אפרת יעקב, סטודנטית שהתלוננה נגד פרופ' מריו שניידר, לשעבר ראש המחלקה למדעי המדינה באוניברסיטה העברית, מתייצבת היום בפעם הראשונה מול המצלמות ומספרת את סיפורה באומץ רב. בהפגנה שכינסה יחד עם חברותיה לספסל הלימודים, היא קראה לרשויות ולאוניברסיטה להקל את הליכי הדיווח עבור נפגעות ונפגעים נוספים מצד גורמים בסגל האקדמי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדברי יעקב, ההטרדות מצד פרופ' שניידר החלו במהלך סיור לימודי בחו"ל אך נמשכו גם בארץ במשך כחצי שנה. "ההטרדה התחילה מההערה הראשונה לגבי החצאית שלי", שחזרה. "הוא טען שהיא קצרה מדי, שקשה לו להתרכז ושלא אגיע כך לכיתה. כבר אז משהו נראה לי מוזר בעצם העובדה שהמרצה שלי מסתכל על הגוף שלי".

"הוא זרק לי המון הערות על הגוף שלי, ונגע בי", המשיכה. "גם בסיור בחו"ל , הוא היה מתכופף כדי ללחוש לי משהו באוזן. היד שלו היתה על הכתף ואיכשהו היא היתה יורדת ומחליקה אל הישבן. הנגיעות היו משהו שליווה את כל ההטרדה הזו. אני תמיד אומרת שזו הטרדה ותקיפה כי הוא נגע בי בניגוד לרצוני. זה הגיע בסופו של דבר למצב שהוא ניסה לנשק אותי במשרד שלו ולכפות את עצמו".

אפרת החליטה לאזור אומץ ולהתלונן על מעשיו של המרצה. "שמעתי שהוא ממשיך להטריד סטודנטיות ולכן הגעתי להגיש תלונה", היא סיפרה. "ידעתי שהוא ממשיך במעשים הללו. אמרתי לעצמי שבמקרים האלו אני בטוח לא הראשונה ובטח שלא האחרונה שזה קרה לה".

פרופ' מריו שניידר (צילום: חדשות 2)
פרופ' מריו שניידר|צילום: חדשות 2

"לקצר התהליכים להגשת תלונה"

במהלך ההפגנה שקיימו אפרת וחבריה מהאוניברסיטה העברית, הם ניסו לגרום לסטודנטיות ולסטודנטים נוספים לשבור את קשר השתיקה. הם דרשו לפשט את ההליכים ולהעניק למתלוננות את מלוא התמיכה שלה הן זקוקות. "תפקיד המערכת הוא לנסות לעזור ולהחזיר לנפגעת את האמון בה", טענה. "לגרום להאמין לדבריה, ולא תאמר דברים חסרי רגישות או תבטל את דבריה".

במקרה של אפרת שנחשף בערוץ 10, הפרשה הסתיימה בהסכם שלפיו פרופ' שניידר יורחק מהאוניברסיטה למשך שנה וחצי ולא יוכל לשוב ללמד. בנוסף ישלם לה פיצוי של כמאה אלף שקלים. "מתחילת התהליך כולו ועד שהוא הסתיים באופן נחרץ חלפו ארבעה חודשים", הסביר פרופ' אשר כהן, רקטור האוניברסיטה העברית. "זה תהליך שבמשטרה לא היה מתאפשר וגם לא במקומות אחרים".

"41% מהתלונות לא טופלו כראוי"

סקר שערכה התאחדות הסטודנטים ופורסם היום בכנס למניעת הטרדות מיניות שכינסה המועצה להשכלה גבוהה, מלמד כי אחת מתוך עשר סטודנטיות חוותה הטרדה מינית במהלך לימודיה באקדמיה, אך רק 15% מהסטודנטיות דיווחו על כך. עוד עולה כי 38% דיווחו כי התלונה טופלה כראוי, אך 41% דיווחו כי פנייתן טויחה, לא טופלה כלל, או אפילו גררה התנכלות מצד גורמים שונים מהסגל האקדמי.

אפרת, מצדה, שלמה עם ההסכם שהושג ואולי זהו השורה התחתונה. היא אולי מרגישה ששילמה מחיר כבד, אבל עשתה כל שביכולתה כדי למנוע את המקרה הבא שבו תמצא עצמה סטודנטית נוספת נפגעת כתוצאה מהתנהגותו של איש סגל באקדמיה.

עורכת הדין אירית באומהורן, באת כוחו של פרופ' שניידר מסרה בתגובה כי הוא "הכחיש לאורך כל הדרך את מרבית טענותיה של המתלוננת ונטל אחריות על אמירות מסוימות שאמר ושהינן התנהגות בלתי הולמת בלבד - ולא מעבר לכך. מצער שכעת, לאחר שההסכם נחתם, הושלם וגרסתו התקבלה, מתנהל משפט תקשורתי וחד צדדי".