ד"ר סעיד דאנשמנד תמיד חלם להיות רופא. באיראן של טרום המהפכה, בה גדל, היה זה חלום לגיטימי, אך כשהמהפכה האיסלאמית הסתיימה הבינו הוריו של סעיד שאיראן היא אינה המקום עבורם ועזבו את המדינה.

"סביר להניח שאם הייתי חי היום באיראן לא הייתי עוסק בפונדקאות, לא מקיים הליכי פונדקאות עבור זוגות חד מיניים ובטח שלא לישראלים", אומר סעיד.

כיום סעיד הוא אחד הבעלים של מרפאת The Fertility Center of Las Vegas, המציעה שירותי הפריה ופונדקאות ליחידים ולזוגות. בתחילת החודש הגיע ד"ר דאנשמנד לישראל על מנת להשתתף בכנס הפונדקאות שנערך במרכז הגאה ולייצג את מרפאתו.

"יש לנו תכנית פונדקאות בינלאומית, בה אנו מסייעים לאנשים מכל רחבי העולם להפוך להורים באמצעות הליך פונדקאות. במיוחד לאבות פוטנציאלים מאירופה, דרום אמריקה, אסיה וכמובן ישראל. אנו עוזרים להם במציאת תורמת ביצית ופונדקאית ומבצעים עבורם את הליך ההפריה, כולל החזרת העוברים לפונדקאית וליווי עד הלידה".

"יש מדינות שנעות קדימה, ואחרות חוזרות אחורה"

סעיד נולד וגדל באיראן שלפני המהפכה האיסלאמית. כשהוא מסתכל היום על המולדת שלו, הוא נדהם מהפער העצום בין הערכים שהוא גדל עליהם ומה שהוא עושה היום בחייו, לבין הערכים שמקדשת המדינה האיסלאמית.

"הכול מסתכם בשוויון וזכויות אדם", אומר סעיד, "יש מדינות שנעות קדימה ויש מדינות שחוזרות אחורה. עצוב לי על מה שקורה באיראן אבל אני שמח שרוב המדינות נעות קדימה, ואני שמח על שוויון בנישואים ועל האפשרות של פונדקאות לזוגות הטרוסקסואלים וגאים".

איך זה היה לגדול כילד באיראן?

"החיים שם היו שונים מאוד מהחיים שם היום, ודומים מאוד לחיים באירופה, למשל. היו לאיראן קשרים טובים עם ישראל והיו לי כמה חברים קרובים שהיו ישראלים שחיו שם באותה התקופה. יש לי זיכרונות נעימים מהילדות שלי באיראן, מההורים שלי ומהמשפחה. אני זוכר שאבי היה לוקח אותי לטיפוס הרים. היינו מתעוררים כל יום שישי בחמש וחצי בבוקר ויוצאים לטפס. אבל אחרי המהפכה הדברים השתנו ועבורנו זה היה הזמן לעזוב. עברנו לאנגליה ומשם עברנו לארה"ב".

חזרת לשם מאז?

"לא, מעולם לא ביקרתי שם שוב. אני סקרן לראות איך הדברים השתנו, אבל אני לא יודע אם אי פעם אחזור לשם".

עם סיום המהפכה עזבה משפחתו של סעיד את איראן ועברה לאנגליה ומשם לארה"ב. סעיד התקבל ללימודי רפואה באוניברסיטת UCLA ועשה את ההתמחות בנבאדה. במשך השנים טיפל ביותר ויותר מקרי פונדקאות עד שהבין שזה התחום שהוא רוצה לעסוק בו.

ד
שומר על קשר עם הילדים. ד"ר סעיד דאנשמנד

"עבורי המסע הזה הוא מסע של אהבה. זה מעורר השראה כי אני הורה בעצמי, ויש לי תשוקה עזה להיות אבא, ואני רוצה את אותו הדבר עבור המטופלים שלי. אני רוצה שהם ייהנו מהשמחה של להיות הורים, ויראו את הילדים שלהם גדלים ומתבגרים ושתהיה להם משפחה משלהם. וזה מה שמניע אותי לנסוע מסביב לעולם ולעזור לאנשים להגשים את החלום שלהם ולהפוך להורים".

מה ההורים שלך מרגישים לגבי העבודה שלך?

"הם מאוד גאים בי. הם מבינים שזה היה החלום שלי ורואים שאני שמח עם העבודה שאני עושה ועם האנשים שאני מצליח לעזור להם. לא מזמן הם הצטרפו אליי לסמינר בסאן דייגו ופגשו שם ילדים שעזרתי להביא לעולם והם היו מאוד גאים. לנסיעה הספציפית הזו גם סבתא שלי הצטרפה כי היא ממש רצתה לראות מה אני עושה ורצתה לראות את הילדים. בשנה שעברה לקחתי את אבי לאירופה בפעם הראשונה מאז שעזבנו את אנגליה, וביקרנו בכמה ערים בהם נפגשנו עם הורים וילדים שטיפלתי בהם, ויצא לו קצת לראות את העבודה שאני עושה מחוץ לארה"ב, והוא נדהם".

אתה יודע כמה ילדים כבר הבאת?

"הבנות שלי, בנות 14, 11 ו-9, שואלות אותי את השאלה הזו לפעמים. למיטב ידיעתי זה מסתכם באלפים. בשנה שעברה ערכנו בנבאדה יום הולדת משותפת לכל הילדים מארה"ב, ורק שם היו לנו מעל 2,000 אנשים, וכמובן שהיו גם הרבה שלא הגיעו. יש לנו ילדים באנגליה, בלגיה, צרפת, דרום אמריקה, קנדה, אסיה, וזה בסך הכול נהדר שאתה יכול להסתכל אחורה על החיים שלך, ולראות את כל האנשים שהיית חלק מהמסע שלהם להפוך למשפחה, אין דבר טוב מזה".

ואתה בקשר עם כולם?

"כשאני נוסע למקומות שונים ברחבי העולם אני תמיד נפגש עם הורים שטיפלתי בהם ועם ילדיהם, אנחנו נפגשים לארוחת ערב וזה סוג של איחוד. הרבה אבות רואים בנו משפחה מורחבת שלהם. אנחנו נמצאים בקשר הדוק ואינטימי במשך כל תקופת ההליך, ונשארים בקשר גם אחר כך, שכוללים פעמים רבות ביקורים הדדיים. מערכת היחסים עם האבות שעזרת להם להפוך להורים ויותר מאוחר גם עם הילדים שהבאת לעולם היא אחד הדברים המרגשים והמספקים ביותר שיש בעבודה הזו".

אתה הולך לעשות זאת עוד הרבה שנים בעתיד?

"אני מקווה שאהיה בריא לעוד הרבה שנים כדי להמשיך לעשות זאת. כל עוד אני בריא ומסוגל לעשות את בצורה הטובה ביותר, אני אמשיך".

פונדקאות בישראל היא דבר אפשרי

במשך הימים בהם שהה בישראל, הספיק סעיד לבקר בירושלים, ים המלח, ובכמה מקומות בת"א ולטעום טעימה קטנה מישראל, אך את רוב זמנו בילה במפגשים עם זוגות גברים המבקשים להיות הורים.

איך הגעת לעבוד עם אבות ישראלים?

"לפני שנה הגעתי לראשונה לישראל לכנס של Men Having Babies, ושם פגשתי את גיא טצה, הבעלים של סוכנות 'בייבי בלום'. סיפרתי לו על התכנית שלנו, בהמשך הוא הגיע לביקור במרפאה שלנו, פגש את הצוות וכך החלטנו לעבוד יחד".

מה דעתך על התופעה של זוגות גאים ישראלים שמביאים ילדים?

"אני חושב שזה דבר שקורה בכל העולם. אני מטפל באבות ייעודיים כבר 17 שנה, ואני נהיה יותר ויותר עסוק בכל שנה כי יש יותר ויותר גברים בכל רחבי העולם שרוצים להביא ילדים ולהפוך להורים".

הרצון שלהם להיות הורים גבר?

"אני חושב שתמיד היה להם את הרצון הזה, אבל עכשיו יש הרבה יותר אפשרויות זמינות לגברים שמעוניינים להפוך להורים וזה משהו מאוד טבעי. כולנו רוצים להיות הורים, או לפחות רובנו, ועכשיו יש אפשרויות רבות יותר משהיו לפני עשר או חמש עשרה שנים, ואני חושב שזה נפלא".

מה יחסך לטענה שפונדקאות היא סוג של ניצול האישה?

"אני חושב שאם תשאל את הפונדקאיות שלנו את השאלה הזו, תהיה להם נקודת מבט אחרת על הנושא. הרבה פונדקאיות מרגישות שהן עושות עבודה מאוד מיוחדת בכך שהן עוזרות למישהו להפוך להורה. רוב הפונדקאיות לא נמצאות במצב כלכלי קשה, ורובן אף במצב כלכלי טוב, והן באמת עושות זאת כדי לעזור למישהו. מתוך 100 נשים שמגישות מועמדות להיות פונדקאיות, מתקבלות רק 2-3 נשים, כך שהן יודעות שהן מיוחדות. היו להן הריונות מוצלחים בעבר, והן עכשיו מעניקות מתנה למישהו. זה נכון שהן גם מקבלות פיצוי כספי על כך, אבל יש להן תשוקה לעזור למישהו להפוך להורה, וזה משהו שרוב האנשים לא יכולים לעשות. ודאי שיש פוטנציאל לניצול במקומות מסוימים בעולם, אבל בארה"ב לכל אחת יש את אפשרות הבחירה מה היא רוצה לעשות, וזו בחירה חופשית של הנשים. לי יש כמה ידידות ששימשו כפונדקאיות והן עדיין בקשר עם ההורים ועם הילד, ומבקרים אותם לפעמים, ויש יחסים נפלאים בין הפונדקאית לבין ההורים. ברוב המקרים, בעיקר כשמדובר באבות יחידנים או זוגות גברים, הרבה מהם שמחים להישאר בקשר עם הפונדקאית, כי נוצר חיבור מיוחד במהלך ההיריון עם האישה שעזרה להם להפוך להורים".

האם לדעתך יש סיכוי שבישראל תהיה פונדקאות לזוגות גאים?

"אני חושב שהכול אפשרי. אם היינו שואלים לפני 25 שנה האם יהיה שוויון בנישואים לזוגות חד מיניים בארה"ב, הרבה אנשים היו אומרים שאין סיכוי, והיום גם במדינות שמרניות רבות כבר יש שוויון בנישואים. אז יש הרבה דברים שאנחנו לא מאמינים שיקרו אבל הם קורים"

מה ההמלצה שלך לזוגות ישראלים שמעוניינים להתחיל בהליך פונדקאות?

"הדבר הכי חשוב לאנשים שרוצים להיות הורים באמצעות הליך פונדקאות, הוא לבחור צוות שבו הם בוטחים, צוות מקצועי שיש לו עבר של עשייה מוצלחת, ושהם יודעים שהוא זמין עבורם ויכול ללוות אותם לאורך כל התהליך, מהיום הראשון ועד שהילדים נולדים ואפילו מעבר".