העימות הגדול של בחירות 2015: שמונה ראשי מפלגות - נפתלי בנט, יאיר לפיד, אריה דרעי, אלי ישי, איימן עודה, זהבה גלאון, משה כחלון ואביגדור ליברמן - התעמתו זה עם זה פחות משלושה שבועות לבחירות - והשיבו לשאלות הקשות. דרעי מול ישי לאחר הפרישה הדרמטית מש"ס ופרשת הקלטת של מרן, קרב האחים לפיד ובנט שהפכו לאחים לשעבר וגם עימות בין ליברמן לראש הרשימה הערבית המשותפת. צפו כעת בעימות המלא כאן בחדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

את העימות פתחו המועמדים בהצהרות אישיות: "נביא למיטוט שלטון חמאס ונקצוב עונש מוות למחבלים", הצהיר יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן. משה כחלון דיבר בעיקר על רפורמת הסלולר שהוביל: "מי שרוצה שינוי, חייב לתמוך בנו ולהצביע ל'כולנו'".

"נתנו לניצולי השואה, קיצצנו תקציבי בתי ספר חרדיים שבהם לא מלמדים לימודי ליבה. הכרחנו תאגידים לשלם למדינה. החקיקה שלנו נגד שחיתות תרחיק את מי שלא צריך להיות בפוליטיקה", הצהיר יאיר לפיד.

ראשי המפלגות הזיעו וענו לשאלות לא פשוטות
ראשי המפלגות הזיעו וענו לשאלות לא פשוטות|צילום:

ואז הגיע תורו של האח לשעבר, יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט: "אני מבטיח שאמשיך לעשות ושום דבר לא יעצור אותי כשמדובר באזרחי ישראל ובכלכלת ישראל".

"כולם מדברים על נושאים חברתיים, אבל כולם מייצגים את מעמד הביניים. שוכחים את שני מיליון העניים שהם שקופים", הזכיר יו"ר ש"ס אריה דרעי לחבריו. "אני גאה להיות יו"ר המפלגה שזקפה את קומתם של המזרחים ושל הפריפריה".

חברו לשעבר למפלגה - והיום יריבו הפוליטי המר, יו"ר מפלגת יחד אלי ישי, אמר שמיליוני אזרחים רוצים לראות יותר עשייה וכי רבים מהם רוצים להתחבר יותר ליהדות ולמסורת. "הבעיה היא לא חמאס ולא חיזבאללה. יש בעיה חברתית קשה, קרע בעם ישראל שצריך לעצור".

כל מועמד הפנה ליריבו שאלה מפתיעה
כל מועמד הפנה ליריבו שאלה מפתיעה|צילום:



"אזרחים שרואים את העימות הם אזרחים מודאגים", אמר יו"ר הרשימה הערבית המשותפת, איימן עודה. "יש גזענות, אפליה, מלחמות, עוני. אני מכיר היטב את העוני. שני שליש מהילדים הערביים הם עניים והיום אנחנו דווקא מציעים תקווה. אנחנו משוכנעים שאפשר להגיע לשלום. אפשר לעשות שלם לאומי ואזרחי אפשר לעשות צדק חברתי. אי אפשר לעשות שינוי בלי האוכלוסייה הערבית".

"כל האנשים סביב השולחן מספרים על ההצלחות ולא שמעתי מאף אחד סביב השולחן שלא יישב עם נתניהו בממשלה הבאה", אמרה ראשת מרצ, ח"כ זהבה גלאון. "פחדתם להתעמת עם הבעיות הכי משמעותיות של החברה - שאם לא יסתיים הכיבוש, תהיה כאן מדינת אפרטהייד. מרצ המפלגה היחידה שמתחייבת שלא תשב עם נתניהו".

שלב הראש בראש

לאחר הצהרות הפתיחה, החל שלב העימותים. ראשונים היו המתחרים הגדולים לפיד וכחלון: "בואו לא נשכח שבשנה חצי האחרונות שידידי יאיר לפיד שר אוצר ויו"ר קבינט הדיור מחירי הדירות עלו ב-17% אחוזים לשנה, 17% זה 170 אלף שקל", האשים כחלון. "יש פה שתי שכבות גיל של צעירים שהתרחקו מדירה".

ולפיד השיב: "כל מה שאנחנו אומרים נמצא בדוח של מבקר המדינה על הדיור. אילולא היו עוצרים אותנו, העבודה שלנו הייתה מורידה את מחירי הדיור".
"אם הייתי שר אוצר, היו פה דירות. אם זה היה המצב הייתי קם ומתפטר", השיב כחלון.

נמצאים בקרב השמצות. דרעי וישי (צילום: חדשות2)
השותפים למפלגה הפכו לאויבים מרים|צילום: חדשות2

 

אז הגיע העימות בין ישי לדרעי - שתקף את חברו לשעבר בש"ס: "קרה דבר מאוד מצער. כשמרן נפטר, ישי העז לעשות את מה שהוא עשה. מרן מתבייש שזה מה שעושים לו. אני לא הקלטתי את מי שלא קיבל את פסק דינו של מרן. זה אלי ישי". וישי השיב: "אני מאוד מצטער, אני לא מוכר קלטות".

ואז השיח עבר לעסוק בנושא המדיני, עליו דנו יו"ר הבית היהודי בנט וראשת מרצ גלאון. "אין לי ויכוח עם זהבה. היא בעד חלוקת ארץ ישראל ובעד חלוקת ירושלים. זה דבר דמיוני. אני לא אתן שימסרו עוד סנטימטר אדמה לערבים", אמר בנט.

"נפתלי אומר ביושר לציבור שהוא רוצה לספח שטחים. אתה טומן את הראש בחול ומספר לציבור שלך שקרים. אתה מוביל למדינת אפרטהייד ולמדינה דו לאומית", האשימה גלאון.

חיוכים במסדרונות
בחוץ - חיוכים, באולפן - קרבות|צילום:

"הח"כים הערבים מייצגים ארגוני טרור בכנסת ישראל, זה רק אומר כמה השנאה לישראל גדולה. למרות שהם נהנים מהחופש, הם כולם שתקו כשחיסלו פלסטינים בסוריה", פתח יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן את העימות עם ראש הרשימה הערבית המשותפת איימן עודה.

"אני מדבר על שוויון ועל חיים משותפים. אנחנו רוצים תקווה ולא רוצים התלהמות. אנחנו מהווים 20 אחוז מאזרחי המדינה, אנחנו בני המקום", הבהיר עודה.
לשאלה האם עודה מסכים עם אמירותיה של חברת מפלגתו, ח"כ חנין זועבי, לפיהן חיילי צה"ל הם כמו דאע"ש, השיב: "זועבי לא אמרה שחיילי צה"ל הם רוצחים. אני מאמין שהבעיה העיקרית היא ממשלת ישראל".

העימות בין ליברמן ועודה (צילום: חדשות)
"אתה גיס חמישי". ליברמן נגד עודה|צילום: חדשות



המועמדים דיברו גם על היום שאחרי הבחירות - והאם יישבו זה עם זה בממשלה. אז החל העימות בין דרעי ללפיד: דרעי הבהיר שאין סיכוי שיישב עם לפיד באותה ממשלה, אם לא ישנה את עמדותיו. "אם הוא יחזור בו, לא תהיה בעיה לשבת איתו", אמר.

"החרדים צריכים להתגייס כמו כולם, ולא ייתכן שהבן שלי יהיה בטירונות בשיזפון ובן של מישהו שיש לו מפלגה שסידרה לו לא ללכת לטירונות, לא יילך", תקף לפיד. "אין לי שום בעיה לשבת בממשלה עם דרעי, אם לא נלך אחורה".

"שנתיים שאתה הולך על הראש שלי על הנושא הזה שהורשעתי בפלילים. אם הייתי אריה אולמרט, לא היית עושה את זה", תקף דרעי בחזרה. "זה רק בגלל שקוראים לי אריה מכלוף דרעי ונולדתי במרוקו".

סלפי של אחים. בנט ולפיד
סלפי של אחים. בנט ולפיד|צילום:

שני האחים לשעבר, בנט ולפיד, שנראו מאוד מיודדים לפני שנכנסו לעימות - ואחרי שיצאו ממנו, סיפרו למה לדעתם הברית ביניהם שהכניסה את שניהם לממשלה, התפרקה: "היו תהליכים פנימיים שהובילו לפירוק הזה", אמר לפיד. בנט מצדו אמר: "האמנתי מאוד במהלך הזה".

שלב שאלות המועמדים

שלב הפניית שאלות המועמדים זה לזה הגיע - והוא היה סוער ומרתק לא פחות. כחלון שאל את בנט האם ימליץ בפני ראש הממשלה על לפיד לכהונה נוספת במשרד האוצר? "מאוד רציתי את תיק האוצר. אני צריך הרבה כוח פוליטי כדי לשבור מונופולים ולפרק קרטלים", השיב בנט.

יצא מרוצה. אלי ישי
אלי ישי לפני העימות|צילום:



בנט שאל את כחלון מה באמת התפיסה המדינית של מפלגתו - והציג אמירות שאמר בעבר החבר הבכיר ב"כולנו", השגריר לשעבר ד"ר מייקל אורן, לפיהן הוא "ישמח לסגת לקווי 1967". כחלון השיב: "אני איש המחנה הלאומי ומאמין שצריך להגיע להסדר עם ירושלים מאוחדת וללא חזרה לקווי 67'. שירבבת פה שקרים ועוד שקרים".

דרעי הפנה גם הוא שאלה לבנט ואמר: "למה ינון מגל טוב למפלגה שלכם ואלי אוחנה לא? אתה יודע מה קרה למזרחים אחרי הסיפור איתו". ובנט השיב: "אני מאוכזב מהשאלה, כולנו יהודים".

ליברמן בחדר האיפור
ליברמן בחדר האיפור|צילום:

גם ראשת מרצ גלאון הפנתה שאלה ליו"ר הבית היהודי: "מרשים לחשוב שללהט"בים אין זכות לשרת בצבא, מרשים לחשוב שהערבים הם אזרחים סוג ב'. אתם מפלגה קיצונית ומשיחית".

"חוץ מזה שאף מילה שאמרת לא נכונה. את לא תלמדי אותי שום דבר. 20 שנה השמאל הורידו לביבי את הראש כי האשימו אותו שהסית לרצח רבין. אני לא מתנצל!", השיב לה. והיא החזירה: " אתה לא מתנצל, אתה מתבכיין".

"אני הייתי מ"פ במגלן בדרום לבנון, ואת לא תאשימי אותי ברצח רבין. אני לא עם הסרבנים וההסתה שלכם", אמר בנט בתגובה.

המנצח והמפסידה בקרב נשאלים יהודים
עימות חריף במיוחד. בנט נגד גלאון|צילום:



יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, בחר להפנות שאלה לאחד מראשי המפלגות שלא התייצב לעימות: ראש הממשלה ויו"ר הליכוד נתניהו. "איזה דבר עושים ביבי, לבני והרצוג שהוא חשוב יותר מאשר להיות פה? את נתניהו אני שואל: למה מנעת את העברתו של התקציב הכי חברתי שהיה פה מזה שנים ארוכות?".

השר ליברמן בחר להנפות את שאלתו לראש הרשימה הערבית: "גינית צעירים ערבים שהתגייסו לשירות לאומי אבל לא גינית ערבים שהתגייסו לדאע"ש. למה באת לאולפן כאן ולא לעזה? למה באת לכאן? אתה לא רצוי כאן".

המועמדים בכניסה לאולפן
המועמדים בכניסה לאולפן|צילום:

עודה השיב: "אני רואה בדאע"ש תנועה פשיסטית. אנחנו בעד התנדבות, אבל מתנגדים לרעיונות של משרד הביטחון שמנסים להביא בחור שעובד בחינם במקום בכסף".

דברי הסיכום

עם סיום העימות, נשא כל אחד מהמועמדים דברי סיכום קצרים. ראשת מרצ, זהבה גלאון, פתחה ואמרה: "מהעימות הזה אני מבינה שיש צורך שתהיה כאן ממשלת שמאל חזקה שתתייצב נגד הגזענות. די מחפיר שיש כאן רק אישה אחת שעומדת בראש מפלגה. מרצ לא מחפשת תירוצים, אנחנו מציעים פתרונות באומץ - מאבק חברתי ומדיני כדי שתהיה כאן חברה צודקת יותר".

"אני מתחייב על שלושה תנאי ברזל לישיבה בכל ממשלה", אמר יו"ר ש"ס אריה דרעי. "מע"מ אפס על מוצרי יסוד, שכר מינימום של 30 שקלים והקצאת 7.5% מכל דיור לדיור ציבורי".

"אחים ואחיות שלי", אמר בנט, "אני פונה בעיקר לצעירים לקראת היציאה לחיים ולצבא. חשוב לי שכל אחד מכם יכיר את המורשת שלנו ויידע מי זה אברהם אבינו, דוד המלך, יוני נתניהו, ש"י עגנון. חשוב שלא נתבייש להיות ישראלים. אני מתחייב לא למסור סנטימטר אדמה מארצנו לערבים".

"שמענו פה הרבה הבטחות", סיכם משה כחלון. "אני מתחייב שכשאגיע למשרד האוצר, אלחם באמת במונופולים ואוריד באמת את מחירי הדירות. כשאני הולך על משהו, אני הולך עליו עד הסוף כדי לחסוך לכל אזרח מאות ואלפי שקלים בשנה. מי שרוצה אותי באוצר יצטרך להצביע כולנו".

עימות 2015 (צילום: חדשות 2)
תמונת המחזור של עימות 2015|צילום: חדשות 2

אביגדור ליברמן המשיך לחזור על המסרים שהגיע לקדם גם בדברי הסיכום: "השתכנעתי שאנחנו זקוקים להנהגה מנוסה ולמנהיגים שיודעים להכריע. אי אפשר להמשיך בלי שנחוקק עונש מוות למחבלים".

יאיר לפיד פנה לציבור ואמר: "הבחירות מנעו מכם את התקציב החברתי שאמור היה להיות מאושר ב-1 בינואר. כל זה מוכן, המפתחות בסוויץ', אפשר תוך יום להחזיר את זה לאזרחים".

"יש לי חלום שלא תהיה הפרדה בין ספרדים לאשכנזים, שזוגות צעירים יוכלו לקנות דירה, שיוקר המחייה יירד", אמר יו"ר מפלגת יחד אלי ישי. "שקשיש לא יבחר בין תרופה לאוכל. שהעם יתאחד. הקמתי את התנועה הזו לשים קץ למחלוקות".

אחרון הדוברים היה יו"ר הרשימה הערבית שגם התייחס לכך שהיה האחרון בסבב: "נתנו לי לדבר אחרון בשלושת הסיבובים, אבל זה לא אומר שנסכים להישאר בצד. אנחנו הרשימה הגדולה ביותר פה. לא נשב בבית ונחכה עד שחצי מהיהודים ישתכנעו להצביע. אנחנו נשים את משקלנו לטובת השלום, השוויון, הדמוקרטיה והצדק. יהודים וערבים נגד כל המוחלשים".