קרי וזריף במו
"ארה"ב הציעה לאירן הארכת השיחות"|צילום: רויטרס, חדשות

לא עומדים בדד-ליין? מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הציע לשר החוץ האירני מוחמד זריף להאריך את שיחות הגרעין מעבר למועד האחרון שנקבע - כך הודיעה סוכנות הידיעות AP מפי גורם אמריקני רשמי המעורה בפרטי השיחות בין הצדדים בווינה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדברי הגורם, קרי העלה את ההצעה בפני זריף במהלך האחרונה מבין סדרה של פגישות שקיימו השניים מאז הגעתו של קרי לווינה ביום חמישי האחרון. על פי דיווחים אחרים, ארצות הברית שואפת להציג הצהרת עקרונות כללית משותפת בין אירן לבין המעצמות, שלאחריה יימשך המשא ומתן.

האמריקנים מצמצו ראשונים? (צילום: AP)
האמריקנים מצמצו ראשונים?|צילום: AP

עם זאת, למרות הדיווח על ההצעה האמריקנית, ייתכן שארצות הברית תתקשה להביא להסכמה על הארכת השיחות. מלבד העובדה שהאמריקנים מעוניינים בביטחונות לכך שלא מדובר במשיכת זמן אירנית, ממשל אובמה מעוניין להציג בפני הרפובליקנים בקונגרס הישג. לפיכך, תיתכן אפשרות כי וושינגטון תפעיל לחץ משמעותי על אירן לקבל לפחות את אחת מדרישותיה.

אם אכן יוסכם על הארכת השיחות, הן עשויות להתחיל כבר בתחילת החודש הבא, אז צפוי קרי לשוב לאירופה לפגישת שרי החוץ של נאט"ו בבריסל ולוועידה בינלאומית שתיערך בלונדון. מוקדם יותר אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו לרשת ABC כי הסכם גרעין עם אירן עשוי להיות "טעות היסטורית".

"טעות היסטורית". נתניהו|צילום: AP

במוקד המחלוקת: האורניום והסנקציות הכלכליות

גם הנשיא אובמה התייחס מוקדם יותר היום לסוגיית הסכם הגרעין עם אירן והדגיש כי מטרתה של ארצות הברית היא לוודא כי לא יישאר שום אפיק שיאפשר לאירן להשיג בעתיד נשק גרעיני, ובמקביל להסיר את הסנקציות בהדרגה - תוך כדי פיקוח על כך שאירן מקיימת את תנאי ההסכם. "אני חושב שהאירנים ישמחו מאוד להסרה מידית של הסנקציות שתשאיר עדיין מספר קצוות פתוחים", אמר אובמה בריאיון לרשת ABC, "אבל אנחנו לא יכולים להרשות זאת".

במוקד המחלוקת בין אירן לבין שש המעצמות עומדות שלוש נקודות עיקריות: נושא העשרת האורניום ומספר הצנטריפוגות שיישארו בידי הרפובליקה האסלאמית, מידת הפיקוח העולמית על תכנית הגרעין והתביעה האירנית להסרת הסנקציות.

מפעל להעשרת אורניום באירן (צילום: רויטרס, חדשות)
מה יעלה בגורל תכנית הגרעין?|צילום: רויטרס, חדשות

המעצמות דורשות הפחתה משמעותית בכמות האורניום המועשר שיישאר בידי אירן, בין היתר על ידי הפחתת מספר הצנטריפוגות להעשרת אורניום מ-19 אלף ל-4,500. הדבר נועד למלא את השאיפה האמריקנית - להרחיק את אירן מרחק שנה מיכולת "פריצה" לנשק גרעיני.

בכל הנוגע לסנקציות הכלכליות, באירן דורשים את הסרתן במהירות, אך המעצמות מנגד דורשות כי הסנקציות יושהו תחילה ולאחר מכן יבוטלו באופן הדרגתי - בהתאם למידת שיתוף הפעולה האירני עם תנאי ההסכם.