ענקית הרחפנים הסינית DJI התפרסמה בשנים האחרונות בעיקר בזכות יכולות הטיסה והצילום המרשימות של רחפנים מסדרת הפאנטום שלה. לאחר מכן חשפה החברה את רחפן ה-Mavic Proשאנחנו מאוד אהבנו – רחפן שכלל את כל היתרונות של אחיו הגדולים והמסורבלים בגוף קטן ומתקפל. עתה, שלושה חודשים אחרי ההכרזה, מגיע לארץ ספארק (Spark) – הרחפן החדש והזעיר עוד יותר של DJI. אז האם מדובר ברחפן מקצועי? צעצוע? ואולי מצלמה עם כנפיים? לקחנו אותו לבדיקה.

אמ;לק:

אהבנו: מימדים, שליטה בעזרת הידיים, מצבי טיסה אוטונומיים, ייצוב, בנייה
לא אהבנו:
שליטה בעזרת סמארטפון, צילום בתנאי תאורה נמוכה

עיצוב

ספארק הוא רחפן קטן. כמה קטן? תחשבו על הטלפון שלכם, עם זרועות קטנות. למרות המימדים וחלקי הפלסטיק שלו הוא משדר תחושה איכותית ביד, והמשקל שלו – 300 גרם – מרגיש לא קל וזול מדי ולא כבד ומסורבל מדי.

עם זאת, כשמניחים את הספארק ליד ה-Mavic המקופל ההבדל הוא לא כזה גדול, משום שהזרועות של הספארק אינן מתקפלות. במילים אחרות: כשאתם נושאים אותם ממקום למקום, שני הדגמים יתפסו פחות או יותר אותו נפח בתיק. לא כל-כך ברור לנו מדוע בחרה DJI בזרועות לא מתקפלות לדגם הקטן ביותר שלה – אולי כדי לשמור כמה הפתעות לספארק 2.

הרחפן הזעיר Spark של DJI (צילום: Geektime)
הרחפן הזעיר Spark של DJI|צילום: Geektime

בצד הקדמי שלו תמצאו את המצלמות – הן לצילום והן לצורך זיהוי פנים, מחוות ידיים והתחמקות ממכשולים; המצלמה המרכזית של הרחפן מורכבת על גבי מייצב תמונה בעל 2 צירים - זאת בניגוד ל-3 צירים ברחפני ה-Mavic והפאנטום.

בתחתית תוכלו למצוא רגליות גומי לנחיתה, 2 מצלמות וחיישן על-קולי (סונאר) שמשמשים לצורך התחמקות ממכשולים, או במילים אחרות, כדי שלא תרסקו אותו על מישהו או משהו. בתחתית הסוללה תמצאו 4 לוחיות מתכת שמשמשות לצורך הטעינה שלה במטען הנייד של החברה.

מאחור נמצא מד החיווי של הסוללה, המוכר לנו מרחפנים אחרים של DJI. לחיצה אחת על כפתור ההפעלה של הרחפן תציג את מצב הסוללה, כשלחיצה קצרה ואחריה ארוכה תדליק אותו. מעל כפתור ההפעלה נמצא כיסוי שמתחתיו חריץ לכרטיס MicroSD וכן שקע טעינה מסוג Micro-USB.

מלמעלה נוכל כמובן לראות את הפרופלורים, שבדיוק כמו במאביק לא תצטרכו להסיר אותם כשאתם מכניסים אותו לתיק.

הספארק שאנחנו קיבלנו מגיע בצבע שחור-שמרן, אבל לבחירתכם גם לבן, אדום, ירוק וצהוב. אם תרצו תוכלו לרכוש את חבילת ה-Fly More Combo שכוללת גם מגנים לפרופלורים שישמרו עליהם ועל האצבעות שלכם; שלט רחוק, סטים נוספים של פרופלורים, עוד סוללה, תיק צד ורכזת לטעינה של 3 סוללות במקביל.

הפעלה

ההטסה של הספארק שונה מהותית מההטסה של רחפנים כמו ה-Mavic והפאנטום. תהליך ההגדרה הראשוני היה מהיר יחסית, ולשמחתנו נחסכה מאיתנו הדרך המייסרת של DJI לקבל את פני הרוכשים החדשים בתהליך עדכוני תוכנה וקושחה ארוכים ומייאשים. לאחר הגדרה ראשונית של רשת ה-WiFi של הרחפן, שמשמש למעשה כמעין ראוטר אליו הסמארטפון שלכם מתחבר, כבר יכולנו להתחיל בטיסה.

הבדל נוסף הוא שבניגוד לכל הרחפנים של DJI, כדי להטיס את הספארק לא תצטרכו שלט. למעשה, אפילו לא תצטרכו סמארטפון. הדבר היחיד שתצטרכו כדי לשלוט בו הוא כף יד ופנים. אז בהנחה שאתם עונים על הדרישות המינימליות, איך זה עובד?

השלט - למקרה שתרצו

ובכן, כל שהיינו צריכים לעשות הוא להחזיק את הספארק על כף היד ולעשות מעין 'דאבל קליק' על כפתור ההפעלה שממוקם בישבן של הרחפן. מרגע זה נכנסת המצלמה לפעולה ומחפשת פנים. ברגע שהיא מזהה את הפנים שלכם הרחפן יידלק וימריא מכף היד.

כדי לשלוט ברחפן אתם פשוט מציגים לו את כף היד שלכם. תזוזה ימינה של כף היד גורמת לרחפן לנוע ימינה, תזוזה שמאלה תגרום לו לזוז שמאלה, וכך כמובן גם תזוזה למעלה ולמטה. אם רציתם פעם להרגיש כיצד מרגישים אבירי הג'דיי, הגעתם למקום הנכון.

בסך הכל, השליטה עובדת לא רע, אם כי אנחנו נתקלנו בלאג קטן ודיליי מרגע שביצענו את המחווה בכף היד עד לרגע שהרחפן באמת עשה את התנועה. בנוסף, לא פעם איבד הרחפן את 'הנעילה' על כף היד שלנו - מה שהצריך אותנו להציג שוב את כף היד, להשיג 'נעילה' ואז להמשיך לשלוט בו.

מרגע שהרחפן באוויר, תוכלו לנפנף לו לשלום, והוא יעלה לזווית 'סלפי רחפני' – כלומר גובה של 5 מטרים וזווית של 45 מעלות בערך; אם תעשו עם הידיים סימן של מסגרת – הרחפן יצלם אתכם, ובעזרת תנועות ידיים הוא גם יחזור אליכם. כדי לסיים את הטיסה, כל שעליכם לעשות הוא להניח את כף ידכם הפתוחה מתחתיו והוא ינחת עליה. מבריק.

בנוסף לידיים, כמובן שתוכלו לשלוט בספארק גם בעזרת הסמארטפון ואפליקציית DJI GO 4, כשבמקום הסטיקים של השלט, תוכלו להשתמש בסטיקים וירטואליים על גבי מסך הסמארטפון. עם זאת, קחו בחשבון שהשליטה דרך מסך הסמארטפון לא משתווה לשליטה בעזרת שלט ייעודי. אנחנו לא הצלחנו ממש ליהנות משליטה מדויקת ברחפן והתנועות של הסטיקים הווירטואליים לא ממש מעודנות. כמו רחפנים קודמים של החברה, ניתן להנחית את הרחפן ולהמריא בעזרת הכפתורים שבאפליקציה וכמובן לשנות את ההגדרות, לצלם וידאו או סטילס וגם לשדר בלייב בפייסבוק או ביוטיוב.

מצבי הטיסה של הספארק דומים ברובם לאלו של רחפני DJI האחרים, וכוללים בין היתר את ActiveTrack, שמאפשר לכם לסמן אדם והספארק יעקוב אחריו; Tripod – מעביר את הרחפן למעין 'סלואו-מושן', במהלכו הטיסה מואטת והפניות עדינות יותר; TapFly – שמאפשר לכם ללחוץ על נקודה במסך והרחפן יטוס אליה; ועוד. אל המצבים האלו מתווספים גם מצבי הטיסה הייחודיים של ספארק כמו מצב ה-Dronie – צילום וידאו בזווית שמאפיינת צילום מרחפן, כלומר כ-45 מעלות מכם; מצב ה-Circle – מטיס את הרחפן מסביבכם ב-360 מעלות; מצב ה-Helix – מטיס את הספארק מעליכם בצורת ספירלה; והמצב המגניב ביותר לדעתנו, מצב ה-Rocket – ברגע שתלחצו עליו הרחפן ידמה תנועה של טיל שמשוגר כלפי מעלה ומצלם את האדמה שמתחתיו.

כמו כל הרחפנים הגדולים יותר, גם הספארק כולל מצב ספורט, בו תוכלו להטיס את הרחפן במהירות של עד 50 קמ"ש, במקום 22 קמ"ש במצב P הרגיל, כשכל החיישנים כבויים. עם זאת, שימו לב שתוכלו להפעיל מצב זה רק בעזרת השלט הייעודי.

ביצועים

בהשוואה למימדים שלו, היציבות של הרחפן הזה יפה. לטעמנו, אין מה להשוות ליציבות בתנועה ובצילום של המאביק והפאנטום, ונתקלנו לא פעם ב'ריקודים' של הרחפן באוויר ברוחות לא חזקות מדי, אבל בזכות המייצב הצילומים עדיין היו חלקים ויפים – לא משהו שציפינו לקבל מרחפנים במימדים האלו.

קחו בחשבון שהמאבקים של הרחפן להישאר יציב עלולים גם לגרום לכם לאבד שליטה, כי הוא לא יוכל להתמקד בכף היד שלכם. כך שאנחנו ממליצים לכם מאוד לא להטיס את הרחפן בלי הטלפון ליד.

עם זאת, אולי בגלל הגודל, אולי בגלל השליטה המוגבלת מהסמארטפון וטווח השליטה הקצר ללא שלט – חוויית ההטסה שהוא העניק לנו היתה פחותה בהשוואה להטסה של המאביק או הפאנטום למשל. נכון, הוא פשוט יותר לנשיאה ולהמראה, אבל ההרגשה היתה שלמרות הכל, אתם לא באמת תתרחקו איתו מאוד וברוחות חזקות תפחדו להעלות אותו לאוויר – מה שלא קרה לנו עם הרחפנים הגדולים יותר. גם ההטסה בפועל מורכבת יותר, כי במקום להסתכל על מסך הסמארטפון ולראות את מה שהרחפן מצלם או להפעיל אפשרויות נוספות, המסך הוא הסטיק שלכם, ולכן כשאתם מסתירים את המסך עם הידיים, חוויית ההטסה פחות טובה.

סוללה

הרחפן הזעיר Spark של DJI (צילום: Geektime)
הרחפן הזעיר Spark של DJI|צילום: Geektime

זמן הטיסה המוצהר של הספארק עומד על 16 דקות. בפועל, הצלחנו להגיע ל-12 דקות בלחץ. עם זאת, אם תכבו את החיישנים ותימנעו מתמרונים או רוחות, אנחנו כן יכולים לראות כיצד אתם מתקרבים לזמן טיסה ארוך יותר. החדשות הטובות הן שאת הספארק ניתן להטעין 'על הדרך' במכונית או אפילו בעזרת סוללת גיבוי – זאת בעזרת חיבור ה-MicroUSB שלו. בנוסף, אם תקנו את ערכת ה-Fly More, תיהנו מטעינה סימולטנית של 3 סוללות, מה שצפוי לסגור לכם את הפינה בהטסה ממוצעת.

שלט

למרות אפשרויות השליטה בעזרת מחוות ידיים ובעזרת הסמארטפון, הדרך האמינה והנוחה ביותר לשלוט בספארק תהיה בעזרת השלט, שמגיע רק בחבילת ה-Fly More Combo ולא עם הערכה הבסיסית. השלט, שנראה במבט ראשון כמו השלט של המאביק, בסיסי יותר ואינו כולל מסך או כבל לחיבור חוטי לסמארטפון. מצד שני, חוץ מהיתרונות של שליטה עם סטיקים פיזיים, הוא מאפשר טווח הטסה תיאורטי של עד 2 ק"מ – זאת בניגוד ל-100 מטר בעזרת סמארטפון בלבד.

וידאו ותמונה

איכות התמונה והווידאו של הספארק טובות פחות מהמאביק והפאנטום 4. האם זה אמור להטריד אתכם? לא בטוח. לטעמנו, אם אתם מחפשים רחפן לצילומים קולנועיים סוחפים, כדאי לכם לבחור במאביק למשל. הספארק מצלם וידאו באיכות 1080p ובקצב 30fps, וסטילס ב-12 מגה-פיקסל בפורמט JPEG (ללא RAW), וככזה הוא מתאים בעיקר למתחילים או למי שצריך תמונות למדיה חברתית.

צילום וידאו בתנאי חשכה:

סיכום

הרחפנים של DJI הולכים וקטנים וכן, אפילו זולים יותר. למרות זאת, DJI מצליחה לשמור על סטנדרט גבוה, שכולל מייצב מצלמה, יכולות צילום ובעיקר יכולות טיסה חכמות שמבוססות על אלגוריתמי הראייה הממוחשבת המתקדמים שלה. הספארק קומפקטי ונוח לנשיאה ולטעינה, ויש לו ממשק ידידותי למדי לשליטה מהסמארטפון או אפילו בעזרת תנועות ידיים – מה שהופך אותו לאידיאלי עבור מתחילים. למרות שעם תג מחיר של 2,500 ש"ח הוא יקר יותר מרוב הרחפנים שתמצאו בחנויות, כמו למשל הרחפנים של Parrot, הספארק יספק לכם טכנולוגיה ויכולות עדיפות בהרבה. למרות זאת, קשה לנו לדמיין מטיסי רחפנים ותיקים שמעדיפים אותו על פני המאביק, היוניק או הפאנטום שלהם. במילים אחרות, יותר משהוא רחפן עם מצלמה, הספארק החדש הוא מצלמה מעופפת שמומלצת בעיקר למתחילים בתחום.

הרחפן נמסר לנו לסקירה באדיבות רשת באג

הכתבה פורסמה במקור באתר Geektime

עוד ב-Geektime:
לסמסונג יש כונן חיצוני חדש ללא חלקים נעים
התוכנה הישראלית שתציל אתכם מתוכנות כופר