רעידת האדמה שהתרחשה בנפאל העמידה בסכנה עשרות תינוקות ישראלים שנולדו במדינה בתהליך פונדקאות. ההיערכות המהירה בישראל אפשרה את הבאתם של התינוקות לארץ ללא דיחוי וללא הליך ביורוקרטי, שיושלם בהמשך.

גם הפונדקאיות והתינוקות שצפויים בעתיד הקרוב נמצאים בסכנה בשל ממדי האסון הנחשפים כל העת, תנאי התברואה ומערכת הבריאות המתקשה להתאושש. זו הסיבה שהיועץ המשפטי לממשלה אישר להטיס את הפונדקאיות לישראל, באם הממשלה תחליט על כך, ובהסכמת הנשים.

אלא שאיתני הטבע הם לא המכשול היחיד העומד בפני זוגות הבוחרים לקיים הליך פונדקאות בנפאל, שמהווה את האופציה הזולה במזרח, לאחר שהמסלולים בהודו ובתאילנד נסגרו. תשתיות רעועות ומתקנים רפואיים מיושנים הפכו עוד לפני רעידת האדמה כל לידה לבעלת סיכון מוגבר, אך היעדר האופציות מביא את הזוגות לבחור במסלול זה, למרות הסכנות.

חיטמן במפגש מרגש עם משפחתו בשדה (צילום: עזרי עמרם)
אוהד חיטמן במפגש מרגש עם משפחתו בשדה|צילום: עזרי עמרם

אחת התופעות הרווחות בהליכי פונדקאות במזרח היא שמרבית הפונדקאיות לא מסיימות 40 שבועות של הריון ויולדות סביב השבוע ה-36, לידה שעל פי שירותי הרפואה בישראל נחשבת ללידת פג.

רופאה הודית, שכבר יילדה למעלה מ-150 ילדי פונדקאות, מסבירה כי התינוק הממוצע שנולד לאזרחית הודית ממוצעת שוקל בשבוע 38/39 להריון כ 2,500-2,800 ואילו תינוקות הפונדקאות מגיעים למשקל של 3 ק"ג ויותר כבר בשבוע 35, מה שמקשה על הפונדקאית להחזיק את העובר מעבר לשבוע 36.

חוסר ההתאמה בין משקל התינוק למשקלה של הפונדקאית, גורם ללידה מרובה של פגים המגדילה את הסיכוי לסיבוכים בהם יש צורך לטפל עם לידת התינוק, טיפולים שלעיתים בתי החולים המקומיים לא יכולים לספק, מה שמצריך הטסה של התינוקות בני יומם לטיפול רפואי במדינה שכנה או בישראל.

הטסה מסוג זה עלולה לסכן את התינוק, בנוסף ישנם מקרים בהם ניתן להצמיד לתינוק רופא לזמן הטיסה, שכרוך כמובן בעלויות נוספות, אך ישנם מקרים בהם הפג אינו יכול לעמוד בטיסה רגילה וצריך הטסה רפואית, מה שמכפיל ומשלש את הדרך לבית החולים לקבלת הטיפול.

כפי שקרה לשרון ובן זוגו, שילדו את בנם בנפאל לפני כשלושה חודשים. התינוק, שנולד פג במשקל 1,700 ק"ג הועבר לפגיה וביומיים הראשונים מצבו הוגדר יציב. אך בעקבות זיהום מצבו החמיר ולאחר שהתגלה נקב במעי הוחלט לנתחו ולחברו למכונת הנשמה. הרופא המקומי בנפאל עדכן את בני הזוג כי צפויה לו החלמה ממושכת בבית החולים וכי יש צורך בניתוח נוסף. בעקבות כך החליטו בני הזוג להטיסו לישראל לפני ביצוע הניתוח השני, על מנת שיוכל לקבל טיפול מתקדם יותר בבית חולים ישראלי. אך בשל מצבו הובהר להם כי יש צורך בהטסתו בליווי של צוות רפואי. בני הזוג הטיסו לנפאל מומחית לפגים מבית החולים שניידר, על מנת שתבדוק האם מצבו מאפשר את העברתו לארץ.

"מפני שבתהליך פונדקאות בחו"ל אין אפשרות לעשות ביטוח לילד חסר מעמד שעוד לא הוכחה אזרחותו", הסבירו בני הזוג, "כל מי שמתחיל את התהליך נערך להוצאות, אבל במקרה של סיבוך ההוצאות גדלות באופן דרסטי".

בני הזוג הדגישו כי לא הייתה להם שום טענה כלפי הגורמים השונים וכי כל אחד מהם עשה כמיטב יכולתו על מנת לסייע להם, אך גם הסוכנויות בארץ וגם נציגיהם בחו"ל אינם יכולים לשנות את נתוני הפתיחה הקיימים במדינה, ונאלצים להפיק את המירב מתוך הקיים.

אין ספק כי הפתרון האמיתי חייב להיות שוויון בנגישות לשירותי הפונדקאות בארץ גם לזוגות חד מיניים, שיאפשר לזוגות חד מיניים להיעזר בשירותי הבריאות הניתנים במדינה בה הם חיים, ולהימנע מלנדוד ברחבי העולם ולסכן את עצמם ואת התינוקות, על מנת להגשים את חלום המשפחה.

חברת הכנסת יעל גרמן (יש עתיד) מסרה כי "אין זו הפעם הראשונה שזוגות מאותו מין הרוצים ילד נאלצים לעבור תלאות ועוגמות נפש מפני שמדינת ישראל לא תיקנה את חוק הפונדקאות הקיים. כשרת בריאות פעלתי לתקן את האפליה בחוק, ואף הצלחנו להעביר את החוק בקריאה ראשונה. לדאבוני הכנסת התפזרה לפני שהצלחנו לסיים את הליך החקיקה. ביומה הראשון של הכנסת הגשתי הצעת חוק חדשה שבאה לתקן את האפליה הקיימת ולאפשר לבני זוג מאותו המין, גברים ונשים רווקים לבצע את הליך הפונדקאות בארץ".