אישה בהריון שוכבת על הגב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ולחשוב שפעם כל כך אהבת לישון|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אם יש מגזר שמתלונן על ענייני שינה יותר מהורים טריים – הרי שאלו ההריוניות. החרדות שמטרידות, הטיולים הליליים לשירותים, התכווצויות ברגליים, צרבות – ובעיקר בטן ענקית, שממש מקשה על הפעולה שהיית כל כך טובה בה עד כה.

לקראת סוף ההריון, השינה כבר נראית כמו משימה בלתי אפשרית. את בקושי מצליחה להירדם, מתעוררת מהנחירות של עצמך וממלאת את המיטה באינספור כריות. אז איך הכי מומלץ ונכון לישון בהריון? האם יש תנוחה מסוכנת, שרצוי להימנע ממנה? קבלי מדריך קצר, עם הערות מקצועיות של ד"ר שרון מסלוביץ, מנהל מיון נשים ויולדות ורופא בכיר ביחידה להריון בסיכון במרכז הרפואי ת"א.

השיבו על סקר גולשים

1. על הבטן: "זה לא מסוכן לעובר"

זהירות, ספוילר. אם הדבר שאת הכי מחכה לו (אחרי הסושי בנוהל בחדר הלידה) הוא לישון על הבטן, הרשי לנו לקלקל את השמחה. אם את מניקה, ייקחו כמה חודשים טובים עד שתוכלי לישון על הבטן אחרי הלידה – והפעם לא בגלל העובר, אלא בגלל הגודש.

דבר הרופא: "מותר לישון על הבטן – אין סכנה שהעובר יימעך או ייחנק, או שייגרם נזק כלשהו. ועדיין, בגלל שינויים אנטומיים ופיזיולוגיים בבטן במהלך ההריון, החל מהשליש השני זה פשוט מאוד לא נוח".

>> איך נראות הריוניות מתקדמות כשהן ישנות?

2. על הגב: בסוף ההריון עדיף להימנע

לכאורה מדובר בתנוחה האידאלית: מאווררת את הבטן מכל הצדדים, וחוסכת ממך את הצורך להתהפך מצד לצד. בפועל, מדובר ברעיון לא משהו – גם בגללך וגם בגלל העובר.

דבר הרופא: "לא ממש מומלץ לישון על הגב, בפרט בחודשים המתקדמים. הרחם לוחץ על כלי דם גדולים, ולקראת סוף ההריון הלחץ ממש מוריד את תפוקת הלב, וכתוצאה מכך זרימת הדם לעובר נחלשת. בנוסף, משקל הבטן עלול לגרום לכאבי גב וצרבות, בגלל הלחץ על הקיבה".

3. על צד ימין: פחות עדיף, אך לא מסוכן

אין תמונה
לא מסוכן, אבל עדיף כמה שפחות. שינה על צד ימין בהריון

למרות מחקרי אזהרה סנסציוניים, שמתפרסמים מדי פעם וטוענים כי שינה על צד ימין אחראית לתוצאות עגומות בהריון, מדובר אמנם באופציה עדיפה פחות – אבל לא מסוכנת.

דבר הרופא: "שינה על צד ימין עדיפה אמנם משכיבה על הגב, אבל עדיין לא משחררת לחלוטין את כלי הדם הגדולים מלחץ. יש כמה כלי דם מרכזיים שנמצאים קרוב יותר לצד ימין, והשכיבה עליו עלולה לגרום להם לעבוד קשה יותר".

4. על צד שמאל: התנוחה המומלצת ביותר

כל מי שעשתה מוניטור מכירה את הרוטינה – אם הדופק של התינוק לא מספיק טוב כשאת על הגב, יבקשו ממך להסתובב על צד שמאל. מתברר שיש לזה סיבה טובה, ושכדאי ליישם את הרעיון גם בלילה.

דבר הרופא: "שינה על צד שמאל היא התנוחה המומלצת ביותר, מכיוון שהיא מסיטה את הרחם מכלי הדם הגדולים, ומאפשרת זרימת דם אופטימלית לאם ולעובר".

5. עם כרית: בכל זמן, בכל מקום

כריות מהסלון, כרית הנקה, הכרית של הבעל – כל כרית תצלח למשימה. הריוניות מבלות לא מעט זמן בהנדסת אנוש של המיטה, מגביהות, מנמיכות ומסדרות להן משכב נוח – רק כדי לנטוש אותו שתי דקות מאוחר יותר לטובת פיפי או התכווצות מעצבנת ברגל.

דבר הרופא: הכריות מקלות כמעט על כל הסימפטומים של ההריון – צרבת (אם מגביהים איתן את הראש והחזה), בצקות (אם מרימים עליהן רגליים), שפשפות (אם משתמשים בהן כדי להפריד בין הרגליים) ואפילו עוזרות לשאת את משקל הבטן. לכן, הן מומלצות מאוד, וכל אחת יכולה לאמץ לה את השיטה החביבה עליה".

ותרי על אוכל חריף ושתי חלב חם: עוד טיפים שיעזרו לך לישון טוב בהריון