתן מענה לסוגיית הנפגעים במבצע כבר במהלך הגיוס, כאשר הוגדלה מכסת המתגייסים שתוכננה לחטיבות שנפגעו משמעותית, דוגמת גולני והנח"ל. זאת ועוד, בתוך היחידות עצמן מעודדים את משתחררי מחזורי אוגוסט ונובמבר הקרובים לחתום קבע. "אנו מובילים תהליכים אלה על מנת לשמר את הכשירות בחיילות. הצעד בתחום הגיוס לגיטימי מאוד, במיוחד כשהמוטיבציה למקומות הללו כבר גבוהה מלכתחילה", הסביר אל"ם שושן. "המטרה המרכזית במקביל לעידוד לחתום קבע היא ליצור יציבות ביחידות ושמירה על כשירות גבוהה", הוסיף.

הרחבת יעדי לחימה לנשים

הגיוס הנוכחי לנשים בתפקידי לחימה הביא גם את פתיחת הפיילוט למכינת לוחמות בחיל התותחנים ובחיל האיסוף הקרבי. מדובר בהכנה מנטאלית ופיזית בת שבועיים אותה עוברות הלוחמות עם גיוסן. בסיום ההכנה מתגייסים הלוחמים לאותן יחידות, והם עוברים יחד טירונות משותפת. "זו נקודת פתיחה יותר טובה לתיאום ציפיות. החיל מלווה אותן ומציג להן את דרישות התפקיד, הלוחמות נחשפות לאתגר ומבינות את המטרה לשמה באו", סיפר.

פתיחת המכינה מהווה חלק מפרויקט גדול יותר להרחבת יעדי הלחימה לנשים, שיבואו לידי ביטוי כבר בגיוסים הקרובים. בגיוס נובמבר ייפתח יעד גיוס חדש לגדוד מעורב שצפוי לקום ולשלב לוחמים ולוחמות. הגדוד יבצע ככל הנראה פעילות במאפיינים של חי"ר קל בדומה לגדוד קרקל הפועל בחטיבה המרחבית שגיא. יעדים נוספים לאותו מחזור גיוס הם שילוב מחדש של נשים בגדוד האב"ך לאחר שהוחלט בשנים האחרונות להפסיק את גיוסן לגדוד ושילוב נשים במערך הקני של חיל התותחנים. תפקיד עתידי לחיילות אותו מפתחים בימים אלה הוא שילוב נשים במערך הפיקוד של חיל השריון. "התפקיד בחיל השריון דורש תהליך חקיקתי ליצירת תקן לחימה חדש לנשים, המחייב חתימה לשירות של שלוש שנים", הוסיף אל"ם שושן.

עמוד הפייסבוק של עיתון "במחנה"

>> 10 טיפים לחייל הצעיר בצה"ל