השם הטוב שיצא לשמן הקוקוס הפך את חנויות הטבע למוקד עלייה לרגל. כולם רוצים אותו: לשימוש במטבח, כמסכה לשיער, כמשחת שיניים, מה לא.

לא יכולנו שלא לתהות אם אכן מדובר במוצר שהוכח מדעית כיעיל, או שכל הרעש הוא תוצר טיפוסי של טרנד שיעלם כלעומת שבא. אז מה נכון ומה לא? פנינו לד"ר יעל פוליטי, מומחית לרפואת עור ב"מאוחדת", והאמת היא שהופתענו מהממצאים החיוביים, בעיקר בתחום הקוסמטי. לגבי היבטים אחרים של ההייפ – טוב, קראו ותראו.

  >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הטענה: מומלץ לשימוש דרמטולוגי וקוסמטי

לשמן הקוקוס נהוג לייחס המון יתרונות אסתטיים-רפואיים, ספציפית בנוגע לעור. יש מי שנוהג למרוח אותו על עור סדוק ויש כאלה שממירים את קרם הלחות היוקרתי שלהם בבקבוק שמן קוקוס משובח. אז למרות שאנחנו לגמרי בעד טרנדים בתחום הטיפוח, נשאלת השאלה אם באמת הגיעה השעה לרוקן את כל מדפי הקוסמטיקה שלנו באמבטיה לטובתו.

ד"ר פוליטי: "מחקרים בודדים שנעשו מוכיחים שלשמן הקוקוס אכן יש יתרונות בתחום הדרמו-קוסמטי. עם זאת, דרוש מחקר רציני ומעמיק יותר על מנת לקבוע באופן נחרץ שאכן מדובר במוצר בעל איכות יוצאת דופן שכזאת".

הטענה: מצוין לעור ולשיער

ד"ר פוליטי מאשרת: שמן הקוקוס יכול לחדור לגוף השערה וכך למעשה הוא מסייע להילחם בחלבון האבוד, על ידי עטיפתה והגנתה. ניתן להשתמש בו לפני או אחרי החפיפה. בנוסף, השמן נספג טוב יותר בעור, וכך הוא מזין אותו ומסייע במניעת קמטוטי הבעה. גם חולי פסוריאזיס או מי שסובל מאסתמה של העור יכול למצוא בו מענה, מאחר שהוא מסייע לשפר את התופעות העוריות המתרחשות על רקע המחלות הללו, אך עם זאת הוא אינו מחליף את הטיפול הסטנדרטי אלא מומלץ כטיפול משלים בלבד.

הטענה: מסייע להקל על בעיות חניכיים

האמת: מחקר שנעשה בנושא הראה כי שטיפות פה בשמן קוקוס סייעו להפחית תופעות שנגרמו כתוצאה מדלקות חניכיים. עם זאת, טענה זו לא הוכחה באופן מוחלט, ולשם כך דרושים מחקרים נוספים.

שיער רטוב (צילום: ShutterStock)
ניתן להשתמש בו לפני או אחרי החפיפה|צילום: ShutterStock
עוד ב-mako בריאות
>> אמיתי לגמרי: האימון הזה מצעיר ב-10 שנים
>> נמצא כשל חמור בפיקוח על חומרי הדברה במזון
>> דירוג: הלחמים הטובים והגרועים ביותר שיש

הטענה: בעל תכונות אנטי-פטרייתיות

האמת: שמן הקוקוס פופולרי מאוד בהודו, בעיקר כקרם הגנה לשיער. עוד מתברר כי פטרת אינה שכיחה באזור זה, מה שמחזק את ההשערה כי ייתכן שקיים קשר בין הדברים. ואכן, מחקר שבדק את השפעת שמן הקוקוס על מספר זני פטריות גילה ששימוש קבוע בו אכן מסייע במניעת פטרת.

הטענה: נלחם בזיהומים

האמת: מחקרים בודדים שנעשו בנושא הוכיחו כי לשמן הקוקוס אכן יש תכונות אנטיספטיות (אנטי זיהומיות) ואנטי חיידקיות. ועדיין, גם במקרה הזה, דרוש מחקר גדול יותר על מנת לבסס טענות אלה.

הטענה: פחות מתקלקל

האמת: מאחר ששמן הקוקוס פחות רגיש לחום, הוא עמיד יותר לאורך זמן גם בטמפרטורת החדר, ולא נזקק לחומרי שימור או לתוספות מלאכותיות. בהחלט מדובר ביתרון על פני שאר מוצרי הקוסמטיקה, שלרוב חיי המדף שלהם קצרים יותר.

במטבח: יתרונות לצד חסרונות

רבים משתמשים בשמן הקוקוס דרך קבע בבישול, בהנחה שהוא בריא יותר משמנים אחרים. יש כאלה שאפילו משוכנעים שהוא מסייע להם להישאר חטובים יותר.

ענבל דרוקר, דיאטנית קלינית, ממליצה להתייחס לדברים בערבון מוגבל: "לפני הכל, חשוב להבהיר כי בשורה תחתונה מדובר בשמן, ובדומה לשמנים אחרים גם הוא מכיל 9 קלוריות לגרם, לכן מומלץ להגביל את צריכתו. בנוסף, שמן הקוקוס מכיל שומן רווי, שבניגוד לשומן הבלתי רווי הוא פחות רצוי בגוף. מדובר בשומן המצוי גם במוצרי מזון רבים, וצריכה עודפת שלו עלולה ליצור כולסטרול בגוף, לגרום לשקיעתו על גבי דפנות העורקים ולחסימת כלי הדם. לכן, לפני שאתם נותנים לשמן הקוקוס להשתלט לכם על כל פינה במטבח, חשוב להבין שכדאי לאזן את התפריט ולצרוך גם שמנים בלתי רוויים לצד הרוויים, על מנת לספק לגוף את כל צרכיו".

שמן קוקוס (צילום: higherperspective.com)
חיי מדף ארוכים יותר|צילום: higherperspective.com

לדברי דרוקר, עניין נוסף שגורע מתכונותיו הטובות של שמן הקוקוס קשור לעובדה שפעמים רבות נהוג להוסיף למרכיביו סוכר. פעולה זו מפחיתה מערכו התזונתי ומעלה את ערכו הקלורי. לכן, תמיד כדאי להציץ ברשימת הרכיבים ולראות מה בדיוק הוא מכיל.

ד"ר מיכאל ויינפאס, מומחה לרפואת משפחה, רופא סוכרת והרבליסט קליני, דווקא חושב שיש כמה סיבות לא רעות בכלל להחזיק את המוצר הזה באופן קבוע במטבח: "מדובר בשמן בעל תכונות אנטי-דלקתיות שמחזקות את המערכת החיסונית. בנוסף הוא מכיל חומצה לאורית, המצויה בחלב אם וידועה כבעלת תכונות אנטי-ויראליות, אנטי-חיידקיות ואנטי-פטרייתיות. במטבח, כפית שמן קוקוס בקפה תשפר את תחושת השובע לשעות הקרובות, והיא עדיפה על פני ממתיקים מלאכותיים או על סוכר. כמו כן, מאחר שמדובר בשמן בעל נקודת שריפה גבוהה, הוא אינו מתחמצן ונהרס בקלות ולכן מצוין גם לטיגון".

לגבי הטענה ששמן קוקוס אינו מכיל כולסטרול, ענבל דרוקר עושה סדר: "מדובר בגימיק שיווקי. רבים טועים לחשוב ששמנים אחרים כן מכילים כולסטרול, אבל זה פשוט לא נכון. כל שמן שמקורו מן הצומח אינו מכיל את הרכיב הזה. כולסטרול מגיע ממוצרים שמקורם מהחי, כגון בשר, מוצרי חלב וביצים, וכאמור, גם שומן רווי עשוי לעודד את היווצרותו".

" גם בעיניי מדובר גימיק שיווקי", אומר ד"ר ויינפאס. "מצד שני, למרות שאין כולסטרול גם בשמנים צמחיים אחרים, לשמן הקוקוס השפעה חיובית ויש לו תועלות רבות לבריאות. בכל מקרה רצוי לבחור בשמן קוקוס המכיל 100% קוקוס המיוצר בכבישה קרה, השומרת על ערכיו התזונתיים באופן הטוב ביותר", מציע ד"ר ויינפאס לסיכום.

 >> רגישים ללקטוז? כך תעברו את שבועות בהצלחה