זה לא הנושא הכי סקסי לדבר עליו, ולמען האמת - עם כל באז הבחירות הוא גם לא הנושא הכי פופולרי. ובכל זאת, הודות לסרטון אנימציה קצר הרשת שוב מדברת על מתקן חולות, מתקן השהייה של מסתננים ופליטים מאפריקה. הסרטון מציג מצב שגרתי בחיינו: נהג מונית שמדבר עם נוסעים ומנסה להרביץ בהם היגיון. 

הכסף קבור בחולות

"כמה מקומות יש בכלא הזה אתה חושב?" הוא אומר לאחד הנוסעים. 20 אלף? 3000 מקומות גג". או: למה אני צריך לממן שלושת אלפים איש בכלא? במקום לבנות כלא ענק, היו לוקחים את הכסף עושים איזה גינה יפה, בונים איזה מתנ"ס, ושיעבדו האפריקאים ואלה בבתי מלון". 

מאחורי הסרטון עומדת עומתת א.ס.ף - ארגון סיוע לפליטים ומבקשי מקלט, שהפיצה אותו באמצעות עמוד הפייסבוק "הכסף קבור בחולות" המאחד את פעילותן של ארבע קבוצות של פעילים ונציגים מארגוני זכויות אדם. מאז שהוא פורסם, בסוף השבוע האחרון, הסרטון צבר יותר מ-600 שיתופים ומאות תגובות ולייקים. מעניין לגלות שהמגיבים יוצאים בעיקר נגד המסר שלו, ואילו המשתפים מפרגנים. 

למשל, בקרב המשתפים, התגובות השכיחות הן "מעולה", "אחד הטובים", "נקודה למחשבה", וכולי. המגיבים לעומת זאת מאמצים קו אחר, הנה כמה דוגמאות: "הפתרון הוא להעיף אותם מהארץ (ללא תשלום). הם לא פליטים, הם מסתננים. פליט זה לברוח למדינה קרובה שאין בה את המלחמה שיש אצלך"; "השמאל משקר לכם מדינית ואתם מאמינים לו כלכלית! והאמת שניסו לקחת אותם לחקלאות והם לא רוצים. רק ת"א!! אתם שואלים איפה הכסף? ביום הולדת של פרס, בביטוח בריאות חינם למסתננים בחברת חשמל והנמל"; "סרטון פאתטי וילדותי מטעם אנשים וארגונים שמסרבים לקחת אחריות על האסון שהם עוללו לנו, ותחת זאת הם מטילים את האחריות על אחרים וזועקים 'גזענות'".

רכזת הפעילות הציבורית של העמותה, איילה פנייבסקי, מדגישה בהקשר זה כי כל המידע בסרטון מגובה בעובדות ועבר בדיקה מדוקדקת.

"מי ירוויח מכך שהפליטים ישנו ברחוב?"

"לא צריך להיות הומניסט גדול כדי להבין שיש בישראל 48 אלף סודנים ואריתראים שלא ניתן לגרש מארצם", אומרת עו"ד מיכל פינצ'וק מנכ"לית א.ס.ף. "ולא ארגוני זכויות האדם אומרים את זה - אלא הממשלה. בהתחשב בזה, לכלוא שלושת אלפים מבקשי מקלט זה לא רק אכזרי אלא פשוט לא הפתרון. למעשה, הדרך הטובה לוודא שהמצב בדרום תל אביב ימשיך להתדרדר היא למנוע אשרות עבודה מעשרות מבקשי המשלט שחיים כאן".

"הרי מה התכנית של הממשלה?", ממשיכה פינצ'וק. "שמי שהגיע לחפש כאן מקלט מפני רצח עם, רדיפות ועינויים, לא יצליח להתפרנס וישן ברחוב? מי אמור להרוויח מזה? מעסיקים בכל רחבי הארץ מתחננים להעסיק מבקשי מקלט. למה שלא נאפשר להם לעבוד במה שישראלים ממילא מסרבים לעשות? כך נקל על דרום תל אביב, ועל הדרך נכבד את הכרעת בג"ץ, את מחוייבויותינו לחוק הבינלאומי ולאמנות שישראל חתומה עליהן".