ארכיון (צילום: דובר צה
אילוסטרציה (למצולמים אין קשר לנאמר)|צילום: דובר צה"ל, WhatsApp

בית הדין הצבאי המחוזי ביפו זיכה אתמול (רביעי) חייל מאשמת שימוש בסמים מסוג LSD בזמן ששהה ביחידתו. השופט קבע כי הריאיות שעליהן התבסס האישום, מסרים קוליים ותמונות שהעביר לחבריו באפליקציית וואטסאפ, הוצאו מהטלפון האישי של החייל באופן בלתי חוקי והחליט לזכות אותו מהאישומים שיוחסו לו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

חוקרי מצ"ח לקחו את הטלפון הנייד של החייל במסגרת חקירה אחרת שהתנהלה בעניינו. החייל, שמוצאו דרוזי ואינו שולט בשפה העברית, סיפק הסכמה חלקית בלבד למסור את הטלפון שלו לחקירה, בעוד שעל פי החוק נדרשת הסכמתו הברורה של בעל המכשיר למהלך מסוג זה. בנוסף עולה כי החוקרים נשענו על אי היכרותו של החייל עם זכויותיו והציגו בפניו מצג שווא לפיו באם יובא הדבר בפני שופט - הוא ייקבע בהכרח כי עליו למסור את המכשיר לחקירה.

בהמשך התברר כי במסגרת החקירה בוצע חיפוש אחר ריאיות באפליקציית הוואטסאפ המותקנת על המכשיר. בחיפוש שערכו החוקרים נמצאו מסרים שהעביר החייל לחבריו, מהם עלתה אפשרות שקיים שיחה בענייני סמים. החוקרים הצליבו את תאריכי שליחת המסרים עם נתוני כוח האדם ביחידתו של החייל. לאחר שהתברר כי ההודעות נשלחו ביום שבו שהה בבסיסו, החליטו להגיש נגדו כתב אישום בגין שימוש בסמים ביחידה.

החייל הכחיש כי השתמש בסמים ואף הבהיר במהלך משפטו כי מדובר בשיחה שהתנהלה בבדיחות בינו לבין חבריו והכחיש כי השתמש בסמים.

"למרות שמתעורר חשד למעורבות הנאשם בעולם הסמים, אין די בכך בכדי להרשיעו בעבירות המיוחסות לו בכתב האישום שלפיהם בוצע שימוש בסמים מסוכנים", כתב השופט בהכרעת הדין.

"החוק פועל בשני הכיוונים"

"פסק הדין שניתן על ידי בית הדין הצבאי המחוזי קובע באופן תקדימי הלכה שמשליכה על זכויותיהם של חיילים הנחקרים במצ"ח", אמר עורך הדין רוני קרדונר המייצג את החייל. "מהיום, לא יוכלו עוד החוקרים לבצע חיפוש במכשיר הטלפון של החייל כל עוד לא ניתנה הסכמה ברורה מדעת והכל באופן חד משמעי. עליהם להבהיר לחייל שזכותו להתנגד לחיפוש או לסייג זאת בהסכמה, וכי ניתן לפנות לבית משפט לקבלת צו אולם אין הכרח שצו כאמור יינתן".

"בנוסף, קובע בית הדין הצבי המחוזי כי ספק אם חיפוש במכשיר הטלפון שנעשה ללא נוכחות הנחקר יהיה קביל, אפילו אם ניתנה הסכמה", הוסיף עורך הדין. "החוק פועל בשני הכיוונים, הוא מחייב גם את האזרחים וגם את רשויות החוק".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בית הדין הצבאי זיכה חייל שהואשם בשימוש בסם מסוכן בהזדמנות אחת, ביחידתו הצבאית. בית הדין קבע כי בנסיבות הייחודיות של המקרה, ההודעה שאותרה במכשירו הנייד הקושרת אותו לשימוש בסם אינה קבילה, כיוון שהסכמתו של החייל לחיפוש במכשירו לא התקבלה באופן הנדרש. רשויות האכיפה בצה"ל ילמדו את פסק הדין וישקלו את הצורך בהפקת לקחים בעקבות המקרה".