התדמית של מוצרי החלב בכלל וגבינה בפרט ספגה מכות שונות בשנים האחרונות, אבל מחקר שייערך בקרוב בהשתתפות 600 חיילים מצבא ארה"ב עשוי להטות את הכף לכיוון ההפוך – מפני שאם תוצאותיו יהיו חיוביות, ייתכן שגבינה היא המפתח לתרופה שתטפל בנזקי שמיעה ואולי תסייע גם במקרים מסוימים של התחרשות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

זה הרבה "ייתכן" ו"אולי", אבל הבסיס המדעי קיים: מחקרים שנערכו בשנים האחרונות על בעלי חיים הוכיחו כי החומר D-מתיונין – חומצת אמינו המכילה גופרית – מגן מפני נזקים לתאים עצביים באוזן הנגרמים כתוצאה מחשיפה לרעש, ובמקרים מסוימים אף גורם לנסיגה בפגיעה קיימת בשמיעה. כעת מתגייס הצבא האמריקני לניסוי קליני שמטרתו לבדוק אם D-מתיונין משפיע כך גם על בני אדם.

D-מתיונין לא קיים בגוף האדם באופן טבעי, אבל מצוי בגבינה וביוגורט. בצבא ארה"ב מקווים שהניסוי הקליני בחומר יסייע בפיתוח תרופה נגד נזקי שמיעה, בעיה נפוצה בקרב חיילים שנחשפים לפיצוצים, קולות ירי ורעש מנועים. חשיפה לרעש חזק פוגמת בתאי העצב בשבלול האוזן, ואחת התאוריות בנושא גורסת שרעש רם גורם למוח לשחרר לאזור רדיקלים חופשיים – כימיקלים מזיקים שחומצת האמינו D-מתיונין מסוגלת כנראה לנטרל את השפעותיהם.

יוגורט (צילום: Shutterstock)
חומר המצוי ביוגורט עשוי להיות הבסיס לתרופה נגד נזקי שמיעה|צילום: Shutterstock
עוד ב-mako בריאות
>> מזיעים בלילה? לגמרי לא בטוח שזה בגלל החום
>> למה בעצם הדיאטות שלנו אף פעם לא עובדות?
>> קריעת תחת: תרגילים לישבן מעוצב ומוצק

מחקר קודם בבעלי חיים הראה כי D-מתיונין מסוגל לתקן נזקים לשמיעה כתוצאה מרעש, אבל רק בתנאי שהוא מוחדר לגוף שעות ספורות לאחר שהנזק נוצר. נכון להיום אין כל טיפול תרופתי שמסוגל לעשות זאת, וזה עשוי להשתנות כששמיעתם של חיילים שיקבלו מנות קבועות של D-מתיונין  במי השתייה תיבדק לפני ואחרי אימוני נשק אינטנסיביים (קבוצה אחרת של חיילים תקבל פלצבו, תרופת דמה).

אם יוכח שתאי העצב באוזן האנושית מגיבים לחומצת האמינו כמו אלה של חיות המעבדה, הצעד הראשון בדרך לפיתוח תרופה מבוססת D-מתיונין יהיה מיצוי החומר: כדי לקבל מדי יום כמות D-מתיונין זהה לזו שיקבלו החיילים, יש לחסל לא פחות מ-2.3 ק"ג גבינה. וזאת כבר גזירה שאפילו חיילים משוויצריה לא יכולים לעמוד בה.