נתחיל מהסוף - משמעת לא נולדת בחדר הלידה עם היציאה לאוויר העולם. זו גם לא תכונת אופי ש"או שיש לך או שאין לך את זה". משמעת זו מיומנות.

בחודשים האחרונים אנו עוברים תהליכים עמוקים שמשפיעים על כולנו. רבים מאיתנו קמים בבוקר עם תחושות קשות ומרגישים שאנחנו "גוררים" את עצמנו מחוץ למיטה כדי לבצע את הפעולות היום-יומית שאנחנו חייבים לעשות כדי שהבית ימשיך לתפקד. אבל האם יצא לכם לשאול את עצמכם אם אתם גם ממשיכים לעשות את הדברים החשובים כדי לשמור על הבריאות שלכם? אם אתם נתקלים במחשבות האלה, סביר להניח ששגרת הבריאות שלכם נדחקה הצידה, וזה הזמן להחזיר אותה או אולי אפילו להתחיל, דווקא היום, דרך חדשה כדי לעבור את התקופה הזו קצת אחרת.

כולם משוועים למשמעת עצמית. כשאנחנו מביטים מהצד על אנשים שעל אף ולמרות הכול מצליחים לשמור על שגרת בריאות מוצלחת בתקופות קשות זה כנראה לא כי יש להם משהו שלכם אין - משמעת עצמית היא מיומנות ולא גנטיקה.

>> האם אנחנו באמת שורפים יותר קלוריות בחורף?

אז איך מפתחים את המיומנות? הנה כמה נקודות שחשוב להבין, להפנים ולתרגל, כי משם הכול מתחיל:

  1. חשיבות המטרה
    המדד הסובייקטיבי שממנו הכול מתחיל. אם אנחנו רוצים לפתח משמעת עצמית אנחנו צריכים בראש ובראשונה לשאול את עצמנו למה אנחנו רוצים את זה? המטרה חייבת להיות כנה, אמיתית ולפעמים כואבת. זהו חיפוש פנימי לא פשוט לפעמים אבל ברגע שנגיע לנקודה, נדע מיד שמצאנו אותה. לרוב הלמה לא יסתכם ברובד החיצוני והשטחי של אני רק רוצה בטן שטוחה יותר או שריר גדול יותר, אלא סיבה עמוקה יותר כמו הרצון להיות חיוני ופעיל בבית ועם הילדים שלי, או הרצון לפתח ביטחון עצמי ולאהוב את מה שאני רואה במראה מתוך ידיעה שהשגתי את זה בזכות עבודה קשה ולא קיצורי דרך.
    משפחה רוקדת בסלון (צילום: סאלי פאראג)
    ליהנות מהפעילות|צילום: סאלי פאראג
  2. הנאה פיזית בדרך להגשמת המטרה
    הרווח בהרגלי אורח חיים בריא קיים ובא לידי ביטוי בתחושה פיזית. אם דיאטה מסוימת גורמת לי להרגיש טוב יותר, ערני יותר ועם פחות כאבי בטן, זהו סימן שאני צריך להמשיך ליהנות ממנה, ומכאן גם בדיוק ההפך, לא נוכל לצפות להמשיך במשהו שגורם לנו סבל. הדבר נכון לגבי אימון או כל פעילות גופנית – מצאו את סוג האימון שמסב לכם הנאה, אם זה מהדרך ואם זה מהתחושות שעולות בגוף כתוצאה מהפעילות (זה לא סוד שפעילות גופנית מפרישה בגוף אנדורפינים הגורמים לתחושה חיובית). אם אתם לא מוצאים הנאה בריצה, חפשו פעילות אירובית אחרת שתמצא חן בעיניכם, כמו משחק כדור או שיעור סטודיו.
    כרס, שומן (צילום: THANYAKORN, shutterstock)
    מטרה אמיתית, כנה ולפעמים כואבת|צילום: THANYAKORN, shutterstock
  3. פשטו את מורכבות התהליך
    הורידו את כמות המשימות או האופרציות הכרוכות בביצוע הפעולה. אם כדי שתוכלו לצאת לאימון אתם מוצאים את עצמכם בתהליך מורכב שדורש הכנה או הרבה פעולות אחרות, סביר שזה יפגע ביכולת שלכם לפתח משמעת עצמית ולהתמיד, ובמהרה יגיעו סיבות או תירוצים למה לא נכון לכם לצאת לאימון. למשל, אם אני יודע שכדי להגיע לאימון בערב אני צריך לצאת מוקדם מהעבודה, לסיים עם ארוחות ערב ומקלחות לילדים ואז לצאת לנסיעה של חצי שעה כדי להגיע למועדון הכושר, סביר שזה לא יחזיק מעמד ואולי עדיף פשוט לקום שעה מוקדם יותר בבוקר.

>> ההרגלים האלה רק נראים בריאים - הם עלולים להזיק לכם

הבנת המשמעות האמיתית של משמעת עצמית היא כשלעצמה בעלת כוח אמיתי, שכן היא גורמת לנו להכיר בכך שזו עבודה דינמית ולא הישג חד פעמי, אין כזה דבר "הרגע המתאים" להתחיל, וההתחייבות שלנו היא כלפי עצמנו ולא כלפי אף אחד אחר.

יותר מכך, פיתוח משמעת עצמית היא דרך שאינה נגמרת ובדרך כמו בדרך יש עליות, ירידות ופיתולים בלתי פוסקים. יהיו ימים שבהם האתגרים ייראו בלתי ניתנים להשגה ורחוקים מן העין. באותם ימים זכרו שהורדת הקצב אינה כישלון כי אם הזדמנות ללמוד עוד קצת על עצמכם ולהשתפר בדברים החשובים בחיים.