האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים מעדכנת כל כמה זמן את הנחיותיה להורים, אך עדכון חדש תופס רבים בהפתעה. על פי ההנחיות, על ההורים להמנע ממתן מיץ פירות לילדים לפני שחגגו שנה ראשונה, אלא אם כן רופא הילדים אמר להם מפורשות לעשות זאת.

עד כה ההמלצה היתה למנוע את המיץ לתינוקות בני פחות מחצי שנה, ועד כה זו היתה ההתייחסות היחידה לנושא, אך עכשיו הוחמר הניסוח ונמתח הקו, זאת בעקבות נתוני השמנת היתר ואחוזי הסובלים מסכרת בעקבותיה. "אנחנו לא ממש מבינים מדוע המיץ עדיין נמצא בהמלצות לילדים בני 6-12 חודשים", אומר סטיבן א. אברמס ממחלקת רפואת הילדים באוניברסיטת טקסס, שכתב את המחקר שעל בסיסו תוקנה ההנחיה. "אנחנו ממליצים על תזונה של הנקה או תחליפי חלב לקבוצת הגיל הזאת מבחינת הנוזלים, ואין כל צורך במיצים מתוקים".

"זה לא שאיזה מידע מדעי חדש יצר את השינוי הנוכחי אלא שההנחיה הזאת לא עודכנה כבר 16 שנים, והחלטנו לבדוק אותה מקרוב. מבחינה קלורית, המיץ לא טוב, ובטח ובטח שהוא לא עושה חסד עם השיניים", אומר אברמס. ״הילד מתרגל מהר מאוד לסוכר ואחר כך הוא לא יסכים לשתות מים". האקדמיה לא זונחת לחלוטין את המיץ הסחוט, ועדיין מאמינה שיש לו תפקיד בתזונה בריאה, מגיל שנה ומעלה.

האקדמיה מגבילה את כמות המיץ לצריכה יומית בילדים: 120 מ״ל לגיל שנה עד שלוש, ועד 180 מ״ל לילדים עד גיל שש. לילדים בני שבע עד 18 מומלץ לשתות עד כוס מיץ סחוט אחת ביום. "מיץ פירות אינו מתאים כתחליף למים", מסכמים המומחים, "הוא לא טוב להתייבשות או במצבים של שלשול. אנו מעדיפים שהילדים יתמקדו בלאכול פירות ולא בלשתות אותם, ועכשיו זה ברור מאי פעם ומתבטא בהנחיות שלנו".
ילד שותה חלב (צילום: Serhiy Kobyakov, Shutterstock)
בואו נתמקד בחלב|צילום: Serhiy Kobyakov, Shutterstock


רופאי ילדים ברחבי ארה״ב שמחים על השינוי הזה. "למיץ אין את אותם יתרונות שיש לפרי עצמו", מבהירה רופאת הילדים ג׳ניפר שו מאטלנטה. "פירות מכילים סיבים, הם ממלאים יותר. מיץ קל לשתיה, ויותר מדי סוכר נכנס בעזרתו לגוף". "מנסיוני, בעבודה עם אוכלוסיה הסובלת מהשמנת יתר, אנו רואים שמה שאנשים אוכלים בילדותם נוטה להתקבע, ומשליך גם על מה שיוכלו בבגרות", מסבירה התזונאית שרון צברי. ״כאשר מבודדים את הפרי מהמיץ שלו, נשארים בעיקר עם מים וסוכר. קל לצרוך את הקלוריות האלה בצורת נוזלים, והן מצטברות. כך מפספסים את הסיבים והפרוטאינים. וכדי ליהנות מהויטמינים של הפרי, כדאי לאכול אותו".

>> לא קל לצפייה: הפעוטה נמרחה בקרם הגנה ונכוותה קשות