אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
תקווה חדשה לחולים? (אילוסטרציה)|צילום: רויטרס

חוקרים מאוניברסיטת תל אביב טוענים כי גילו דרך חדשה ובטוחה יותר להילחם בתאי סרטן אלימים, שלפיה ניצול של מנגנון שקיים כעת בתאים בריאים ומונע שגיאות בחלוקת התא - יכול לסייע לחסל את הגידולים האלימים, שחלקם חסינים לטיפולים הקיימים כיום.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במהלך המחקר, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת המקצועי Oncotarget, הזריקו החוקרים מולקולות בשם "פננתרידינים" לתאים סרטניים ובדקו את התגובות שהתקבלו. בדרך הזו זיהו חלבונים ספציפיים המשתנים בתוך התאים הסרטניים בעת הזרקת המולקולות.

בשלב הבא בדקו החוקרים את יעילות המנגנון בעכברים שהושתלו בגופן גידולים סרטניים אנושיים. בעקבות הטיפול נעצרה התפתחות הגידולים וכעבור כשבועיים הגידולים היו קטנים משמעותיים בהשוואה לעכברים שלא קיבלו את הטיפול.

"כבר ב-2009 גילינו שמולקולות שהן נגזרות של פננתרידינים (פחממנים תלת-טבעתיים) הורגות ביעילות תאים של סרטן שד גרורתי שאינו מגיב לטיפולים המקובלים", סיפרה פרופ' כהן-ערמון, ממובילות המחקר. "לאחר מכן בדקנו את השפעת המולקולות על תאים עמידים לטיפול, שנלקחו מסוגים אחרים של גידולים ממאירים בבני אדם - סרטן השחלה, סרטן המעי הגס, סרטן הלבלב, סוג נדיר של סרטן המוח וסרטן ריאות - וגילינו שמולקולות אלה ממיתות את כולם ביעילות רבה, בתוך 96-48 שעות".

פרופ' כהן-ערמון סיפרה גם כי ההליך החדש, בניגוד לטיפולים הקיימים כיום אינו גורם נזק לתאים בריאים. "במקביל מצאנו כי ההליך אינו גורם כל נזק לתאים בריאים, וכי פגיעתו בתא הסרטני מתרחשת בשלב חלוקת התא (מיטוזה). בעקבות ממצאים אלה ביקשנו לחקור את מנגנון החיסול".

"אנחנו מאמינים שזיהינו מנגנון חדש ויעיל במיוחד לטיפול בסרטן, שעשוי להתאים למגוון גידולים ממאירים", סיכמה פרופ' כהן-ערמון. "בכוונתנו לפתח מולקולות המשבשות את פעילות החלבונים שזיהינו, ובכך לרתום את המנגנון הטבעי של מוות מהיר בזמן חלוקת התא לחיסול תאים סרטניים אלימים. בהמשך נבחן את היתכנות המולקולות הללו לשימוש כתרופה בבני אדם".