בשנת 2011 לכדו לוחמי גולני פלסטיני שניסה לחדור מרצועת עזה לישראל, התעללו בו והשפילו אותו לעיני המצלמה. בסרטון ניתן לראות את החיילים מאלצים את הפלסטיני לעשן, ואז מכים אותו בחוזקה שוב ושוב. "נו, תנו לו לפני שמישהו יבוא", אומר אחד הלוחמים, בעוד השני אומר: "זהו, זהו".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מכתב האישום עולה שהחיילים נכנסו לחדר שבו הוחזק הפלסטיני והחלו להכות אותו, בעוד אחד מהם מצלם את האירוע. בעקבות המקרה נשלחו שלושה מהלוחמים לרצות עונשי מאסר של בין חודשיים לשישה חודשים וחצי.

על החייל שתיעד את ההתעללות, ולא לקח בה חלק, נגזרו חודשיים מאסר והוא הורשע בסיוע להתעמרות. לפני כחודש, בעוד התביעה הצבאית ביקשה להחמיר את העונש וערערה עליו, הופתע הלוחם לקבל הודעה מצה"ל שלא קשורה למשפט: צו 8 לשירות מילואים במסגרת מבצע צוק איתן. הוא כמובן התייצב.

חייל שתיעד התעללות (צילום: חדשות 2)
הלוחם בשירות המילואים|צילום: חדשות 2

"עשיתי טעות, אני מתחרט עליה, הייתי במקום הלא נכון בזמן הלא נכון", סיפר הלוחם לחדשות 2 Online. "נתנו לי מצלמה, אמרו לי: 'קח, צלם'. אני מבין את חומרת המעשה, אבל העונש שהולכים להטיל עלי הולך להרוס לי את החיים. מנסים להכניס אותי לכלא לשלושה חודשים, לפתוח לי תיק פלילי, ממש להרוס לי את החיים. הכול תוך כדי שאני משרת במילואים, מגן על המדינה שאני אוהב".

גם הוריו של הלוחם זועמים על כך שבזמן שבנם מגויס לשירות קרבי במילואים בצבא מתעקשים להחמיר בעונשו. "זכיתי לשרת בצבא ביחידה קרבית וחינכתי את הבן שלי לאהבת המדינה", סיפר אביו של החייל. "אני חושב שמה שקרה עם הבן שלי זה דבר שלא הוא ציפה ולא אנחנו ציפינו שיקרה. הוא מתחרט על הדבר הזה, אני חושב שהוא צריך לקבל עונש אבל המדינה והצבא טיפסו על עץ גבוה מדי".

"אם הוא היה נתפס כשהוא עוד היה משרת בצבא אז הייתי מבינה, אבל להפיל אותו עכשיו ולפגוע בחיים שהוא התחיל לבנות בשנתיים האחרונות זה כבר חוסר צדק", תקפה אמו של הלוחם. "זו התנהלות שצורמת לי מאוד, לכזה דבר לא ציפיתי מהצבא שבמקביל קורא לבן שלי לשרת במילואים בצו 8. כבר חודש ימים שהילד לא בבית".

עו
עו"ד עידן דביר|צילום: יואב חסקלוביץ', חדשות

בינתיים, במקביל לשירות המילואים של החייל, בבית הדין הצבאי לערעורים נמשך הדיון בערעור. עורך הדין עידן דביר שמייצג את החייל הסביר כי "אנו לא מבינים כיצד גורמי התביעה הצבאית מבקשים להחמיר בעונשו של מי שבמקביל לזמן בו עניינו נדון בערעור משרת בצו 8".

עורך הדין דביר ציין כי הוא מצפה שהערעור של החייל יתקבל. "תמיד אומרים שיש שופטים בירושלים, ובמקרה של בית הדין הצבאי לערעורים אנו רוצים להאמין שיש גם שופטים בקריה בתל אביב, מקום שהוא לא רחוק מלשכת הרמטכ"ל ושר הביטחון שמנהלים את הלחימה", ציין.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "ניהול ההליך הפלילי בעינינו של החייל אינו פוסל אותו מהמשך שירות בתפקיד קרבי במילואים. נציין כי החייל הביע חרטה בפני מפקדיו על המעשה שבוצע בעת שירותו הסדיר ולאור כך הוחלט ע"י מפקדיו לא למנוע את גיוסו למילואים בעת הנוכחית".