נציגות זוטרה: השגרירה פאואל (צילום: רויטרס)
נציגות זוטרה: השגרירה פאואל|צילום: רויטרס

נאום נתניהו בקונגרס: נדמה שהממשל הדמוקרטי בבית הלבן מקיים את איומיו להחרים את ועידת השדולה הפרו-ישראלית בארה"ב (איפא"ק). הבית הלבן הודיע כי היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס עצמה, לצד השגרירה האמריקנית באו"ם סמנתה פאואל, ייצגו את הממשל בוועידה שתתקיים בשבוע הבא - בניגוד לשנים עברו שבהו הנשיא בעצמו נאם בפני הוועידה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדברי גורמים בממשל, מדובר במימוש אחת האפשרויות שנועדו לערער את ביקורו של נתניהו ואת המסר שהוא צפוי להביא עמו בנאומו בפני הקונגרס, לפיו העסקה המתגבשת עם אירן רעה הן לישראל והן לארצות הברית.

בין השאר, נשלחו בכירים בממשל אל מחוץ לגבולות ארצות הברית, כך שלא ינכחו במדינה בזמן הנאום, כך מסרו הגורמים שביקשו לשמור על אנונימיות. לכן מסתמן כי רק שתי הנציגות הללו, הנחשבות זוטרות יחסית, ייצגו את ממשל אובמה בוועידה. סגן הנשיא ביידן ומזכיר המדינה קרי, שנאמו בפני איפא"ק בעבר, יהיו מחוץ למדינה בזמן הוועידה - ולכן גם לא יהיו בקונגרס בזמן נאום ראש הממשלה.

ביינר מתעקש: הזמנת נתניהו לא תפגע ביחסים

במקביל, יו"ר בית הנבחרים האמריקני ג'ון ביינר, מי שהזמין את נתניהו, לא משנה את עמדתו, ואמר היום כי הוא לחלוטין לא מסכים עם הקביעה שהזמנת נתניהו לקונגרס ערב הבחירות לכנסת תהיה הרסנית ליחסים בין המדינות.

"אני לחלוטין לא מסכים עם הקביעה הזאת", אמר במסיבת עיתונאים בגבעת הקפיטול בתגובה לדבריה של רייס, היועצת לביטחון לאומי של הבית הלבן, שהזהירה מהפיכת סוגיית התמיכה האמריקנית בישראל לסוגייה פוליטית. רייס אמרה כי הדבר יכול להיות "הרסני" ליחסים בין ארה"ב וישראל.

ביינר, מבכירי המפלגה הרפובליקנית, הוא העומד בארה"ב במרכז הסערה הפוליטית שגרם נאום נתניהו. ביינר היה האיש שהזמין את נתניהו לנאום שבועיים לפני הבחירות. הזמנת ראשי מדינות לקונגרס נמצאת אמנם בסמכותו של היו"ר, אך תמיד אלו פעלו בתיאום עם הבית הלבן ולא הזמינו ראשי מדינות שנמצאים ערב בחירות במדינותיהם.