"החבאתי את הגופה מה לעשות עכשיו? לכי למשטרה ותספרי להם הכול. 30 שנה בכלא. יהיה לי קצת שקט ממך סוף סוף", זו לשון הודעת SMS ששלח ילד בן 12 מהשרון, מהסמראטפון שלו לתלמידה בכיתה.

הנער השתמש באחת מתוך אינספור אפליקציות שמאפשרות לו להסתיר את זהותו, והתחזה לחברו מהכיתה במטרה לחמוד לצון. אבל ההודעה שלו הובילה להקפצה של שני מסוקים שהועלו לאוויר וניידות שנשלחו לסרוק את השטח, במטרה למצוא את הגופה שבכלל לא הייתה קיימת.

הנער שלח את ההודעה לתלמידה מהכיתה שלו, אבל ראתה על המסך שם של תלמיד אחר. היא הראתה את ההודעה למורה בבית הספר, וזו מיהרה לעדכן בעניין את המשטרה. תוך דקות ספורות נשלחה ניידת משטרה לביתה של אמו של התלמיד שבשמו התחזו ושלחו את ההודעה. אותו נער ואמו לא ידעו בכלל שמישהו התחזה אליהם.

פתאום מגיע הביתה שוטר

"אנחנו גרים בישוב קטן מאוד", סיפרה האם בשיחה עם NEXTER, פתאום מגיע אליי הביתה שוטר קהילתי שאל אם אני בסדר, ואחר כך מודיעים לי שאני עצורה ושלוקחים לי את הניידים של הילדים. לא הבנתי בכלל מה רוצים ממני. טענו שהבן שלי קשור לאיזו גופה שהוסתרה. הייתי בהלם.

"אני עובדת מהבית. שרפו לי יום של עבודה ואני בכלל לא מדברת על עוגמת הנפש שנגרמה לנו. במשך כמה שעות תחקרו אותי ואת הבן שלי שלא הבין מה רוצים ממנו. זה ממש לא נעים ולא מצחיק. לקח הרבה זמן לילד להירגע מכל הסיפור הזה. אף פעם לא היה לנו שום קשר למשטרה או לשום אירוע פלילי. פתאום שוטרים מגיעים הביתה לחפש גופה. לך תוכיח להם עכשיו שהם טעו בכתובת ושאין שום גופה", היא סיפרה.

גייס במרמה 17 מיליון שקלים (צילום: חדשות 2)
אפשר להתחזות לכל אחד|צילום: חדשות 2

חמד לצון

לדבריה, רק כעבור כמה שעות נפתרה התעלומה, כאשר השוטרים הבינו שאין שום גופה. למשטרה התברר שאחד התלמידים בבית הספר חמד לצון ושלח את ההודעה בשם חברו, מבלי להבין אילו השלכות יהיו למתיחה הזו. חוקרי נוער פתחו בחקירה, איתרו את הנער בן ה-12 ששלח את ההודעה. הנער תוחקר, טען שזה היה בתמימות, בצחוק ולא התכוון לפגוע באיש. בגלל גילו הצעיר הוא לא יועמד לדין, בגלל שאינו בר עונשין.

חברתה של האם העלתה לפייסבוק בשמה פוסט שבו כתבה: "אחרי שלא מצאו גופה ותחקרו את אותי ודרכי את בני, מסתבר שקיים חשבון אינסטגרם שמעודד ילדים לשלוח הודעות על פשעים לכאורה ולצאת גברים, להעלות צילום מסך ולצבור לייקים.

"איזה ילד שלח הודעה בשם בני לילדה שהוא אפילו לא מכיר, ולמזלו לא נמצאת אצלו באנשי הקשר את ההודעה ההזויה הזו. לך תוכיח שאין לך אחות. אז מצאנו את עצמנו בלב חקירה משטרתי, כל בית הספר על הרגליים, אני רותחת וכואבת על הפחד וחוסר האונים של הילד וכמה קל להפליל ולסבך אחרים". 

היזהרו מאפליקציות כאלה

הנער שלח את ההודעה באמצעות אפליקציה שמאפשרת להתחזות לכל אחד, בשיחת טלפון או בסמס. יש מגוון אפליקציות ושירותים שמאפשרים התחזות כזאת, חלקם זמינים גם בעברית. 

האפליקציות הללו משמשות בין השאר לפריצה ליישובים שיש בהם שער חשמלי (מתקשרים לשער בשם אחד התושבים), לספאם (שאתם מקבלים ממספרים לא מזוהים) ולתרמיות נוספות. קשה עד בלתי אפשרי לזהות שמדובר בהתחזות בזמן אמת, ואנשים לא יכולים למנוע ממישהו להתחזות אליהם כל עוד אפליקציות כאלה ממשיכות לפעול. 

לדברי האם, היא מתכוונת בשיתוף מועצת הישוב ובית הספר לעורר את המודעות בפני התלמידים והוריהם שלא להשתמש באפליקציות מסוג זה. לטענתה, בשיחה עם חוקר עבירות אינטרנט, גילתה שהיה מורה שבשמו התחזו ושלחו הודעות מיניות לאחת התלמידות במטרה להפליל אותו.

"בקלות אפשר להרוס חיי אדם בגלל שימוש באפליקציות כאלה", היא אמרה, "תלמידים צריכים להבין שזה לא מצחיק ושזה דבר חמור".

עו"ד אביב אילון מומחה למשפט וטכנולוגיה הסביר, כי אנשים שהתחזו אליהם יכולים לפנות למשטרה וזו יכולה לפנות לחברות הסלולר בצו בית משפט ולנסות לגלות מי התחזה אליהם, אך לדבריו למשטרה לא תמיד יש משאבים או רצון לטפל בכל המקרים הללו.

"לפעול עצמאית נגד התחזות כזאת יהיה קשה יותר, ועלול לעלות הרבה כסף. מאחר שיהיה צריך להיעזר בחוקר פרטי ולעתרים להגיש גם תביעות אזרחיות נגד חברות בחו"ל שמפעילות את יישומי ההתחזות. בהרבה מאוד מקרים אזרחים נשארים חסרי אונים", ציין עו"ד אילון.