מחקרים קודמים סברו כי אנשים שצורכים מזון מעובד נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בסרטן, כיוון שמזון זה גורם להשמנת יתר. כעת, מחקר חדש חושף כי ג'אנק פוד, המתאפיין בערך קלורי גבוה ובערך תזונתי נמוך – מעלה את הסיכון ללקות בסרטן ב-10 אחוז, בקרב נשים שנמצאות במשקל תקין.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הממצאים פורסמו בכתב העת של האקדמיה האמריקאית לתזונה ודיאטה ובחנו נתונים מ-90 אלף נשים שעברו את גיל המעבר. החוקרים בדקו נתונים לגבי תזונתם של הנשים ואבחוני סרטן.

 "ההשפעה שהוצגה בקרב נשים במשקל תקין, בנוגע לסיכון ללקות בסוגי סרטן הנובעים כתוצאה מהשמנת-יתר הוא חדש לנו ונוגד את ההשערות שהיו לנו", אומרת פרופ' סינתיה תומסון מאוניברסיטת אריזונה, החוקרת הראשית במחקר. "ממצא זה מציע כי ייתכן ששמירה על משקל בלבד לא מספקת כדי להגן על עצמנו מפני סוגי סרטן הקשורים בהשמנת-יתר, כאשר נשים צורכות תזונה המתאפיינת בצפיפות אנרגיה גבוהה".

מחקר זה התמקד בצפיפות קלורית, או צפיפות אנרגיה – או DED (Dietary Energy Density), מדד לאיכות מזון המבטא יחס בין כמות הקלוריות לכמות הערכים התזונתיים שבמזון. ככל שה-DED גבוה יותר, כך למזון יש יותר קלוריות פר גרם של מזון. ירקות, פירות, חלבון רזה ושעועית נחשבים למזונות בעלי DED נמוך, כיוון שהם מספקים הרבה ערכים תזונתיים במעט קלוריות. סיבים תזונתיים, המצויים בדגנים מלאים גם הם מסייעים להפחית את הצפיפות הקלורית.

עוד ב-mako בריאות
>> משהו מוזר קורה לגוף כשאתם משלימים שעות שינה
>> כך תשיגו את הבטן שגרמה לאנה ארונוב לקנא
>> הסוד לאושר הוא פשוט יותר ממה שאתם חושבים

גורם סיכון שניתן לשינוי

החוקרים גילו כי נשים שצרכו מזון בעל DED גבוה יותר (כמו ג'אנק פוד), היו בסיכון גבוה ב-10 אחוז לפתח סוגי סרטן הקושרים בהשמנת-יתר, שכוללים את סרטן השד, המעי, הרחם, הוושט, הלבלב, הכבד, הכליה, כיס המרה, השחלות ובלוטת התריס.

בנוסף, התגלה כי עלייה במשקל היא לא הגורם היחיד שמשפיע על העלייה בסיכון ללקות בסרטן. הם סבורים כי תזונה המאופיינת במזון בעל DED גבוה בקרב נשים עם משקל תקין עשוי לגרום ל"דיסרגולציה מטבולית", גורם הידוע כי מעלה את הסיכון לסרטן.

למרות שמחקר זה לא בחן את ההשפעה על אנשים צעירים או על גברים – הוא מוכיח כי הקפדה על תזונה בעלת DED נמוך חשובה, גם לאנשים הנמצאים במשקל תקין.

פרופ' תומסון מוסיפה כי DED הוא גורם סיכון שניתן לשינוי. כל עוד מבצעים שינויים בתזונה ומקפידים על אורח חיים המונע סרטן, כמו הימנעות מעישון סיגריות – ניתן להפחית את הסיכון המוגבר לסרטן.