שולה מוקשים (צילום: ieod)
פינוי מוקשים בשיפוע חד. תנאים קשים לביצוע המשימה|צילום: ieod

סביר להניח שמי שטייל בשבועות האחרונים ברמת הגולן, גילה שחלק גדול משמורת הבניאס הפופולרית נסגרה על ידי הצבא ומשרד הביטחון לתנועת מטיילים. הסיבה לכך היא שלגמרי במקרה, נמצאה זירת מוקשים גדולה בסמוך לשביל שעמוס בדרך כלל במטיילים. לקראת החגים, היה צורך בפינוי שלהם.

"לפני כחודשיים, מטייל מוצא מוקש על אחד השבילים הכי מפורסמים בישראל. למקום נקרא חבלן והמוקש פוצץ", מספר מרסל אביב, ראש הרשות לפינוי מוקשים במשרד הביטחון. "זה הועבר לטיפול של הצבא שסגר את השטח והתחיל בפעילות לפינוי מוקשים". לוחמי ההנדסה שפעלו בסביבה בה נמצא המוקש, גילו בשטח עוד ועוד מוקשים משני צידי השביל והתמונה מתחילה להתבהר. "מבינים שיש שם מקבץ של מוקשים. הסורים ראו שזה מעבר הכרחי בעבור הכוחות אם רוצים להגיע לתל עזזיאת והם שמו את המוקשים כדי להגן על התל", מסברי מרסל.

בעוד עבודת הפינוי בעיצומה, פורץ מבצע צוק איתן והכוחות מוזנקים דרומה, להתמודד עם אתגרי ההנדסה שחמאס העמיד בפני הכוחות. במשרד הביטחון עושים מאמץ כדי לאפשר את סיום עבודות הפינוי לפני החגים וחברה שזכתה במכרז של מכרז הביטחון מגיעה למקום ומקבלת את המשימה. "אם מסתכלים על הנתונים, מדובר במקום באזור מאוד מסוכן ששנים רבות מטיילים בהם ישראלים", מרסל אומר.

הפעילות שנמשכה מספר שבועות, נשלו ופוצצו בשטח 30 מוקשים שהמתינו בשטח חמישים שנה. העבודה נעשתה על פני שטח שבחלק גדול ממנו משופע מאוד, מה שהצריך שימוש במכשור מיוחד ובחבלי סנפלינג כדי להתגבר על המכשולים הטבעיים במקום. העובדים שעשו את העבודה הם ברובם חבר'ה שהשתחררו משירות מלא בחיל ההנדסה אשר עברו הכשרה לפירוק ופינוי מוקשים, מקצוע שבצבא נקרא "פלס", וכעת עוסקים בו לפרנסתם. "החברה עשתה עבודה מצוינת. הם עשו את זה בתנאים לא תנאים. ירידה לקרקע והרבה פעמים כשהם תלויים. האזור הזה שנבדק, חד משמעית נקי ממוקשים".

יש מי שיפקפק במידת היעילות של המוקשים האלו, אבל ככלל, מתייחסים לכל מוקש כעל מסכן חיים. "המטיילים במשלך חמישים שנה עברו מימין ומשמאל ואפילו דרכו על המוקשים", אומר מרסל ומוסיף, "אפשר להגיד שהיה מזל במשך חמישים שנה".

בעבר, הועברו בקשות רשמיות מטעם מדינת ישראל לסוריה בבקשה לקבל את מפות שדות המוקשים ברמת הגולן, אולם אלו לא נענו לבקשות. כעת, עבודת פינוי המוקשים נעשית אך ורק על סמך מפות צה"ליות ומפות סוריות שנפלו שלל. עד כה, נמצאו מוקשים במיקומים שקשה להעלות על הדעת כמו סביב כל הישוב הצפוני חד נס ואפילו תחת חממת פלפלים בערבה. כלקח ממציאת שדה המוקשים בבניאס, הוחלט ברשות לפינוי מוקשים לרענן מחדש את הנתונים, לעשות השוואות ובדיקות לאור המידע הקיים.

שמורת הבניאס בכל אופן, פתוחה כעת למטיילים, כשהיא בטוחה יותר.

>> תושבים בדרום: הטענה לאזעקות השווא - תיאוריית קונספירציה