המלים "תקלה בפייסבוק" גורמות לעקצוצים של אי נעימות אצל יותר ממיליארד האנשים הרשומים לרשת החברתית הגדולה בעולם. אך מסתבר שהחברה דווקא יזמה תקלות מכוונות, כדי לבחון האם גם כשהגישה אליה תשתבש נמשיך לחזור אליה, או שננטוש אותה לטובת מתחרות קטנות יותר, כך מדווח אמיר אפרתי באתר The Information.

מסך הטעינה של אפליקציית פייסבוק לאנדרואיד (צילום: Eduardo Woo, Flickr)
אפליקציית פייסבוק|צילום: Eduardo Woo, Flickr

לפי מקורות שתודרכו בנושא, פייסבוק ביצעה ניסויים שגרמו לאפליקציה שלה למכשירי אנדרואיד לקרוס ולהיחסם למשך שעות אצל משתמשים מסוימים, ובמקרה מסוים אף חסמו את הגישה להורדת האפליקציה במה שהם מגדירים "מדינה קטנה" למשך שבוע שלם. במקום זאת, הוצע למשתמשים באותה מדינה לגלוש לאתר אינטרנט חיצוני ולהוריד את אפליקציית פייסבוק ממנו.

הסיבה לניסויים, שנערכו לפני מספר שנים, היתה המתיחות המתמשכת בין פייסבוק לגוגל על רקע הרשת החברתית המתחרה שפיתחה האחרונה. פייסבוק חששה ממקרה בו תחסום גוגל את אפליקציות פייסבוק מהחנות שלה, ולכן ביצעה את הניסויים שבדקו האם במקרה כזה ישמרו המשתמשים אמונים לפייסבוק או יעברו לגוגל+ או לאחת המתחרות האחרות. במקביל, היא השתעשעה באפשרות להפוך את האפליקציה שלה למעין מערכת הפעלה עצמאית, שתעבוד על סמארטפונים מבוססי אנדרואיד שאינם מחוברים לגוגל.

כיום, פייסבוק כבר אינה צריכה לחשוש ממקרה כזה: לפי נתוני חנות האפליקציות של גוגל, הרשת החברתית הפכה למפתחת האפליקציות הגדולה ביותר למכשירי אנדרואיד, והאפליקציות שלה תופסות 4 מתוך 10 המקומות הראשונים ברשימת האפליקציות הפופולאריות ביותר - פייסבוק, מסנג'ר, וואטסאפ ואינסטגרם.

המשתתפים בניסויים במסגרתם הקשתה פייסבוק על הגישה לאפליקציית האנדרואיד נבחרו באקראי, בלי לתת להם את יכולת הבחירה האם להשתתף בהם או לא. זו אינה הפעם הראשונה בה מבצעת פייסבוק ניסויים בבני אדם: בשנה שעברה חשפה פייסבוק כי שיחקה בפוסטים שראו 700,000 משתמשים ברשת החברתית כדי לבדוק האם חשיפה ליותר סטטוסים חיובים או שליליים תשפיע על אופי הסטטוסים שלהם. מחקר אחר של החברה השפיע לכאורה על תוצאות הבחירות בארה"ב לאחר שהציגה למשתמשים שונים יותר או פחות סטטוסים המביעים תמיכה באחת המפלגות.