תרחט גולני (צילום: דובר צה
חייל עם רובה תבור. אילוסטרציה|צילום: דובר צה"ל

אחת ההמצאות שישראל מתגאה בהן היא רובה סער מסוג "תבור". הרובה נכנס לשירות בחיל הרגלים של צה"ל והפך במהירות לרובה פופולרי ומועדף בקרב חיילי הצבא, אך יש מי שדווקא מעדיף את ה-M-16 הוותיק והאהוב - ועכשיו מתברר שארגוני הפשיעה מעדיפים לסחור ולהשתמש דווקא ברוס"ר האמריקני.

"מבחינתנו ה-M-16 הוא הכי קל לתפעול וגם אפשר למכור אותו במהירות ובלי להיתפס. הוא הרובה הכי מבוקש", מסביר לנו דוד (שם בדוי), עבריין מדרום הארץ. "גם הכי קל 'להעיף' אותו תוך שעות במכירה לשבטים בדואיים או לסוחרי נשק ברשות הפלסטינית. התבור טוב יותר, אבל הוא יותר מורכב לתפעול ואין לו ביקוש בקרב עבריינים בישראל. רק אצל סוחרי נשק בדרום הר חברון".

דוד מפרט את סכומי הכסף המעורבים: "היום אפשר בקלות למכור רובה M-16 ב-50 אלף שקל ולפעמים אפילו 70 אלף. ניסינו למכור תבור גנוב בישראל אבל לא הצלחנו. בגלל זה מחיר של תבור נע היום בין 15 ל-25 אלף שקל, וזה עוד במקרה הטוב".

הנושא השנוי במחלוקת עלה בעקבות הפריצה התמוהה של עבריינים לבסיס חטיבת גבעתי בשדה תימן שבנגב, משם נגנבו 32 רובי תבור שלא נמצאו עד היום. במצ"ח ובמשטרת מרחב הנגב בודקים חשד שחיילים שיתפו פעולה עם עבריינים וסייעו בפריצה לנשקייה.

בימים האחרונים חלה התפתחות דרמטית בפרשה כשחוקרי היחידה המרכזית "נגב" עצרו שלושה עבריינים מוכרים למשטרה בחשד למעורבות בפריצה. השלושה הכחישו כל קשר למעשה, אבל במשטרה מתכוונים להאריך את מעצרם ולנסות לגייס עד מדינה שיסייע לפצח את הפרשה ולהוביל למציאת כלי הנשק. על פי הדיווחים, אחד החששות הגדולים בצה"ל הוא שהרובים נמכרו לסוחרי נשק פלסטינים ועלולים להגיע לידיהם של ארגוני טרור. הדברים שאומר לנו דוד מחזקים את הסברה שאם רובי התבור אכן נמכרו לצד שלישי, הקונים הגיעו מצדה השני של גדר ההפרדה.