הייתי צריך לחשוד. אווירת האס"ק שהרחתי השבוע במשכן הכנסת, שבוע אחרון לפני היציאה לפגרה, הייתה מטעה. ח"כים יריבים מתבדחים במליאה. השר יריב לוין עושה איתי דילים סודיים, ח"כ חיים ילין זורק טיפים וד"ר אחמד טיבי דופק לי פפראצי ממושבו במליאה. קסם של מקום. 

אבל במסדרונות עושים לי אמבוש. לא לדרור, אלא לכל אזרח שמחבב את החופש היחסי שלו כאן. ובדרך החוצה אני מגלה שבמהלך-בזק, מהר מהר לפני שמושב הכנסת ייגמר, קבעה ועדה מיוחדת שהחל מה-1 ביוני הצטרפות למאגר הביומטרי תהיה חובה לכל אזרח ישראלי. מי שירצה לחדש את תעודת הזהות או הדרכון, ייאלץ למסור תמונת פנים ביומטרית. טביעת האצבעות אמנם תהיה רשות, אבל מי שלא ייתן יצטרך לחזור בעוד חמש שנים לחידוש.

פעולת התאבדות

מבקר המדינה, מומחי אבטחה, מי לא הזהיר שהמאגר נעשה בחפיף, בלי מחשבה יתרה, בלי לחשוב על אלטרנטיבות. אבל בתחילת החודש החוק אושר, ועכשיו הוא יוצא לדרך. אבל גם אנחנו חפיף. המדינה מבקשת, אז אנחנו לא חושבים, אנחנו נותנים.

אני פותח את תעודת הזהות. רב-טוראי מדוכדך וכבוי-מבט ניבט אלי משם. תודה לך על שירות של 19 שנים וחצי בלי להתקלף ובלי ללכת לאיבוד, אני אומר לו, ובעיקר תודה רבה על זה שאתה כבר כל כך לא דומה לי - כי זה הופך את תעודת הזהות שלי ללא-תקנית. ובכלל, אסור להצטלם על מדים.

 

רב-טוראי גלוברמן והתעודה הזו עומדים להישלח לפעולת התאבדות מהר לפני שהחוק נכנס לתוקף, כדי להחליף לתעודת זהות חדשה - אבל לא ביומטרית. תעודה שתקנה לי עוד כמה שנים של חיים חופשיים מחוץ למאגר. מי אמר שהדחיינות לא משתלמת. 

מה אתם יכולים לעשות:

א. להיכנס ל-no2bio.org כדי לצבור תשובות לכל הטיעונים המטומטמים שיטיחו בכם תומכי המאגר (זה בטוח / מה יש לך להסתיר / אבל נתת כבר טביעת אצבע בנתב"ג / בארה"ב / בצה"ל / במשטרה / באבטלה) 
ב. ספרו לכל מי שאתם מכירים, כולל ברשתות החברתיות, שאתם למאגר הביומטרי לא נכנסים. 
ג. תבדקו מתי ולמה מותר להחליף תעודת זהות ולעשות את זה אותן לפני שנכנסת החובה הביומטרית. ולא, אני ממש לא אומר לכם לטעון שאיבדתם את התעודה ולשלם רק 115 שקל כדי לקבל תעודה חדשה לפני ה-1 ביוני. 

אין כזה דבר יותר מדי 

- "היי דרור. זאת אפרת מתוכנית הבוקר של קשת. תוכל להגיע אלינו מחר על זה שהאפליקציות הפנס הן בעצם תוכנות ריגול?" 
- "זה אולד ניוז. מה ראית?"
- "יש איזה משהו שמייסד חברת צ'ק פוינט טוען גם שהאוכלוסייה חשופה לאיומי סייבר בשימוש אפליקציות בנקאיות. שלחתי לך לינק על זה". 
- "אולד ניוז, באמת", התעקשתי. למה צריך אייטם? לשם שכנוע שלחתי לה לינקים לכתבות על אפליקציות הפנס המסוכנות שהתפרסמו לפני שלוש וארבע שנים. 
- "חחח אין בעיה". 
זה כמובן לא אומר שלא היה אייטם. ד"ר נמרוד קוזלובסקי הסביר בו ברהיטות ליואב לימור ולמיכל אנסקי מה הבעיה עם אפליקציות שמותקנות כלאחר יד ומקבלות הרשאות שימוש חופשיות לאנשי קשר, למיקום ולמידע אחר בתוך הסלולרי. אחר כך הוספנו באייטם בנקסטר כמה טיפים להתמודדות עם אפליקציות כאלה. 
העובדה שאפליקציות פנס מרגלות אחר המשתמשים בסמארטפון כבר זכתה למעמד של קלישאה חבוטה שכל אחד שולף. בכלל, ההרשאות המופרכות שאפליקציות מבקשות ואנחנו מאשרים על אוטומט – גם על זה דיברנו לא פעם ולא פעמיים. אבל זו לא התמונה הגדולה. האינטרסים שמוליכים אותנו להיכנס למאגר הביומטרי או להשתמש בסמארטפון בלי גבול הם כל כך חזקים - שמישהו חייב לתת את הצד השני, להיות לפחות טיפה ביקורתי, בכל הזדמנות שאפשר.

בלי תחתונים 

"האם זה הגיוני שאנחנו לובשים תחתונים, או שעדיף בלי פריט כזה? אסף היה התומך הראשי של גישת הבלי-תחתונים, והוא אפילו טען שבאופן דומה לעניבה, ייתכן שלתחתונים היה שימוש היסטורי כלשהו (העניבה היתה שימושית כדי לכסות על כתמי אוכל במהלך האכילה), אבל השימושיות של התחתונים נגמרה. ברוח הניסוי החלטנו להקדיש את מחר ליום ללא תחתונים, ולראות איפה אנחנו עומדים בנושא. אדווח מחר".


פרופסור דן אריאלי, אחד האנשים הכי מעניינים בישראל ובעולם, יצא למסע של חודש לפחות בשביל חוצה ישראל. באתר שבנתה עבורו חברת קנוט, מדווח הפרופסור בחי על מספר מדדים חשובים: הקילומטראז' שהלך בכל יום, קצב הלב בזמן אמת, רמת האושר שהוא מרגיש, תחושת האהבה לטבע, החרדה ממיעוט התקשורת – וכמובן מעדכן על המחשבות שלו, שיחות עם השותפים שבחר לימי הטיול ותמונות. ואגב תמונות, היום ללא תחתונים הסתיים אתמול. המסקנות של הפרופסור – באתר. אין, האינטרנט הזה זה משהו.