פרשת הפצת תמונות העירום במארינס מסרבת לדעוך: לאחר שנחשף כי חיילים וקצינים בחיל הנחתים האמריקאי הפיצו תמונות עירום של לוחמות, הנושא הגיע עד לבית המחוקקים האמריקאי.

מוקדם יותר החודש החל אגף הפלילים בחיל הים האמריקאי לחקור את ממדי התופעה של חיילים שחשפו תמונות עירום של חיילות מארינס. התמונות וכן  פרטים מזהים של החיילות הועלו לקבוצת פייסבוק המונה למעלה מ-30 אלף חברים, והיו מלוות בהערות משפילות ומיזוגניות. הדיון בקונגרס נפתח בהבעת התסכול של חברי הוועדה על הצורך לקיים בכלל דיון מסוג זה.

בפני חברי הוועדה הופיעו מגוון לובשי מדים בתפקידים שונים, שהציגו את המלצותיהם לטיפול בנושא. "מדובר בבעיה תרבותית שצריך לפתור מהשורש", טענה ג'רי ספייר, פעילת זכויות נשים שהופיעה בפני הוועדה. "זה לא רק עניין של שינוי בכללי ההתנהגות המצופים מחיילים ברשת החברתית. הרי איש לא נכנס לפייסבוק, מתסכל על תמונות אינטימיות, חושב לכתוב הערה או איום בנוגע לאונס ואז אומר לעצמו שעדיף להימנע מכך כי זה נוגד את החוקים". לדברי ספייר, הוועדה מטפלת בסוגיה בצורה "מגעילה" ומתעלמת מהעיקר בכך שהיא נמנעת מלשמוע עדויות ממקור ראשון – כלומר מהנשים שתמונותיהן נחשפו ברשתות החברתיות. "נושא הדיון צריך להיות התרבות שמעודדת שנאת נשים, השפלתן ואיום על שלומן".

חיילים בצבא ארה
הכללים הממסגרים את ההתנהגות המצופה מחיילים ברשתות החברתיות, אינם מטפלים בבעיה האמתית. אילוסטרציה.|צילום: צבא ארצות הברית

ב-2013, ספייר הייתה הראשונה שהביאה את נושא ההטרדות המקוונות במארינס לתשומת ליבם של בכירי הצבא. בזמנו התייחסו בצבא לנושא כבעיה טכנולוגית ולא כבעיה תרבותית. לדבריה, "הנושא רק צובר נפח מאז 2013. זה פוגע בכוחות הביטחון ובנכונות החיילים להתגייס ולשרת את מדינתם. ממקרה זה, ברור כי לא מדובר בכמה חיילים שסרחו, אלא בסרטן שממשיך להתפשט ולפגוע בכל הרמות בצבא - מהחיילים הסדירים ועד הקצינים. הנזק הנלווה הוא אינספור נשים וגברים שהתגייסו לשרת את מדינתם – ונבגדו".

למרות ההאשמות, ראשי החילות השונים שהעידו בפני חברי הוועדה הדגישו את נכונותם להעניש את מבצעי ההתעללות במדיות החברתיות ולטפל כראוי בקורבנות. עוד צוין כי החילות העמידו כוח משימה מיוחד שמטרתו להתמודד עם התנהגות בלתי הולמת ברשתות החברתיות. החילות הנפיקו עדכון המבהיר לחיילים מה הציפיות להתנהגותם ברשתות החברתיות ובאינטרנט בכלל.

"כולנו מאוכזבים מאוד ומוטרדים מההתנהגותם של המעורבים בפרשה", אמר סגן גן מרק ברילקיס, בכיר באגף כוח האדם והמילואים. "כל חייל בחיל הנחתים, ובצבא בכלל, לקח על עצמו את נטל ההגנה על המדינה ועל שלום אזרחיה. כל חייל הרוויח את האמון והכבוד של העם האמריקאי ושל החיילים שלצידו. כל שבירת אמון יכולה להוביל לתוצאות מרחיקות לכת ואנחנו לא נקבל זאת. אנחנו פועלים במטרה לתקן את העוול שנעשה".

מוקדם מדי לדעת אם אכן יעבור חוק שיסייע למיגור פגיעה מסוג זה ברשתות החברתיות, אך נראה כי הנושא נמצא בראש סדר היום. נכון לעדכונים האחרונים, אנשי אגף הפלילים בחיל הים האמריקאי אישרו כי זיהו כ-15 חברים מחיל הנחתים שהיו מעורבים באופן פעיל בשיתוף התמונות המדוברות. "אנחנו לא נסבול התנהגות של פחדנים שפועלים באזורים האפלים של האינטרנט. נהיה חסרי רחמים בחשיפת התנהגויות מסוג זה, בין אם בזמן השירות, בבית או באינטרנט. כפי שנהגנו בעבר בתופעות של שימוש בסמים ואלכוהול או בגזענות - מדובר ברעיונות תרבותיים שליליים ולא ניתן להם להתפשט", אמר בכיר באגף.