העולם המדעי מתרגש: גלי כבידה שנוצרו בעקבות התמזגות של שני כוכבים נויטרונים נקלטו לראשונה על ידי גלאים אמריקנים ואירופאים ובמקביל נצפה הפיצוץ האדיר בעזרת מגוון גדול של טלסקופים על כדור הארץ ובחלל. במחקר השתתפו בין היתר חוקרים של אוניברסיטת ת"א, האוניברסיטה העברית ומכון וייצמן. "מדובר בעידן חדש בחקר היקום", סיפר פרופ' דובי פוזננסקי, אסטרונום מאוניברסיטת תל אביב.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

התגלית איששה תגלית מרעישה קודמת, מספטמבר 2016, שבה נקלטו לראשונה בהיסטוריה גלי כבידה מהתמזגות שני חורים שחורים, אך שם ללא פיצוץ נראה. "צפינו שתהייה חתימה של אור במיזוג של כוכבי נויטרונים ושנוכל לראות את הפיצוץ", סיפר פרופ' פוזננסקי לחדשות 2 Online. "ב-17 באוגוסט קיבלנו את ההתראה והפנינו את הטלסקופים לשם וראינו את הפיצוץ בפעם הראשונה. קיבלנו כלי חדש למדוד אירועים, אם פעם הייתי תלוי אך ורק באור שהגיע אליי אז עכשיו אנחנו יכולים להשתמש גם בגלי הכבידה".

בשנה האחרונה זוהו לראשונה גלי כבידה בידי צוות אמריקני, שזכה השנה בפרס נובל על תגליתם. "קיומם של גלי כבידה נחזה על ידי אלברט איינשטיין לפני כמאה שנה, במסגרת תורת היחסות הכללית," הסביר פרופ' אהוד נקר מהחוג לאסטרופיזיקה בבית הספר לפיזיקה ולאסטרונומיה של אוניברסיטת תל אביב. "מאז שנות ה-70 עמלים מדענים על תכנון ובניית גלאים שיהיו רגישים דיים כדי לקלוט את הגלים שעוצמתם חלשה ביותר".