מנתונים שהועברו לוועדה לביקורת המדינה עולה כי עיריות ורשויות מקומיות ברחבי הארץ גובות מהאזרחים בניגוד לחוק ריבית מופרזת על דוחות באופן שיטתי: אנשים ששילמו ריבית מופרזת על דוחות צריכים לקבל החזר של 5.4 מיליון שקל שנגבו בניגוד לחוק. לאזרחים שעדיין לא הספיקו לשלם הסכום כבר מזנק ל-80 מיליון שקל - שחלקו כבר נגבה - ועל העיריות לתקן את החוב הכולל ולחשב אותו מחדש.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מבקר המדינה קבע שהעיריות ברחבי הארץ ניפחו את גובה הדוחות באופן שיטתי במשך שנים, דבר שגרר גביית ריביות מופרזות מהאזרחים. לעתים קרובות אותם אזרחים אפילו לא ידעו על החוב שלהם, וזאת מפני שהעיריות לא טורחות לוודא שהדוחות אכן התקבלו.

עיריית ירושלים (צילום: אנה קפלן, פלאש 90, חדשות)
עיריית ירושלים, ארכיון|צילום: אנה קפלן, פלאש 90, חדשות

חברת הכנסת קארין אלהרר (יש עתיד) בשיתוף רשות האכיפה והגבייה פנתה לרשויות עם שיעור החובות הגדול ביותר ויחד הם ניסו להבין מי מהרשויות כבר פונה לאזרחים כדי להחזיר להם את הכסף המגיע להם.

הממצאים מדאיגים: רק עיריית תל אביב החזירה כסף ומנגד, בירושלים לבדה היקף הגבייה הבלתי חוקי עומד על סך של לא פחות מ-30 מיליון שקל. באשקלון, אשדוד, רמת גן ונתניה ההליך תקוע לחלוטין ובאילת, נצרת ולוד כלל לא הגיבו לפנייה.

"שיעור ריבית הפיגורים שרשויות מקומיות יכולות לגבות מתושבים ירד מ-9% ל-6%", אמרה פנינה גונן, מנהלת ביקורת במשרד מבקר המדינה. "בפועל שינויי הריבית לא הוטמעו בשטח, רשויות מקומיות ועיריות המשיכו לפתוח ולנהל תיקים בריבית שהיא גבוהה מהמותר על פי חוק. נראה שרוב הרשויות המקומיות פשוט מתעלמות מהצורך לטפל בסוגיה בצורה מערכתית ושיטתית, קל וחומר להחזיר כספים לחייבים שמהם נגבו כספים בפועל".

קארין אלהרר, ארכיון (צילום: פלאש 90, חדשות)
"לדרוש שהריבית תופחת". ח"כ אלהרר|צילום: פלאש 90, חדשות

"משרד הפנים מתנהל כאן כאילו הוא לא קשור לשום דבר", אמרה אלהרר בתגובה לממצאים. "למיטב הבנתי וידיעתי משרד הפנים הוא הרגולטור של הרשויות המקומיות. מה שהוא היה צריך לעשות כשהוא רואה שהרשויות המקומיות לא עושות את המוטל עליהן, לא מקטינות את צו הריבית, לא גובות פחות כספים מהתושבים הוא היה צריך להוציא דרישה וגם לאכוף אותה שהריבית תופחת".

תגובת משרד הפנים: "הליך גביית החובות של הרשות המקומית, כגופים אוטונומיים, מתבצעת ישירות בין הרשות לחייבים השונים, ומשרד הפנים אינו שותף ואינו בעל סמכות בהליך. במשרד הפנים סמוכים ובטוחים כי כל חייב שיבקש מהרשות המקומית בחינה מחודשת של חובו - יענה באופן חיובי על פי דין".