450 ילדים חולים בסרטן בשנה (צילום: רויטרס, חדשות)
אילוסטרציה|צילום: רויטרס, חדשות

אחרי ההצגה של המחקר "פורץ הדרך" בכנס בינלאומי בשיקגו, שבו הוצג טיפול ניסיוני בקוקטייל תרופות נגד סרטן, מסביר סגן מנהל המערך האונקולוגי במרכז דוידוף בבית החולים בילינסון, דוקטור דניאל הנדלר איך זה עובד, האם מדובר במהפכה אמיתית, מתי צפוי הטיפול להגיע לישראל ומהן תופעות הלוואי.

איך עובד הטיפול?

הטיפול בעצם מעודד את המערכת החיסונית של הגוף לאתר ולהילחם בתאי גידול. התרופה איפילימומאב, או בשמה המסחרי ירבוי, היא מעכב של חלבון CTL-4 שמאפשר הגברת הפעילות של תאי T במערכת החיסונית. שתי התרופות הנוספות: ניבולומאב, או אופדיבו בשמה המסחרי, ופמבוליזומאב, או קיטרודה בשמה המסחרי, הם מעכבי המולקולה PD-1 שמאפשרים הגברת התגובה החיסונית של תאי T נגד התאים הסרטניים.

האם מדובר בהליך חדש?

"הנושא של אימונותרפיה הוא נושא שמתפתח בשנים האחרונות בצורה אינטנסיבית, בעיקר בסרטן מסוג מלנומה אבל לא רק. בשש השנים האחרונות אושרו שש תרופות חדשות לטיפול במלנומה, כשב-20 השנה שקדמו להן אושרו רק שתיים, דבר שמלמד על ההתפתחות המהירה בשנים האחרונות. שלוש תרופות מתוך אלה שאושרו בתקופה האחרונה היו תרופות שעובדות על המערכת החיסונית של הגוף".

המפתח לתרופה: פיצוח גנטי? (צילום: SKYNEWS)
הריפוי טמון במערכת החיסון|צילום: SKYNEWS

מה יעילותן של כל אחת מהתרופות בנפרד?

"כל אחת מהתרופות כבר נמצאת בשימוש אצל חולי מלנומה עם מחלה מתקדמת, כלומר שהסרטן התפשט ושלח גרורות למקומות אחרים בגוף. הטיפולים בתרופות הללו יכולים וכבר משיגים תגובות ארוכות טווח שנמדדות בשנים, בחלק מהמקרים הפוגה מלאה של מעל עשר שנים. דבר נוסף שחשוב לציין הוא שבישראל מאושרות התרופות האלה גם לטיפול בחולים כקו ראשון, כלומר לחולים שלא ניסו שום תרופה אחרת קודם לכן. זה מצב ייחודי, כי ברוב העולם האישור הוא לשימוש רק בקו שני, כלומר אחרי שכבר ניסו טיפולים שונים".

אם התרופות כבר בשימוש, איפה כאן פריצת הדרך?

"החידוש הראשון הוא בשילוב בין שתי תרופות, שכל אחת מהן מטפלת במערכת החיסונית בשלב אחר שלה. בחודש נובמבר פורסם מחקר שבדק את השילוב של השתיים, אך עוד לא אושר בישראל או במקום אחר בעולם. חידוש נוסף הוא שהשילוב הזה ייבדק גם על סוגי גידולים נוספים, ולא רק במקרים של מלנומה".

מהן תופעות הלוואי?

"טיפולים כאלה לעומת הטיפולים הכימותרפיים, שגורמים לתופעות לוואי קשות, הם כמעט ללא "מחיר" מבחינת תופעות הלוואי. אחוז המטופלים שמפתחים תופעות כאלה הוא נמוך ועומד על אחוזים בודדים. התרופות עובדות על המערכת החיסונית, ולכן הן יכולות להשפיע כמעט על כל מערכת בגוף, אבל בפועל אנחנו לא רואים את זה. יש מטופלים שסובלים משלשולים, שיעול או קוצר נשימה, אך אלה תופעות נשלטות ונדיר לראות סיבוכים משמעותיים. זה בעצם פותח עידן חדש של טיפולים עם יעילות גבוהה במחיר נמוך של תופעות לוואי".

אז אפשר לומר שנמצאה תרופה לסרטן?

"לדבר על ריפוי זה מוקדם, אך ישנם מטופלים שמשיגים הפוגה מלאה, ארוכת טווח. עדיין אי אפשר להגיד שמצאנו פתרון לסרטן ושאפשר לזרוק לפח את כל מה שקיים. כל פיתוח חדש שמשפר את הנתונים הקיימים הוא מבורך. אך זה לא אומר שמצאנו את הפתרון האולטימטיבי. עוד משהו שחשוב לזכור הוא שמטופלים שמתגייסים למחקרים הקליניים לא תמיד היו עם כל מאפייני האוכלוסייה. כשעוברים עם הטיפולים לאוכלוסייה רגילה לא תמיד משחזרים את אותם אחוזי הצלחה. ישנם גורמים רבים שיכולים להשפיע, וצריך להיות מאופקים. אך זה בהחלט משפר את הנתונים הקיימים".

מתי יאושר הטיפול החדש לשימוש בישראל?

"אני מעריך שכבר השנה יאושר השילוב הזה על ידי מנהל התרופות והמזון האמריקני, ומשם זה יאושר במדינות נוספות, וגם בישראל".