מה הדבר הראשון שאת עושה כשאת מגלה שאת בהריון? הצדיקות שביניכן מתקשרות לבעל, או לאמא, או לחברה הכי טובה. אבל אלה מאיתנו שלא יודעות להתאפק, רצות לד"ר גוגל ומחפשות מחשבון הריון. כי הרי נורא קריטי לדעת אם התינוק ייוולד בשמש של אוקטובר או בשמש של נובמבר. שלא לדבר על איזה מזל הוא יהיה.
אבל כנראה שאת לא צריכה להיתלות ביום שיוצא לך בלוח השנה, זה המכונה תאריך הלידה המשוער, למרות שזה מאוד מפתה לעשות את זה. הידיעה שיום אחד בעתיד הלא מאוד רחוק תפגשי את היצור המתוק שגדל לך בבטן מורטת עצבים, וזה בהחלט הפך ליעד שכבר רוצים להגיע אליו. אבל מתברר שתל"ם הוא הרבה יותר אובר רייטד ממה שחשבת.

90 אחוז מהנשים יולדות בשבועיים שלפני התל"ם ובשבועיים שאחריו, 60 אחוז מהן יולדות שבוע לפני או שבוע אחרי התל"ם, כך מגלה מחקר חדש. את יום הלידה המשוער מחשבים על פי "חוק נייגלה" – נוסחה לחישוב התאריך על פי ימי המחזור. על פי הנוסחה הזו מוסיפים 280 ימים, או 40 שבועות, מהיום הראשון של המחזור החודשי האחרון. התיאוריה שהריון אורך 40 שבועות נהגתה על ידי חוקר ב-1774, שחשב שהריון של אישה מבוסס על 10 ירחים. ב-1812, החוקר הגרמני נייגלה, פרסם את הנוסחה שלו, מאז היא הפכה לנורמה למדידת תל"ם, והיא משמשת את כל הרופאים המיילדותיים בעולם. בארצות מסוימות הרופא או הרופאה מבצעים אולטרסאונד כדי לאשרר את התל"ם, ואם נצפים שינויים על פי גודל ומשקל העובר, הם עשויים לשנות את התאריך.

אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
מה זה משנה איזה מזל הוא יהיה, העיקר שיהיה במזל|צילום: Shutterstock

על פי המידע שאספו במכון המחקר הפרינטלי, ארגון בריטי ללא כוונת רווח, עולה שתאריך הלידה המשוער מדויק רק ב-4 אחוז מהמקרים. כשמוסיפים לנתונים לידות של פגים או הריונות עם סיבוכים, עולה רמת הדיוק ל-4.4 אחוז – מספר נמוך לכל הדעות. "בעוד שזה תאריך שמסייע להורים לקבל מושג למתי הילד שלהם יגיח לאוויר העולם, הרעיון המרכזי של תאריך הלידה המשוער הוא להגדיר תקופה עבור הטיפול באם בזמן ההריון", אומר פרופ' ג'ייסון גרדוסי, אחד החוקרים במכון, ל-BBC. "לדוגמה, כדי לנתח בדיקות דם שנערכו בשלבים מוקדמים של ההריון, חשוב לרופא לדעת מה שלב ההריון, בטח אם מתגלה משהו בבדיקות".

לאור הנתונים הללו, מה שפרופ' גרדוסי מוכן להגיד לאם המצפה, הוא שהתינוק שלה בטח יגיע מתישהו בין השבועות 37 (259 ימים), ו-42 (294 ימים), התקופה שמתייחסים אליה כאל לידה במועד. שזה, תודו, לא תאריך מאוד ספציפי.

גרדוסי מוסיף שהסטטיסטיקה הזאת, מגלה מסר חשוב לנשים בהריון. "המונח 'תאריך לידה משוער' הוא מטעה", הוא אומר, "זה גורם לזה להישמע מאוד מדויק, כאילו יש תאריך אחד שבו זה קורה. וזה ממש לא נכון. הרבה אמהות הופכות לחסרות סבלנות או חרדות אם נתלים יותר מדי בתאריך ספציפי אחד. אנחנו ממש רוצים להסביר להן שזה רק תאריך שעוזר לנו לקבוע מהן אבני הדרך המרכזיות והחשובות של ההריון". זה לא אומר שאת צריכה להסיר את אפליקציית מחשבון ההריון שהורדת, אבל לאור הנתונים, אולי כדאי שתתייחסי אליה בעירבון מוגבל. או שלפחות לא תתייחסי אל תאריך הלידה שלך כעובדה מוגמרת. כי אם הוא יבוא קצת לפני או קצת אחרי אולי תהיי מופתעת, אבל לא פחות מאוהבת.

>> למה ספרד מדרבנת את אזרחיה להביא ילדים?