מה הייתם עושים אם הייתם יכולים ליטול גלולה שתספק לכם את מיטב היתרונות הבריאותיים של אימונים גופניים מבלי להזיז אצבע? אמנם הרעיון נשמע כמו מסרט מדע בדיוני, אך מדובר בפיתוח שעובדים עליו בימים אלו ממש.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אינספור מחקרים נעשו על פעילות גופנית ועל חשיבותה במניעת מחלות וכחלק מאורח חיים בריא. אבל מה לגבי אנשים שאינם יכולים להתאמן, מסיבות בריאותיות שונות המגבילות אותם? חוקרים בארה"ב ניסו לבחון את הסוגיה בניסוי שייתכן כי בעתיד יאפשר לאנשים ליטול גלולות כושר.

"ידוע כי אנשים מסוגלים לשפר את הסיבולת האירובית שלהם באמצעות אימונים" אמר רונלד אוונס, אחד המחברים של המחקר בהצהרה רשמית. "השאלה שלנו הייתה: איך סיבולת עובדת? והאם ההבנה של המדע מאחורי זה תאפשר לנו להחליף אימונים בתרופה?".

המחקר נעשה על ידי מדענים ממכון סאלק שבקליפורניה, ארה"ב ופורסם בכתב העת Cell Metabolism. המדענים פיתחו גלולה, שנוסתה על עכברי מעבדה במשך שמונה שבועות. לאחר נטילת הגלולה במשך שמונה שבועות, הצליחו העכברים לרוץ על הליכון 70 אחוז יותר זמן (כמאה דקות יותר) מעכברים שלא היו תחת השפעת "גלולת הכושר".

  עוד ב-mako בריאות
>> מרחה שמן ארומטי, השתזפה והתוצאות מצמררות
>> הדברים שאסור לחולי פסוריאזיס לאכול
>> שיגעון הכורכום: תרופת פלא או טרנד מסוכן?
עכבר מעבדה (צילום: Mirko Sobotta, Shutterstock)
העכברים הצליחו לרוץ 70 אחוז יותר זמן |צילום: Mirko Sobotta, Shutterstock

"הגלולה גורמת לשרירים לשרוף שומן במקום סוכר"

הגלולה מפעילה את החלבון PPARD, שמונע הפיכת סוכר למקור אנרגיה במהלך אימונים וגורם לשרירים לשרוף שומן במקום. במחקרים קודמים, מדענים הצליחו באמצעות הנדסה גנטית של עכברי מעבדה, לגרום לחלבון להיות פעיל בגופם באופן קבוע. בדומה להשפעה של גלולת הכושר, זה שיפר את מידת הסיבולת שלהם בריצות ארוכות, לעמידים מפני עלייה במשקל וגרם לגופם להגיב טוב יותר לאינסולין.

"אימונים גופניים מפעילים את חלבון PPARD, אך אנחנו מראים כי ניתן לעשות את אותו הדבר ללא אימונים מכניים", אמר ווייוואי פן, אחד המדענים שהשתתפו במחקר. "זה אומר שניתן לשפר סיבולת באותה מידה כמו אדם שמתאמן, בלי המאמץ הגופני". המטרה היא כמובן לא להפוך את בני האדם לחברה עצלנית שנוטלת גלולות במקום להזיז את הגוף, אלא לאפשר לאנשים עם מוגבלויות פיזיות ליהנות מההטבות הבריאותיות של אימונים.

השרירים של העכברים לא הראו שינויים האופייניים לאימונים אירוביים, כמו יותר מיטוכונדריה, יותר כלי דם ויותר סיבי שרירים ששורפים שומן ולא סוכר. המשמעות היא, שהשינויים הללו הם לא הדבר היחיד שתורם להעלאת הסיבולת הגופנית.

התרופה ידועה בשמות GW501516 ו- GW1516 ונמכרת בשוק השחור כסם בלתי חוקי לשיפור ביצועים. החוקרים טוענים כי לגלולה פוטנציאל לסייע לאנשים הסובלים מהשמנת-יתר או סוכרת סוג 2. וכן גם לעזור לאנשים שאינם מסוגלים להתאמן, עקב בעיות בריאותיות שונות.

יחד עם זאת, התרופה נכון לעכשיו נוסתה אך ורק על עכברי מעבדה ונדרשים מחקרים נוספים כדי לבחון האם היא תמצא יעילה בגופם של בני אדם. עד אז, תזונה נכונה ואימונים גופניים יעשו את העבודה. 

(מקור)

>> האם דיאטת גת מסוכנת לבריאות?