אין תמונה
חייל גולני שהצטלם בעירום בפייסבוק. אירוע חמור

יזמי היי-טק ותיקים, במיוחד אלה שמחפשים להשקיע בפרויקט הגדול הבא, נחשפים מדי יום לעשרות רעיונות וסטארטאפים חדשים. כולם, יש להניח, נגועים בהתלהבות ומוטיביצה, כולם בטוחים שהם הולכים לשנות את העולם אבל רובם, לפי הסטטיסטיקה, ייכשלו כבר בשנה הראשונה. איך בוחרים איפה לשים את הכסף? איך מזהים את הדבר שיצליח באמת לחולל שינוי? יורי נלקן, אחד מצוות המומחים במסלול Starup2 של תחרות הסטארטאפים של ישראל, ייאלץ לענות על השאלות הללו בתחילת שבוע הבא במסגרת גמר התחרות, אז יסייע בבחירת הפרויקטים שיקבלו הצעת השקעה רשמית מחברת OurCrowd. אז החלטנו לחטט לו קצת במוח ולנסות להבין איך הוא חושב.

נלקן הוא ירושלמי שורשי, בן של פלמ"חניק, שחזר לארץ אחרי 13 שנים בקליפורניה "כי אין לי ארץ אחרת". בין היתר הוא היה אחד מיזמיה של חברת בנטר, שנמכרה ב-2004 לחברת iPhrase בעסקת החלפת מניות לאחר שגייסה לאורך השנים סכום עצום של 61 מיליון דולר (ולאחר מכן נרכשה על ידי IBM), וכחמש שנים לאחר מכן עמד בראש חברת TimeBridge, שנמכרה לחברת מרצנ'ט סירקל במיליוני דולרים. כיום הוא משמש כשותף בקרן OurCrowd First מבית OurCrowd, ששמה לעצמה מטרה להשקיע בחברות צעירות ומבטיחות. "עם זקן קצת אפור", הוא אומר, "אני מכיר היטב את האתגרים על הספקטרום שבין b2b לb2c, אבל אני בעיקר אוהב מחשבה לא קונבנציונלית שהולכת נגד הצייטגייסט".

למה בחרת לשמש כשופט בתחרות?
"המילה 'תחרות' קצת מטעה כאן, אמנם אחת מהחברות שתעלנה על הבמה תזכה למענק יפה מבנק הפועלים, וכולן צפויות להשקעה מהקרן OurCrowd First, אך מעבר לזה אנחנו עושים את מה שאנו רגילים לעשות ביום-יום - פוגשים יזמים ויזמות, מנתחים שווקים והזדמנויות, ובעיקר מנסים לזהות למי 'יש את זה', את אותה כמעט-דלוזיה טיפוסית שמאפיינת יזמים שנכנסים לפרוייקטים, משנים עולם כנגד כל הסיכויים ויעשו הכל להוכיח שהם יכולים".

מה דעתך על המשתתפים שהציגו פיץ' בתחרות?
"ראינו צוותים מוכשרים במגוון רחב של תחומים אבל חיפשנו את האוומפפ הנוסף, הייחודי, ואני מאמין שמצאנו".

יש משהו שהיה חסר לך? תחום מסויים שאף אחד לא נגע בו?
"האמת שעומק היצירתיות היה מרשים ביותר. היו חברות על ספקטרום רחב מאוד - חומרה, תוכנה, בריאותטכנולוגיות רפואיות ואף מיזמים חברתיים. מישהו אמר דור הולך ופוחת?".

אז אפרופו, מה נחשבת בעיניך ההמצאה החשובה ביותר של השנים האחרונות?
"כלכלה שיתופית - כמו Uber, Airbnb או Missbeez. זה יותר מהמצאה - זו התפתחות כלכלית מהפכנית כיוון שהיא מאפשרת רמת שכלול יוצאת מן הכלל בשווקים רבים שלא היתה אפשרית בעבר, ועל ידי כך יוצרת ערך רב למשתמשים ולספקים - ולכלכלה בכלל".

אין תמונה
חייל גולני שהצטלם בעירום בפייסבוק. אירוע חמור
כולנו נהפוך לסטיב אוסטין

נלקן, כאמור, לא זר לרעיונות מהפכניים, ואוזניו נחשפו ללא מעט פיצ'ים בחייו. יחד עם זאת, הרעיון הכי טוב שאי פעם שמע, לטענתו, הוא מכונית שנוסעת על מים במקום דלק. לא סתם מים, אלא מי ים רגילים - כאלה שמכסים את רוב כדור הארץ. ולא רק זה, אלא שהיא גם לא מזהמת, נוסעת לבד ומכינה קפה. בלב כבד הוא מודה שמדובר ברעיון שלו עצמו - "הבעיה היחידה היא שאין לי מושג איך לבנות אותה", הוא נעצב. "מה שאני מנסה להגיד הוא שהרעיון אמנם חשוב, אך היכולת לבצע - מה שנקרא בלע"ז execution, חשוב אף יותר. אין כזה דבר בעיני רעיון מוצלח, יש ביצוע מוצלח".

כשהוא נשאל על הביצוע הבא שירעיד את עולמנו אחרי הסמארטפונים, הטלוויזיות והמחשוב הלביש, הוא עונה בלי שום ספק - "משקפיים". אבל כשהוא נשאל על עולם הרשתות החברתיות, נלקן נהיה רציני ואפילו מעט פילוסופי: "זו התפתחות ברמה אבולוציונית של האנושות. הרשתות מאפשרות שמירה על קשרים 'חלשים' לאורך זמן עם מספר עצום של אנשים דבר שהאנושות לא הכירה בעבר. הקשרים החלשים הללו חשובים ומשנים את מהלך חיינו. אך כמו כל דבר, השימוש ברשתות יכול להיות חיובי או שלילי ומחייב חידושים בחינוך, חקיקה וטכנולוגיות תומכות".

איך לדעתך ייראה העולם הטכנולוגי בעוד 10 שנים מהיום?
"אני אחלק את התשובה שלי ל-7 סעיפים -

א. כולנו נחיה בסביבה גדושת מציאות רבודה (Augmented Reality). זוכרים איך סטיב אוסטין רואה? רק בלי שתלים ועם חפיצים לבישים כגון משקפיים.
ב. מאות מיליארדים של 'דברים' יהיו מחוברים לרשת. מצעצועי ילדים ועד קופסאות שימורים.
ג. הרפואה תשתנה במידה רבה, כאשר מירב הדיאגנוזות יתבצעו בבית בצורה פרואקטיבית.
ד. המטבע הוירטואלי - ביטקוין או אחר - יהיה מקובל כמעט בכל מקום.
ה. רכבים אוטונומיים יהיו הסטנדרט, ורק משוגעים לעניין ירצו לנהוג בעצמם.
ו. מנועי מימן 'נקיים' לרכבים ייכנסו לייצור המוני.
ז. עדיין נאמר שהנבואה נתנה לשוטים, ועדיין יודפסו ספרים על נייר".

רובוטים ואינטליגנציה מלאכותית - כן או לא?
"זה כבר קורה. בגדול כן, בסגנון רובוטים למטרות ספציפיות - נקיון, תיקונים, עבודה בתוך גוף האדם לצרכים רפואיים וכדומה. אבל לא בסגנון הסרט 'בלייד ראנר', למגינת ליבם של כל מעריצי רייצ'ל".