אנחנו שמים אותם במיטה, מביטים בהם ישנים עם עיניים נוצצות ולא חולמים לרגע שהדבר הנורא יכול לקרות. אבל למען האמת, מספר לא מבוטל של תינוקות מוצאים את מותם בשינה מדי שנה, מסיבות שונות. רק בשבוע שעבר ידעה ישראל 6 מקרי מוות בעריסה. מדינות רבות בעולם מוציאות הנחיות כדי למנוע את המקרים הללו, אחת מהן היא פינלנד, שם לקחו את ההנחיות צעד אחד קדימה והמציאו שיטה, או יותר נכון, קופסה, שיכולה למנוע פגיעות ומקרי מוות בשינה.

איך הכל התחיל? בשנות ה-30, כשפינלנד הייתה בשפל כלכלי, נרשם שיעור תמותת תינוקות גבוה במיוחד – כ65- מקרי מוות על כל 1,000 לידות. הממשלה, שנבהלה מהנתונים המדאיגים, שמה לעצמה למטרה לנסות ולצמצם את מקרי המוות ובנוסף לתת התחלה שווה לכל תינוק שנולד בין אם הוריו בעלי אמצעיים ובין אם לאו. באותם ימים משפחות רבות היו מועטות יכולת ולא יכלו לרכוש מיטת תינוק, לכן נאלצו להשכיב את העוללים בתנאי שינה לא בטיחותיים מה שהעלה את מקרי המוות כתוצאה מחנק או הילכדות במצעים ואביזרי מיטה שאינם מותאמים לתינוקות.

וכך, לפני 78 שנה בדיוק, תינוקות פינים החלו לישון בקופסת שינה מיוחדת – בייבי בוקס - הניתנת למשפחה הטריה מטעם הממשלה הפינית ובחינם. רק בחודש ינואר האחרון הצטרפה ארה"ב לטרנד הקופסה לאחר ריבוי מקרי מוות שנגרמו מתנאי שינה לא בטיחותיים. וכיום גם משפחות צעירות ב-20 מדינות שונות בתוך ארה"ב זוכות לקבל את הבייבי בוקס שתשמש אותן בשנה הראשונה לחיי התינוק.

אז מה זה בדיוק הבייבי בוקס? קופסת השינהכוללת מזרון בטיחותי וכלי מיטה ומעוצבת כך שתשמש כמיטה לתינוק בן יומו ועד גיל 8 חודשים. ככזאת היא עומדת בתקני בטיחות מחמירים, החל מהדיו בחלק החיצוני ועד למזרון, כל החומרים אינם רעילים וידידותיים לסביבה. הקופסה גם פתוחה ומאווררת וכוללת שני פתחי אוויר בצידיה, מה שמאפשר זרימת אוויר מקסימאלית לתינוק.

תינוקות בקופסת קרטון
אם כבר, אז כבר. הפינוק הפיני עד הסוף

אבל הממשלה הפינית לא הסתפקה רק בבטיחות ודאגה גם למלא את הקופסה בכל מה שהתינוק והמשפחה צריכים בשנה הראשונה – בגדים, שמיכות לקיץ ולחורף, חליפות שלג, מד חום, סינרים, כלי אמבטיה, חיתולי בד ועוד ועוד. אפילו חבילת קונדומים יש בקופסה כדי שההורים לא ימהרו להביא אח חדש לפני שהם נהנים מהתינוק הצעיר. כל המוצרים בחבילת הלידה הם בצבעים ניטראליים שיוכלו גם לשמש את האחים בהמשך, ולאחר שהתינוק גדל הופכת הקופסה לקופסת אחסון מעוצבת לחדר הילדים - הפינים ממש חשבו על הכל.

בנוסף לצעד המיוחד הזה של ממשלת פינלנד היא כמובן גיבשה רפורמה רחבה יותר אשר כללה חינוך המשפחות בנוגע לבטיחות התינוקות, והציבה תנאי סף לקבלת קופסת השינה כמו הדרישה מנשים הרות להגיע לבדיקה, ליווי והדרכה אצל רופא הנשים החל מהחודש הרביעי להריונן.

 כל הצעדים הללו הצליחו ובגדול ושיעור תמותת התינוקות ירדה ל-3.36 לכל 1000 תינוקות (בישראל שיעור התמותה כיום דומה ועומד על 3.98 לכל 1000 תינוקות).

ומה בישראל?

האם אצלנו בישראל, בהעדר דיור בר השגה, יש סיכוי שהממשלה תיסחף לטרנד העולמי ותעניק לילדנו קופסה לישון בה? כנראה שלא, אז איך בכל זאת תשמרו על תנאי בטיחות בשינה? הנה כמה טיפים חשובים:

תקנים: חשוב להשכיב את התינוקות הצעירים במיטה ייעודית וכזו שעומדת בתקני הבטיחות. המזרון צריך להיות קשיח מכיוון שמזרונים רכים, כריות וכיסויים רופפים עלולים לחסום נתיבי אויר ומעלים את הסיכוי לחנק בשינה.

בלי צעצועים: פעמים רבות כשאני נפגשת עם משפחות אני רואה מיטות עמוסות בבובות וצעצועים כי ההורים טועים לחשוב שזה יעזור לילד לאהוב את המיטה. אני בהחלט ממליצה לידד את הילדים עם מיטתם אבל עשו זאת בצורה בטיחותית ובהקשר של שינה בלבד. המיטה אינה חדר המשחקים, ולכן הוציאו משחקים, בובות רכות, כריות, חפצים דוקרים או כאלה שיכולים להתלפף סביב התינוק – וצרו איזור בטוח לתינוק לישון בו.

לינה משותפת? שמרו על ככלי הבטיחות. הורים הדוגלים בלינה משותפת, עשו זאת בצורה בטיחותית – השכיבו את הילד במיטה משלו המחוברת למיטתכם. כך לא תתגלגלו עליו בטעות במהלך הלילה ותתאימו את סביבת השינה לצרכיו ולנוחיותו. הורים מעשנים או שצורכים סמים צריכים להימנע לחלוטין מלינה משותפת. אלו מכם שמעבירים את הילדים למיטת ההורים בלילה כתוצאה מעייפות ולא מתוך אידיאולוגיה, זכרו שאתם מסכנים אותם בהיעדר תנאים מתאימים, ולכן למדו אותם לישון במיטתם.

שינה על הגב. לפי הנחיות משרד הבריאות - כדי להוריד את הסיכוי למוות בעריסה השכיבו את התינוקות לישון על הגב, גם ביום וגם בלילה. 

תינוק ישן עם מוצץ לידו (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הימנעו מתופסני מוצץ ושרשראות במהלך השינה ואל תחממו את החדר יתר על המידה|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

חימום יתר. הימנעו מחימום יתר של החדר – ארגון בטרם ממליץ לשמור על טמפ' של 22 מעלות.

בלי חוטים ושרשראות. השכיבו את התינוקות לישון עם מוצץ אך הימנעו מלחבר אותו בשרשרת או כל חיבור שיכול להוות סכנת חנק בהמשך הלילה. גם את שרשראות ענברים הקפידו להוריד בשינה. 

הימנעו מעישון כבר בהריון כדי להוריד את הסיכון למוות בעריסה. גם לאחר הליד עישון עלול לפגוע בתינוקות הרכים שכן רעלני העישון נדבקים בבגדים ובשיער ובכך מסכנים את הפעוטות גם אם לא עישנתם בסמוך אליהם, אולי זו הזדמנות טובה להפסיק עם ההרגל המגונה?

גלי חן היא יועצת שינה בשיטת 'לילה טוב', 058-456-5755, ניתן לפנות במייל