מדינות רבות בעולם מתמודדות עם מה שמכונה "מגפת בדידות", כאשר בארה"ב בלבד ישנם כ-42 מיליון מבוגרים מעל גיל 45 שסובלים מבדידות כרונית.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

סקירה שנעשתה לאחרונה על ידי חוקרים טוענת כי בידוד חברתי מהווה איום משמעותי לבריאות הציבור ועשוי להיות אף קטלני יותר מהשמנת יתר. מדובר בסקירה הנרחבת ביותר שנעשתה בנושא – החוקרים האמריקאים בחנו 218 מחקרים קודמים על ההשפעות של בידוד חברתי ובדידות בקרב קרוב ל-4 מיליון אנשים. המחקרים שנבדקו נעשו בעיקר בצפון אמריקה, אך גם באירופה, אסיה ואוסטרליה. הם מצאו כי אנשים בודדים נמצאים בסיכון גבוה יותר ב-50 אחוז למוות מוקדם, בהשוואה לאנשים בעלי קשרים חברתיים. לשם ההשוואה, השמנת-יתר מעלה את הסיכון למוות מוקדם לפני גיל 70 בכ-30 אחוז. בנוסף, הם מצאו חפיפה בין קיום קשרים חברתיים וסיכון מופחת ב-50 אחוז למוות מוקדם.

ד"ר ג'וליאן הולט-לנסטד, מרצה לפסיכולוגיה באוניברסיטת יאנג בירגהם, יוטה – ומחברת המחקר טוענת כי עלינו להתכונן לפרישה בפן החברתי, כשם שאנו מתכוננים לפרישה בפן הכלכלי, כיוון שאצל אנשים רבים, מקום העבודה הוא המקור העיקרי ליצירת קשרים וחברויות. כמו כן, היא מוסיפה כי חיבור לאנשים מבחינה חברתית נחשב לצורך אנושי בסיסי, החיוני להישרדות ולרווחתם הנפשית והגופנית של בני אדם.

"דוגמאות קיצוניות לכך נצפו בקרב ילדים המצויים תחת השגחת אפוטרופוס, הסובלים ממחסור במגע אנושי ונכשלים לשגשג – ולרוב מתים. לכן נעשה בעבר שימוש בבידוד חברתי ובצינוק כשיטות ענישה. עדיין, חלק נכבד מהאוכלוסייה חווה בדידות באופן קבוע", הוסיפה ד"ר הולט-לנסטד.

עוד ב-mako בריאות
>> הדבר המוזר הזה קורה להמון נשים אחרי סקס 
>> זהירות: הדיאטה הזאת עלולה להרוג אתכם
>> רוצים לרדת במשקל? תאכלו בשעה הזאת 

כל אדם הרגיש בודד בשלב מסוים בחייו, אך בדידות כרונית או בידוד חברתי עלולים להשפיע משמעותית על החיים שלנו. אנשים מבודדים חברתית כמעט ולא מקיימים קשרים בין-אישיים בחייהם – וזה עשוי לגרום לנזקים נפשיים ובריאותיים. מחקרים קודמים הראו קשר בין בדידות לבעיות בריאותיות פיזיות; מבעיות בשינה ועד לדמנציה ובעיות במערכת הלב וכלי הדם. הקשר בין בדידות לבריאות הגוף אינו ידוע במלואו, אך סבורים כי מדובר בשילוב של גורמים פסיכולוגיים המשפיעים על הבריאות הפיזית שלנו, בהיעדר מערכת תמיכה.

החוקרים מקווים כי ממצאיהם ידגישו את חשיבות הטיפול בבעיה שהיא לרוב מושתקת ויובילו לשינוי בהתייחסות לבעיה מצד שירותי הבריאות וכן גם יגבירו מודעות בקרב אנשים לקראת גיל פרישה, שיכינו עצמם גם כלכלית וגם חברתית לכך. "בהתחשב בכך שאוכלוסיית המבוגרים הולכת וגדלה, ההשפעה של הבדידות על בריאות הציבור צפויה רק לגדול. מדינות רבות ברחבי העולם סבורות כי נאלץ להתמודד עם 'מגפת בדידות'", הוסיפה ד"ר הולט-לנסטד.