LIVING


ניו יורק בתל אביב

בלי לפחד מצבעים כהים, עם רהיטים דו שימושיים במקום קירות, עם המון מחשבה על העתיד ועם חדר משלה למוזיקה - כך תכננה המעצבת את בית משפחתה. וזה ממש לא בית ישראלי טיפוסי

אביטל טרן-כהן | living | פורסם 10:47 15.06.17 

שנה גודל אות

הדיירים: זוג הורים ושני בנים. האם אדריכלית עם משרד ביתי, הבן הגדול בן 9 והקטן בן 4.5.

הדירה: בצפון הישן בתל אביב, קרוב לפארק. בניין בן חמש קומות שעבר הרחבה במסגרת פרויקט תמ”א 38. לפני השיפוץ היה שטח הדירה כ-80 מ”ר ו-9 מ”ר מרפסת, 3.5 חדרים וחדר רחצה אחד. אחרי השיפוץ: 126 מ”ר ו-50 מ”ר מרפסת, חמישה חדרים ושני חדרי רחצה.

החזון: שידרוג הנכס ותכנון בית מרווח, פרקטי, נעים ולא מתפנפן. רצינו להכניס את החוץ לפנים וליצור אווירה של ניו יורק בתל אביב. הקווים המנחים היו פונקציונלית, נוחות ופשטות, עיצוב עדכני שיישמר לאורך זמן (ever green).

אביטל טרן, כניסה, ג (15) (צילום: יואל אליווה)
מכונת תפירה עתיקה המשמשת שידה ולצידה כיסא מצויר
|
צילום: יואל אליווה
אביטל טרן, כניסה, ג (14) (צילום: יואל אליווה)
צילום: יואל אליווה
אביטל טרן, כניסה, ג (11) (צילום: יואל אליווה)
הספרייה. מהצד של הסלון היא ספרייה, ומהצד של חדר השינה - ארון בגדים לתלייה
|
צילום: יואל אליווה

עוד בערוץ עיצוב הבית:

קופסאות נגרות כמוטיב

רצינו להפריד בין אגף ההורים לאגף הילדים, על מנת לייצר פרטיות ומרחב אישי לכל דיירי הבית, גם מתוך חשיבה לטווח רחוק, כשהילדים יגדלו: סוויטת הורים, חדר לכל ילד, הפרדת חדרי הרחצה (הורים וילדים/אורחים), סטודיו למוסיקה, עבודה וקבלת קהל, מטבח מרווח, פינת אוכל גדולה ומרווחת, מרפסת לפנאי ואירוח (פינות שונות במרפסת היוצרות עניין, תנועה וזרימה).

האילוצים שעמדו בפנינו היו זמן, תקציב, תלות בשלבי הבנייה ושיפוץ המבנה מבחוץ, וגם מבנה הדירה - צר וארוך. שיפוץ הפנים נמשך כחודשיים, והבנייה ושיפוץ המבנה מבחוץ נמשכו כשנתיים וחצי. קירות המבנה החיצוני עובו והבניין נעטף מסביב בבטון כך שנוצר בידוד טרמי ואקוסטי לפנים הבית. כל הבית גולח ותוכנן מחדש, הפונקציות זזו ותוכננו מחדש בהתאמה לדרישות המשפחה וכל סנטימטר בבית נוצל לטובת אחסון.

פתחי החלונות המקוריים הורחבו ושונו, והחלונות שנאטמו נוצלו לטובת קופסאות נגרות בולטות וצבעוניות שהן מוטיב עיצובי חוזר בכל הדירה ומשמשות לאחסון, מידוף ונוי. משקופי הדלתות בחדרים הורחבו והוגבהו בהתאמה לגובה החללים ופרקט אלון טבעי תלת שכבתי הונח על גבי הרצפה המקורית בכל הבית מלבד החדרים הרטובים והמרפסת.

אביטל טרן, סלון (3) (צילום: יואל אליווה)
קורת ברזל רוחבית שנצבעה בשחור
|
צילום: יואל אליווה
אביטל טרן, סלון (4) (צילום: יואל אליווה)
כל החלל הציבורי מחופה לבנים אדומות
|
צילום: יואל אליווה
אביטל טרן, סלון (5) (צילום: יואל אליווה)
קופסאות הנגרות חוזרות על עצמן בצבעים שונים בכל הבית
|
צילום: יואל אליווה
אביטל טרן, מטבח (4) (צילום: יואל אליווה)
פרקט אלון טבעי תלת שכבתי הונח על גבי הרצפה המקורית בכל הבית
|
צילום: יואל אליווה

מבואת כניסה חדשה משמשת הפניה וכניסה לאגף הילדים משמאל ופרטיות לחדר רחצה ילדים/אורחים מימין שתוכנן במקום המטבח המקורי. בכניסה לחדר הרחצה מצד ימין תוכנן ארון חשמל ותקשורת שנצבע בתנור בגוון כחול ומשמש גם לתליית למעילים. המבואה, כמו שאר הקירות בחלל הציבורי, מחופה לבנים אדומות המעניקות לבית אווירה חמימה של חו"ל. לצד קיר המבואה, באלכסון, ניצבת מכונת תפירה עתיקה המשמשת שידה ולצידה כיסא שציירתי עליו בהשראת קנדינסקי. מעליהם תלויה מראה שחורה מעור המעניקה מימד נוסף ועומק לחלל הקטנטן.

אמבטיית ילדים/אורחים מכילה שירותים המוסתרים מאחורי קיר קטן ובו פתח הצצה לכניסת אור. הקירות מחופים בקרמיקה גאומטרית בשחור ולבן ליצירת הפרדה ויזואלית, ארון שירות בצבע לבן למכונת כביסה ומייבש, אמבטיה וארון כיור גדול בגוון צהוב חרדל  שמעליו הונח שיש לבן. מעל ארון הכיור קופסת מראה עם תאורת לד היקפית נסתרת שיצרה אפקט של ריחוף. הברזים והאביזרים השונים שנבחרו לחדר הרחצה בצבע שחור מט, והם בולטים על החיפוי האפור.

המטבח מחולק לשני חלקים: מימין משטחי עבודה, בישול, שטיפה ואחסנה, ומשמאל ארונות גבוהים לאחסנה, תנור ומקרר היוצרים משולש עבודה נוח למשתמש, ולמעשה מי שנכנס והולך לכיוון הסלון עובר דרך לב ההתרחשות בבית. הצבע השחור מט שנבחר לארונות המטבח משמש בסיס לקומפוזיציה של הבית, וסביבו נבנתה פלטת גוונים צבעונית לשאר החללים. השיש והכיור נבנו כיחידה אחת ומעניקים מראה בטון תעשייתי נקי למטבח. הכיור פונה אל הסלון במטרה לאפשר למי שנמצא במטבח להיות חלק מההתרחשות. חלקו החיצוני של השיש משמש בר לישיבה ואכילה לא פורמלית.

בהמשך הדירה, לאורך קיר המטבח משמאל, נותרה קורה שהיא בסיס להנמכת התקרה היחידה בדירה, שאיפשרה העברת מערכות צנרת מיזוג אוויר לכל חללי הדירה. האלמנט ששוחזר בדירה הוא ספרייה דו צדדית שנבנתה מחדש לפי התכנון המקורי: מהצד של הסלון - משמשת כספרייה, ומהצד של חדר השינה - ארון בגדים לתלייה. הספרייה מחליפה למעשה את קיר ההפרדה. הספרייה הזו, שמאוד אהבנו, כבר שופצה על ידינו בסיבוב השיפוצים הקודם, כשנכנסנו לגור בדירה לפני תשע שנים והיא מספרת את ההיסטוריה של הבית.

אביטל טרן, מטבח (12) (צילום: יואל אליווה)
המטבח השחור מעצים את הווייב הניו יורקי
|
צילום: יואל אליווה
אביטל טרן, מטבח (13) (צילום: יואל אליווה)
השיש והכיור נבנו כיחידה אחת ומעניקים מראה בטון תעשייתי נקי
|
צילום: יואל אליווה

פינת האוכל: המרפסת המקורית נהרסה, שטחה הורחב, ונבנתה תוספת של 25 מטרים לטובת סלון וממ"ד המשמש לסטודיו למוסיקה ועיצוב של האם. תקרת המרפסת המקורית חוזקה באמצעות קורת ברזל רוחבית שנצבעה בשחור ויוצרת איזון לחלל. חלל זה משמש כפינת אוכל נוחה ומרווחת ומאובזרת בשולחן ארוך, ספסל זוגי וכיסאות אלומיניום בגוון כתום. החלון המקורי של המרפסת נאטם והודגש בקופסא שחורה מט המשמשת לספרים ונוי. מעל השולחן נתלתה מנורת שמש בעלת 16 זרועות בגוון צהוב חרדל שיוצרה במיוחד.

הסלון החדש מאופיין בגוני תכלת, כחול, כתום ושחור באמצעות הרהיטים שיוצרו בהזמנה אישית וסוגים שונים של גופי תאורה בצבעים שחור ולבן פוזרו ברחבי הדירה. בדירה נותרו מעט רהיטים, שטיחים ופריטים סנטימנטליים המשלימים את המראה האקלקטי של הבית.

הסטודיו, המשמש גם כחדר עבודה וגם כסטודיו למוסיקה, נוצר מתוך חלום אישי של המעצבת לכתוב ולהקליט מוסיקה ללא הפרעה ואטימות החדר שנבנה כממ"ד ומיקומו איפשרו זאת. בחדר זה הונמכה התקרה ונוספה תאורת אווירה היקפית בגוון כתום ליצירת אווירת אולפן נעימה, נוסף על תאורת עבודה מרכזית. הקירות צופו בספוגים אפורים בולמי סאונד בעלי טקסטורה ריבועית המעניקים לחדר מראה דרמתי ועוטף. דלפק העבודה עשוי עץ שכבתי חשוף כדוגמת שאר הנגרות בבית והוא רחב מספיק לישיבה נוחה של יותר מאדם אחד.

אביטל טרן, חוץ (7) (צילום: יואל אליווה, עיצוב אביטל טרן כהן)
במבוק עבה הוצמד לכל אורך המעקה החיצוני ויוצר פרטיות ותחושת של גינה
|
צילום: יואל אליווה, עיצוב אביטל טרן כהן
אביטל טרן, חוץ (5) (צילום: יואל אליווה)
צילום: יואל אליווה
אביטל טרן, חוץ ג (8) (צילום: יואל אליווה)
צילום: יואל אליווה
אביטל טרן, חוץ, ג (6) (צילום: יואל אליווה, עיצוב אביטל טרן כהן)
מקלחת חוץ מפנקת
|
צילום: יואל אליווה, עיצוב אביטל טרן כהן
 

המרפסת החדשה רוצפה בקונטור קרמיקה דמוי בטון ושטיחי קרמיקה גאומטרית בשחור ולבן. היציאה למרפסת משני כיוונים נוצרה בעקבות שינוי הפתחים בהיתר. במבוק עבה הוצמד לכל אורך המעקה החיצוני ויוצר פרטיות ותחושת של גינה. באחת מפינות המרפסת הותקן טוש חיצוני מפנק להתרעננות בימי הקיץ התל אביבי החמים. צמחייה וריהוט גן בגוונים לבן וטורקיז יצרו פינת זולה נוחה לאירוח בחוץ.

סוויטת ההורים: הכניסה לסוויטה הייתה במקור דלת יציאה צרה למרפסת המקורית, והיא הוגבהה והורחבה. חדר הרחצה המקורי של הדירה סובב ונכנס לתוך סוויטת ההורים והכניסה אליו מתאפשרת רק מתוכה. כך נוצרה הפרדה אקוסטית טובה, נוסף על ארונות מטבח שנוספו מעברו השני של החלל. כך נוצרה הפרדה ופרטיות מוחלטת להורים. חדר הרחצה הוא צר וארוך, מחופה כולו אבן בגוון אפור עד לתקרה ומעניק תחושה אינטימית ונעימה של חדר רחצה בבית מלון יוקרתי. ארון כיור הרחצה בנוי עץ שכבתי חשוף ועליו הונח שיש שחור - בסיס נקי לאביזרים המשלימים. מעל הארון הותקנה קופסת מראה עד לתקרה שמבליטה את גובה התקרה באמבטיה ומרחיבה את החלל. 

מבנה חדר ההורים לא השתנה מלבד החלון שנאטם וחופה בלבנים ומשמש כיום נישה לטלוויזיה. במקום תריס גלילה ישן הוכנסה קופסה אדומה בולטת מהקיר כחלק מהקומפוזיציה הצורנית והצבעונית של הבית. ארונות הבגדים נצבעו בגוונים של לבן וכחול.

אביטל טרן, עבודה (9) (צילום: יואל אליווה)
אקוסטיקה ואסתטיקה: הקירות צופו בספוגים מרובעים אפורים בולמי סאונד
|
צילום: יואל אליווה
אביטל טרן, שינה (21) (צילום: יואל אליווה)
צילום: יואל אליווה
אביטל טרן, שינה (22) (צילום: יואל אליווה)
צילום: יואל אליווה
אביטל טרן, ילדים (20) (צילום: יואל אליווה)
המיטה היא במה שמאפשרת שינוי כיוון השינה
|
צילום: יואל אליווה
אביטל טרן, ילדים, ג (21) (צילום: יואל אליווה)
צילום: יואל אליווה
אביטל טרן, ילדים, ג (19) (צילום: יואל אליווה)
צילום: יואל אליווה
אביטל טרן, ילדים (21) (צילום: יואל אליווה)
צילום: יואל אליווה

חדרי הילדים: השירותים המקוריים (היחידים שהיו בדירה) שהיו צמודים לחדר הרחצה המקורי נהרסו ושטחם הוכנס לשטח חדר העבודה המקורי – וכל זה יחד הפך לחדר לילד. חלון חדר השירותים הורחב והונמך ונוסף לו חלון תאום ליצירת אור ועניין. ארגז תריס החלון המקורי נוצל לטובת קופסאות עץ בולטות בגוונים כחול ועץ חשוף.

הקיר המפריד בין חדרי הילדים נוצל לטובת ארונות בגדים עד התקרה הזהים בגודלם בשני החדרים והבוידעמים הישנים בחללים אלה נהרסו. בחדר הילדים הנוסף הוכנס שטח המרפסת המקורית הקטנה לחלל החדר, ובמקום דלת הותקן חלון צרפתי המאפשר מבט אל הגינה. מתחת לחלון הותקן דלפק עבודה מעץ חשוף ונוצרה פינת לימודים נוחה לשני ילדים.

חלון נוסף בחדר זה נאטם ובמקומו תוכנן חלון עילי רחב וצר כדי לשמור על פרטיות המשפחה בבית ומונע הצצה מכיוון לובי הכניסה לבניין. נבנתה בחדר במת אחסון ומשחק מודולרית המאפשרת אחסון מזרן נוסף וצעצועים. הרעיון היה לאפשר למתבגר לשנות את גודל המזרן וכיוון השינה עם הזמן. הבמה עשויה עץ שכבתי חשוף, פשוט וניטרלי. ארונות הבגדים בשני החדרים נצבעו בגוון צהוב חרדל כחלק מפלטת הגוונים שנבחרה בהתאמה לשאר החללים בבית.

אביטל טרן, רחצה, ג (10) (צילום: יואל אליווה)
צילום: יואל אליווה
_OBJ_OBJ_OBJ

דבר המעצבת: תכנון הבית מחדש היה הגשמת חלום של כולנו. בני הבית היו עבורי השראה גדולה לתכנון החללים ובחירת החומרים. ניו יורק שהיא העיר האהובה עלינו בעולם, שם הכרתי את בעלי וביליתי שנתיים ביצירת מוסיקה הייתה עבורי מקור השראה לחומרים ולאווירה שרציתי לייצר. בעלי, שהיה שותף מלא בהחלטות נתן לי חופש בחירה ויצירה ואפשר לי להגשים את כל הפנטזיות העיצוביות שלי וללכת אחרי הלב.

למדתי, כי בכל פרויקט וספציפית בפרויקט הזה כל טעות או מכשול הם אתגר ופתח לשינוי ולחשיבה מחדש. אסור להתאהב ברעיונות, צריך לפתוח את הראש ולזרום עם התנאים המשתנים בשטח. בתכנון השתדלתי לשמור על הגבהים המקוריים, אין בבית פאנלים או הלבשות וכמעט אין הנמכות - הכל גלוי וחשוף. הציורים והפריטים שאספנו עם השנים משקפים באופן אותנטי את מי שאנחנו.

טיפים: שיפוץ פנים תוך כדי תמ"א הוא עניין מאתגר מאוד. מומלץ מאוד להמתין עד לסוף התהליך ואז להתחיל בשיפוץ הפנים. יש הרבה גורמים ואלמנטים שיכולים לעכב את שיפוץ הפנים כשזה נעשה במקביל.

חשיבה לטווח רחוק - כדאי לחשוב על הצרכים של בני הבית בעוד 15-10 שנים ולהביא בחשבון מידות וגבהים שאצל ילדים משתנים מאוד מהר). כמו כן אצל אנשים מבוגרים ארגונומיה ותנועה (למשל: פתחים מותאמים לכיסא גלגלים או הליכון, שימוש נוח בריהוט וכו'). בחדרי הילדים חשבתי על השימוש בחדרים כנערים מתבגרים בעתיד (מיטות גדולות יותר, איחסון, שקעים, מתגים וכו').

לא ליפול לטרנדים - הם חולפים! יש מעט מעצבים שיודעים לנבא עיצוב נטול זמן.

פריט אהוב: פלס ישן שהיה שייך לסבי ז”ל שעבד כמהנדס במשרד השיכון. הפלס תלוי על קיר בסלון, מזכיר לי את השורשים השלי ושהכל מתחיל ונגמר בתכנון נכון ומדויק.

תכנון ועיצוב: אביטל טרן-כהן, הנדסאית אדריכלות ומעצבת פנים

במדור הקודם: רומנטיקה תל אביבית: הזמני שהפך לקבוע
לכל הכתבות במדור בשיפוץ 

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק