כשזה קשור לבעיות רפואיות, לגנטיקה יש לא מעט השפעה על הסיכוי שלנו לחלות במחלות מסוימות. חוקרים החליטו אחת ולתמיד לבדוק עד כמה זה נכון לגבי בריאות הפה והם מצאו שלגנטיקה יש ממש מעט השפעה. למה כן יש השפעה? תזונה והרגלי היגיינה.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המחקר, שנעשה על ידי המכון על שם ג'יי. קרייג ונטר הוא הראשון שבדק האם מחלת חניכיים היא תורשתית – והמסקנה הייתה שמחלת חניכיים מתפתחת אך ורק בהתאם למידת השקעתכם בטיפול בחניכיים ובשיניים.

למרות שחלק מהחיידקים המצויים בפה שלנו הם תורשתיים, סוגי חיידקים אלו לא משפיעים על היווצרות של עששת. אילו חיידקים כן משפיעים על עששת ובעיות חניכיים? חיידקים שמקורם בצריכת סוכר וג'אנק פוד. מחקר זה מהווה אזהרה להפחתת צריכת הסוכר והקפדה על ניקיון יסודי של הפה, אם אתם רוצים להימנע ממחלות חניכיים, שמחקרים הראו כי מחלות אלו עשויות לסייע בהתפתחות דמנציה ומחלות לב.

עוד ב-mako בריאות
>> ירדתם במשקל לאחרונה? אתם חייבים לקרוא את זה
>> הפעולה היומיומית הזו עלולה להרוג אתכם
>> הטיפים האלה יעזרו לשינה שלכם לחזור לשגרה

הפה האנושי מאכלס את אחת מהאוכלוסיות המגוונות ביותר בגוף האדם – ומכיל וירוסים, פטריות וחיידקים. למרות שרופאי שיניים יודעים כבר שנים רבות אילו חיידקים גורמים לחורים בשיניים, המחקר החדש בחן את ההשפעה של גנים בהתפתחות חיידקים אלו. כדי להפריד בין השפעתם של גורמים גנטיים להשפעתם של גורמים התנהגותיים, החוקרים פנו לשיטה פופולרית – התבוננות על תאומים. בשביל המחקר, התבוננו החוקרים על כאלף ילדים. הם למדו את סוגי החיידקים המצויים בפיהם של 485 זוגות תאומים; 280 תאומים לא זהים ו-205 תאומים זהים. בנוסף, בדקו גם שלישייה אחת. המשתתפים היו בין הגילים 5-11.

ממצאיהם הראו כי מצב השיניים תלוי בהרגלי התזונה וההיגיינה האורלית. הם גילו כי המיקרוביום (מכלול המיקרואורגניזמים) בפיהם של תאומים זהים היו דומים יותר אחד לשני, בהשוואה לתאומים לא זהים. זה אישר כי ישנה השפעה גנטית על סוגי החיידקים המצויים בתוך הפה.אולם, החיידקים התורשתיים אינם אלו שמשפיעים על היווצרות של עששת. בקרב תאומים שצרכו כמות גדולה יותר של סוכר נראתה כמות גדולה יותר של חיידקים שתורמים להיווצרות של עששת.