ישנים פחות משבע שעות בלילה? זה לא רק מזיק לבריאות הכללית שלכם, אלא גם עשוי לגרום לכם לעלות במשקל - כך הסיק מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי PLOS ONE.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מחקרים קודמים הראו קשר בין חוסר שעות שינה לעלייה במשקל, אך המסקנה הרווחת הייתה ששינה מועטה עלולה לגרום לאנשים לחשוק במזון עתיר שומן ועתיר סוכר. התוצאות המפתיעות במחקר הנוכחי הראו כי אין קשר בין תזונה לקויה ושינה מועטה. במילים אחרות, אם אתם לא מקבלים מספיק שעות שינה בלילה, אתם עלולים לעלות במשקל ולאו דווקא בגלל שזה מעורר אצלכם תשוקה למזון שומני ומלא בסוכר.

במחקר השתתפו 1,615 מבוגרים מבריטניה, שענו על סקר בנוגע לדפוסי השינה והתזונה שלהם. בנוסף, נלקחו מהם דגימות דם ונמדדו המשקל, היקף המותן, לחץ דם, כולסטרול, סוכר בדם ותפקוד בלוטת התריס. החוקרים רצו לבדוק אם כמות שעות השינה בלילה משפיעה על כל המדדים הללו.

בחלק מן המדדים הבריאותיים, אכן נראתה השפעה שלילית של שעות השינה. אצל אנשים שישנו בממוצע 5.9 שעות בלילה נמדד היקף מותן של 95 ס"מ וממוצע BMI (מדד מסת גוף) של 28.6. אצל משתתפים שישנו בממוצע 8.4 שעות שינה בלילה, נמדד היקף מותן של 91 ס"מ וממוצע BMI של 27.1.

לאחר שנלקחו בחשבון קריטריונים משפיעים כמו גיל, מין, מוצא אתני, סטטוס סוציו-אקונומי ועישון – החוקרים הסיקו כי הייתה חפיפה בין שעות השינה להיקף המותן ומדד BMI, כאשר כל שעת לילה נוספת הפחיתה את מדד ה-BMI בחצי נקודה ואת היקף המותן ב-0.7 ס"מ.

עוד ב-mako בריאות
>> הדבר המוזר הזה קורה להמון נשים אחרי סקס 
>> זהירות: הדיאטה הזאת עלולה להרוג אתכם
>> רוצים לרדת במשקל? תאכלו בשעה הזאת 

 מה שהפתיע את החוקרים, זה שלא נמצא קשר בין כמות שעות שינה מועטה לתזונה לקויה. גרג פוטר, אחד החוקרים סבור כי ייתכן שבמחקר הייתה כמות קטנה מדי של משתתפים, מכדי לזהות את הקשר שבין משך השינה לתזונה. כמו כן, ייתכן שהמשתתפים לא היו כנים מספיק בנוגע לבחירות התזונתיות שלהם.

יחד עם זאת, המסקנה כי עלייה במשקל יכולה להתרחש בעקבות שינה מועטה, בלי שתזונה לקויה תהיה הגורם העיקרי לכך – מובילה לשאלה – מה כן גורם לעלייה במשקל כשאנחנו ישנים פחות מכמות השעות המומלצת? החוקרים משערים כי ייתכן שלאנשים שישנים פחות יש מטבוליזם איטי יותר. "מחקרים קודמים מצאו שאם מפחיתים שעות שינה, אנשים מסוימים שורפים פחות קלוריות בעת מנוחה", אמר פוטר.

פוטר מדגיש כי גם אם אין מסקנה חד משמעית באשר לטיב הקשר שבין שינה לקויה לעלייה במשקל – מחקר זה ממחיש כי ההמלצה הרווחת של 7-9 שעות שינה בלילה לא רק חשובה לבריאות הכללית שלנו, אלא גם לשמירה על המשקל.