ד"ר סוזי קגן, מומחית בהתפתחות הילד: "כל הורה חווה את אותה התרגשות עצומה כאשר הפעוט מתחיל את צעדיו הראשונים, מיד נשלפות המצלמות וכל צעד מתועד בגאווה רבה. התינוק חסר האונים השוכב על הגב עובר לשלב בו הוא עומד ומתחיל ללכת. וברגע אחד משתנה העולם עבור אותו פעוט: נקודת המבט משתנה והוא הופך ברגע לשייך לעולם הילדים הגדולים. שלב התפתחותי זה המתרחש בין החודשים 9-15 לחייו של הילד הוא חלק משמעותי וחשוב. בדיוק בזמן זה מתרחשת התפתחות נוספת הקשורה לחלק הרגשי של הילד- מתפתח הרצון! התינוק ששכב או זחל היה נתון לבחירתו של ההורה בכל הקשור להתנהלותו ופתאום- לא עוד! פתאום הוא מבין יותר, מביע את רצונו והתנהלותו הופכת למאתגרת. פתאום לשכב על הגב בכל החלפת חיתול מלווה בכעס והתנגדות, והחלפת החיתול הופכת ללא פשוטה ומאתגרת."

עם האתגר אותו מתארת ד"ר סוזי קגן, התמודדו צוות המומחים בפמפרס. לאחר פיתוח של שנים, ומתוך היכרות עם צרכי התינוק האופייניים לשלב התפתחותי זה, המציאו מומחי פמפרס פתרון – המכנסונים של פמפרס! את המכנסונים החדשים לא מחתלים, מלבישים! ממש כמו תחתונים.

ד"ר סוזי קגן, מומחית בהתפתחות הילד, מביאה לכם 5 טיפים חשובים להחלפת חיתול לפעוט שלכם בצורה נכונה מבחינה התפתחותית:

1. הפחיתו את התסכולים - תינוקות הם עם קטן שקשה לו מאוד לדחות סיפוקים (בינינו, גם לנו לא קל, אבל אנחנו לומדים לפעמים שאין לנו ברירה). הם רוצים הכל לא רק כאן ועכשיו, אלא אתמול ובמהירות הבזק: את המוצץ או את הצעצוע. העובדה שלהורים יש תוכניות אחרות, כמו נניח להרים אותם למשטח ההחתלה כדי להחליף חיתול בדיוק כשהם גילו את העין של הג'ירפה, ממש לא מעניינת אותם מה שגורם להם להתנגד, לבכות ולהיות הכי רחוק מנינוחים. על מנת לצמצם את ההפרעה והניתוק של התינוק מהזרימה הטבעית בחייו, אפשר לחתל את הפעוט במקום בו הוא נמצא, ואפילו בעמידה, מה שיקצר את זמן ההחלפה באופן משמעותי. נסו להשאיר בידם את הצעצוע ובמקום המצאם להחליף להם בזריזות על מנת שיוכלו לחזור ולעשות את מה שהם הכי אוהבים- לשחק ולחקור.

2. כבדו את הפעוט – בחודשים הראשונים לחייהם, אנחנו עוד יכולים לתמרן אותם ולחתל אותם בכל רגע שנחפוץ, והם לרוב לא יביעו התנגדות מסוימת, אלא אם כן הם ממש רעבים, או עייפים. החל מגיל תשעה חודשים לערך, התינוקות מבטאים יותר ויותר את רצונם וגורמים לנו להבין שאין כאן בוס אחד שמחליט. אנחנו צריכים להביע את הכבוד שאנו רוחשים לגופם, על מנת שגם הם יכבדו אותו, ולבקש מהם כבר בגיל צעיר את הרשות להחליף להם או לפחות ליידע אותם שזה מה שאנו עומדים לעשות. הודיעו בקול בכל פעם שאתם מתכוונים להחליף להם ועשו שאת במקום מוצנע השומר על כבודו של הילד.

3. החזירו לו את השליטה בגופו – כשפעוטות מתחילים ללכת, הם לא יתרצו בקלות לשכב על משטח ההחתלה. זה אמנם ייקח קצת אימון וזמן, אבל ניתן גם להחליף להם את החיתול בעודם עומדים, כך הם גם מרגישים שהם הופכים להיות חלק מעולם המבוגרים, וגם חשים שהגוף שלהם נמצא בשליטתם, דבר שמחזק אותם ומכין אותם לעצמאות.

החליפו את החיתול בעוד הפעוט עומד (ולא להשכיבו אם אפשר), ממש כמו החלפת תחתונים אצל גדולים, על מנת לסייע לו להרגיש שליטה בגופו.

אין תמונה
לא מחתלים, מלבישים! ממש כמו תחתונים

4. חזקו את הקשר – מחקרים רבים מצביעים על חשיבות קשר העין של ההורה או הדמות המטפלת עם התינוק, וגם בהמשך כשהוא גדל והופך לפעוט וילד. לא פעם כשאנו מחתלים אותו, אנו נעזרים בהסחות דעת כמו רעשנים ובובות, ולמעשה מרחיקים את התינוק מאיתנו, ומוותרים על קשר בלתי אמצעי איתו. החתלה זו פעולה אינטימית, וככזו אפשר לנצל את ההזדמנות להביט בעיני התינוק, לדבר אליו או לשיר לו, ולחזק ולהעמיק את הבונדינג. המבט, החיוך מאשרים לו שהוא אהוב ורצוי גם בסיטואציות לא הכי נעימות.

5. הקפידו על ריטואליות נעימה – תינוקות ופעוטות זקוקים לשגרה קבועה, וזה גם המאפיין המרכזי של שנות חייהם הראשונות. אפשר לחבר את טקס ההחתלה למשהו נעים שנחזור עליו שוב ושוב. שיר מסוים שאיתו תמיד נשיר ונחתל את התינוק, משחק ידיים פשוט, ואפשר גם לדבר אל התינוק להסביר לו בקול נעים ורך מה אנחנו עושים כעת, וכמה נעים הוא ירגיש לאחר שההחתלה תסתיים. החזרתיות תאפשר לילד להרגיש שנעשים סביבו ואיתו פעולות מוכרות והחשש מדברים לא צפויים ירד.

המכנסונים החדשים של פמפרס עונים על חמשת הטיפים לעיל מאחר וניתן להחליף את החיתול בעוד הפעוט עומד על רגליו, כך הוא מאפשר שמירה על קשר עין בין ההורה לילד. בנוסף, בגלל שהחיתול נלבש כמו תחתונים ניתן לוותר על משטח ההחתלה ובכך למזער את ההפרעה לפעוט בזמן המשחק או הפעילות. ההחלפה הזו מעודדת שיתוף פעולה והכי חשוב- מסייעת בהתפתחות העצמאות בשלב משמעותי זה בחיי הילד.

רוצים ללמוד עוד על המכנסונים החדשים של פמפרס? לחצו כאן

 הבת של יעל גולדמן בת שנה וחצי וכבר לא משתמשת בחיתולים >>