יותר מ-46 מיליון אנשים בעולם חיים עם דמנציה (שיטיון) והמספרים צפויים לשלש את עצמם עד לשנת 2050. הסיכון לדמנציה עולה עם הגיל, כאשר 1 מתוך 3 מבוגרים ימותו מאלצהיימר או ממחלות אחרות הגורמות לדמנציה.מחקר רחב-היקף חדש טוען כי אנשים הנוהגים לישון במשך שעות ארוכות בלילה, עשויים להיות בסיכון גבוה לפתח דמנציה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

דמנציה היא מחלה התוקפת את המוח ומתבטאת בין היתר בפגיעה בתפקוד הקוגניטיבי, ביכולת החשיבה ובזיכרון. דמנציה נגרמת על ידי מחלות שונות, כאשר הנפוצה שבהן היא מחלת האלצהיימר.

המחקר הובל על ידי ד"ר סודהא סשארדי, מרצה לנוירולוגיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת בוסטון וממצאיו פורסמו במגזין Neurology. החוקרים בחנו מידע ממחקר שהתחיל בשנת 1948 וכלל 5,209 גברים ונשים בני 30-62 שגרו בעיר פרמינגהאם במסצ'וסטס. מטרת המחקר המקורי הייתה לזהות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם.

למחקר הנוכחי, מספר רב של אנשים מבוגרים שהשתתפו במחקר של 1948 התבקשו לדווח כמה שעות הם בדרך כלל ישנים בלילה. לאחר מכן, החוקרים ביצעו מעקב קליני אחר המשתתפים במשך 10 שנים כדי לראות מי מהם פיתח אלצהיימר או צורות אחרות של דמנציה.

עוד ב-mako בריאות
>> כך תהפכו לאנשים של בוקר ב-7 צעדים פשוטים
>> אחרי בהלת הקפה: העופרת בכל מקום
>> נמצאה הסיבה לכך שאתם שמאליים וזה לא המוח

הרגלי שינה יסייעו בעתיד לגילוי מוקדם של דמנציה

החוקרים בחנו את המידע שנאסף על משך השינה של המשתתפים וחישבו את הסיכון ללקות בדמנציה. צוות החוקרים מצא שאנשים שישנים באופן קבוע 9 שעות או יותר בלילה היו בסיכון גבוה פי 2 לפתח דמנציה תוך 10 שנים, בהשוואה לאלו שנהגו לישון פחות מ-9 שעות בלילה.

בנוסף, הם מצאו שאנשים שישנים יותר בעלי נפח מוח קטן יותר. כיוון שמדובר במחקר הסתכלותי, הוא איננו יכול לקבוע סיבתיות. אך החוקרים חושדים כי שינה מרובה היא רק סימפטום (ולא הסיבה) לשינויים הנוירולוגיים המובילים לדמנציה. על כן, הם סבורים שהפחתת מספר שעות השינה ככל הנראה לא תוריד את הסיכון לדמנציה. 

עם זאת, הם מאמינים שמחקרם עשוי לסייע בגילוי מוקדם של דמנציה. "שינה מרובה עשויה להוות כלי קליני יעיל לחיזוי סיכון של מטופל ללקות בדמנציה בטווח של 10 שנים", מסכם פרופ' מת'יו פייס, אחד החוקרים. 

>> כך תצילו את חייכם: 10 סוגי סרטן שניתן למנוע