חשש לדליפת מידע של ישראלים רבים: לפי דיווח ברוסיה, מטעם כלי תקשורת המזוהה עם האופוזיציה נגד פוטין, כל המידע על הלקוחות של חברת הנסיעות והמשלוחים יאנגו, הפעילה ב-20 מדינות וגם בישראל, צפוי להיות מועבר לידי ה-FSB, שירות הביטחון הכללי ברוסיה. כתוצאה מכך, מידע על כל מי שהשתמש אי פעם בשירות המוניות של "יאנגו", שירות השכרת הקורקינטים Wind ושירות משלוחי המזון "יאנגו דלי", עשוי ליפול לידיים עוינות.

אתר החדשות האופוזיציוני "מדוזה" דיווח כי החל מ-1 בספטמבר - כל המידע של שרתי חברת "יאנדקס", המפעילה את חברות "יאנגו", "יאנגו דלי" ו-Wind – יועבר לאחריות ה-FSB. כל המידע המאוחסן בשרתי החברה ממוקם בתחום השיפוט של הפדרציה הרוסית – ובחודש יולי חתם ראש הממשלה הרוסי מיכאיל מישוטין על הצו שמאפשר את העברת המידע לידי שירות הביטחון הרוסי.

כבר בחודש יוני 2022 חשפנו בכתבה ב"אולפן שישי" כי השב"כ והמוסד אסרו על עובדיהם להשתמש באפליקציות של החברה שזכתה לכינוי "גוגל הרוסית". על רקע החשש מדליפת המידע שבשרתי החברה, מדינות רבות ברחבי העולם אסרו לאורך התקופה האחרונה על החברה להמשיך ולפעול בתחומה. בישראל היא עדיין פעילה, כמו גם במדינות כמו פינלנד, ארמניה, גיאורגיה, קזחסטן ובלארוס.

מקסים כץ, עיתונאי שנמלט מרוסיה במהלך המלחמה באוקראינה, אמר ל-N12, מספר שברוסיה רגילים להשתמש במידע של שרתי חברת "יאנדקס" כדי להשיג מודיעין על פעילים פוליטיים ומטרות דומות נוספות. "ברוסיה ידענו תמיד שאם אתה חלק מהאופוזיציה אתה לא יכול להשתמש באפליקציות של יאנדקס, לפחות לא על שמך".

"ל-FSB תהיה בקרוב גישה לכמעט כל אזרחי ישראל, הם ידעו איפה הם גרים, לאן הם נוסעים, איפה הם עובדים – ואם יהיה להם איזה אינטרס באיזה אזרח ספציפי הם יוכלו לפגוש אותו מחוץ לבית שלו, זה מה שהם עשו ברוסיה. הם יכולים בקלות להעביר את המידע הזה לגורמים נוספים, כמו מדינות אויב של ישראל. אנשים שמשתמשים ביאנגו לא מבינים שהמידע עלול לדלוף", אמר כץ.

"אם מחר פוטין מחליט להסתכסך עם ישראל, העניין הזה שיש להם מידע על רבים מאזרחי ישראל, שלפחות פעם אחת הזמינו מונית, נסעו בקורקינט, או הזמינו אוכל – אם הייתי פוליטיקאי בישראל הייתי מאוד מאוד מודאג". לדבריו של כץ, בחברת "יאנדקס" בעצמם מאוד לא אוהבים לשתף פעולה עם השלטונות ברוסיה, ובעבר כבר ניסו בדרכים שונות למנוע את זליגת המידע לשלטונות, אולם כעת – עם החוק החדש, יהיה להם קשה הרבה יותר להגן על המידע.

מחברת יאנגו בישראל נמסר בתגובה: "לרגולציה הרוסית שום השפעה או יכולת להשפיע על פעילותה הבין-לאומית של יאנגו בכלל, ושל יאנגו ישראל בפרט, המאוגדת בישראל והיא חברה ישראלית. יאנגו ישראל פועלת על פי סטנדרט אבטחת הפרטיות הגבוה ביותר בעולם, על פי פרוטקול GDPR, העולה אף על התקן הישראלי.

אין שום מידע על לקוחות המועבר לרשויות הרוסיות כיום, ולא יהיה כזה גם בעתיד. המידע האישי של לקוחות יאנגו נשמר על פי התקנים המחמירים ביותר. מידע כזה יכול לעבור לרשויות בארץ רק על פי צו בית משפט או על פי החוק בישראל, ולרשויות בינ״ל רק על פי החוק הבינלאומי ובהתערבות גופים בינ״ל המוסמכים לכך כמו האינטרפול לדוגמה. אבטחת המידע בחברת יאנגו ישראל עומדת בסטנדרטים הבינ״ל הגבוהים ביותר ומידע חסוי מעובד על פי פרוטקול SOC2/3".