עם רדת הגשמים מנחות הרשויות המקומיות את התושבים לנקות פתחי ניקוז, לקשור חפצים פן יתעופפו ברוח ולהיערך לסופות כד למזער נזקים, אבל שום דבר לא היה יכול להכין את מור רדמי, יוצאת "חתונה ממבט ראשון", לשיטפון בבניין שבו היא גרה בתל אביב.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> מה שהיא עשתה משני ארגזי לחם זה פשוט וואו

>> בלוגרית ניקיון: "השימוש הכי מעולה לנייר כסף שאי פעם ניסיתי"

 

בסדרת צילומים מתמשכת עברו עוקבי האינסטגרם של יוצאת העונה השישית (והאחרונה בינתיים) אחר המסע המפרך שלה, שהתחיל במורד מדרגות הבניין עם "מפל נובע", כפי שכתבה, והמשיך מעלה תוך הצצות ל"גנים הבוטניים החדשים" שצמחו במבנה, באדיבות קירות רטובים וכתמים שחורים ושחורים יותר. כשרדמי פתחה את הדלת לדירה עצמה, נמשכו גם שם מופעי הכתמים והנזילות על הרצפה ועל הקירות במטבח, באמבטיה, בחדר השינה ובסלון שלה. "אל חשש, אני לא ישנה פה בימים אלה", היא הודתה קבל עם ואינסטגרם ונטשה לנדידה בין הדירה של אמה לזו של בן זוגה, עד שלבסוף הוחלט על איחוד כתובות.

מור רדמי ג עובש בחדר  (צילום: מור רדמי)
עובש בחדר|צילום: מור רדמי

מור רדמי ג עובש ונפילת טיח בחדר (צילום: מור רדמי)
עובש ונפילת טיח בחדר|צילום: מור רדמי
מור רדמי ג עובש במטבח (צילום: מור רדמי)
עובש במטבח|צילום: מור רדמי
מור רדמי ג עובש בסלון  (צילום: מור רדמי)
עובש בסלון|צילום: מור רדמי
מור רדמי ג עובש בשירותים (צילום: מור רדמי)
עובש בשירותים|צילום: מור רדמי

מור רדמי ג עובש על השולחן  (צילום: מור רדמי)
עובש אפילו על השולחן|צילום: מור רדמי

"אני סוגרת בדירה עוד מעט ארבע שנים, ולמרות שהמצב לא חדש, זה אף פעם לא היה בסדר גודל של עכשיו. זה הכי חמור שהיה", סיפרה לנו רדמי השבוע. היא ביקשה מבעלי הדירה שחרור מיידי מחוזה השכירות שלה, וגם החזר על הזמן הנותר כי לא ניתן היה לגור בדירה. "נפגשנו לשיחה במסגרתה הסכמתי לשחרור מיידי מחוזה ואני אספוג את פברואר למרות שלא היה ניתן לגור בדירה", עדכנה את העוקבים שלה בסטורי. 

פעולות מידיות לטיפול בעובש

עובש וטחב נוצרים בגלל לחות ורטיבות בתוך בבית. העובש הוא עיקש ובעל יכולת הישרדות מרשימה שבדרך כלל גם מביא איתו טחב. זה מתחיל ככתם קטנטן ועד שמבינים במה מדובר העובש והטחב כבר מתפשטים בכל מקום. במכון דוידסון לחינוך מדעי ממליצים לבצע את השלבים הבאים במקרה של עובש: תחילה יש להוציא את כל הפריטים המעופשים שניזוקו ממים מתוך הבית. לאחר מכן יש לקרצף משטחים הניתנים לניקוי, כמו עץ, אריחים ואבן, עם מי סבון ומברשת זיפים. יש לנקות ביסודיות את כל המשטחים הקשים, כמו ריצוף, יציקות, רהיטי עץ ומתכת, משטחי עבודה וכיורים, עם מים ואבקת כלים. "השתמשו בתמיסת אקונומיקה של לא יותר מכוס אחת אקונומיקה ביתית לכל גלון מים כדי להרוג עובש על משטחים. ייבשו את המשטחים במהירות וביסודיות לאחר הניקוי. אם יש לכם מאוורר, מזגן או מסיר לחות, שלא הושפע מההצפה, השתמשו בו כדי לעזור למשטחים להתייבש לאחר סיום הניקוי". 

עובש ורטיבות בחדר אמבטיה (צילום:  vvoe, shutterstock)
צילום: vvoe, shutterstock

מה אומר החוק לגבי נזקי עובש בדירה שכורה

"במקרה של נזקי רטיבות בדירה שכורה, שנגרמו לא כתוצאה משימוש לקוי של השוכר, האחריות היא של המשכיר. נדרש לפנות מיידית לבעל הדירה בדרישה לתיקון הרטיבות, נזילה או עובש או כל ליקוי אחר שנגרם למערכות הדירה", אומרת עו"ד שירה בן אשר ארד, העוסקת בתחום המקרקעין ובתחום האזרחי מסחרי. "אם בעל הדירה מתעלם ואינו פועל לתיקון, מדובר בהפרה יסודית של ההסכם, ולכן ניתן לבצע את התיקון על חשבון השוכר ולחייב את המשכיר, ככל שהנזילה אינה מאפשרת מגורים סבירים כמו בשל עובש, רטיבות ונזילות חוזרות. ניתן לדרוש לבטל את ההסכם השכירות וכן לדרוש פיצוי על הנזקים שנגרמו לשוכר לרבות עוגמת הנפש והסבל". עו"ד בן אשר ארד מציינת כי ניתן לדרוש מהשוכר תחילה להזמין חברה או איש מקצוע לתקן את הרטיבות או הנזילה וכן לסייד ולצבוע את המקום, ואם נגרם נזק לרכוש, ניתן גם לדרוש השתתפות בתיקון.

מור רדמי ג סלון עם מים  (צילום: מור רדמי)
"מפל נובע" - שלולית מים בסלון |צילום: מור רדמי
מור רדמי ג סלון עם מים  (צילום: מור רדמי)
רטיבות מלמעלה ומלמטה, סמרטוטים ספוגים בסלון |צילום: מור רדמי

תוך כמה זמן יש לתקן את הנזק?

"המשכיר צריך לתקן את הרטיבות בתוך זמן סביר, שנבחן בהתאם למקרה ולמקור של הרטיבות. אם מדובר ברטיבות או נזילה שנגרמה כתוצאה מליקוי במערכות הדירה, התיקון יכול להתבצע עד 5-4 ימים, אלא אם הרטיבות לא מאפשרת מגורים סבירים ואז התיקון חייב להיות מיידי. לעיתים הרטיבות עלולה לנבוע משכן או מרכוש משותף, ולכן על המשכיר לפעול מול גורמים שלישיים בעניין באופן שיכול לקחת זמן נוסף".

רצוי להכניס סעיף מתאים לחוזה

בחוזה שכירות עתידי יש לכלול, לדבריה, סעיפים לפיהם האחריות על תיקון ליקויים במערכות הדירה הן של המשכיר ולתחום בזמן את התיקון, כלומר על המשכיר לתקן תוך 72 שעות וליקויים דחופים באופן מיידי. "מומלץ גם להכניס סעיף לפיו כל תיקון שהשוכר מבצע במקום המשכיר יקוזז מדמי השכירות או המשכיר מתחייב להשיב את התשלום לשוכר תוך 7 ימים או באופן מיידי. רצוי להכניס גם כי על המשכיר לבטח את הנכס בביטוח נגד רטיבות נזילות, ולהכליל סעיף לפיו השוכר יהיה רשאי להיפרע מהנזק שנגרם לו". לבסוף היא ממליצה להכניס סעיף לפיו אי ביצוע תיקונים כאמור מהווה הפרה יסודית של ההסכם ומאפשר לשוכר לבטל את ההסכם ולתבוע את נזקיו.