קפאין באופן כללי וקפה באופן ספציפי הואשמו בשנים האחרונות בכל רעה חולה אפשרית. החל בהפרעות שינה, עבור בחרדה וכלה בביקורים תכופים מדי בשירותים, מדי כמה חודשים שמענו על עוד סיבה להתנזר מהמשקה שאנחנו לא באמת יכולים לחיות בלעדיו. אלא שעכשיו מגישה ד"ר קרי ראקסטון, לשעבר יועצת תזונה במשרד הבריאות הבריטי וברשות בטיחות המזון האירופית, מחקר שהופך על הראש את כל החוכמה המקובלת לגבי הזהב השחור.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המחקר החדש, שתוצאותיו פורסמו בגיליון האחרון של כתב העת "Complete Nutrition", בחן את השפעת הקפאין על גוף האדם בהסתמך על 44 ניסויים קיימים. מהצלבת הנתונים עולה כי צריכה יומית של עד 400 מ"ג קפאין – המקבילה לבערך 4 כוסות קפה נמס – אינה  מזיקה אפילו כשמדובר בילדים ובנשים בהריון.

קפאין מצוי בקפה, בתה ובמשקאות קלים רבים. בראיון ל"דיילי מייל" אומרת ד"ר ראקסטון: "מדובר כנראה באחד הרכיבים התזונתיים השנויים ביותר במחלוקת. למרבה הצער, יש בנושא מיתוסים רבים ומידע מוטעה, שחלקו מלובה בתקשורת".

ד"ר ראקסטון לא מתייחסת במפורש לגוף תקשורת כזה או אחר, אבל אתרים ובלוגים שמקדמים תזונה בריאה נוטים להמליץ על גמילה מקפאין. אלא שלדברי ראקסטון, "מי שמקבל את ההמלצות הללו עשוי להחמיץ את היתרונות הבריאותיים המוכחים של הקפאין".

15 מ-44 המחקרים שבדקה ראקסטון מצביעים על יתרונות ממשיים של צריכת קפאין – ביניהם שיפור בזמן התגובה וביכולת לדייק במצבי מבחן. חלק מהמחקרים מצביעים על האפשרות שקפאין גורם למוח לשחרר יותר דופמין, מוליך עצבי שמשפיע על מגוון תפקודים – לרבות זיכרון, קשב ולמידה. ב-29 מחקרים נמצאו השפעות חיוביות שונות של קפאין על ביצועים ספורטיביים. בין השאר מתברר ששלושה מכל ארבעה אתלטים מקצוענים משתמשים בקפאין כדרך לשפר את הישגיהם.

עוד ב-mako בריאות
>> האימון שישרוף שומן תוך חמש דקות בלבד
>> למה גוגל יצרה 20 מיליון יתושים במעבדה?
>> תציצו במראה: האם יש לכם נמשים בעיניים? 

הממצאים של ראקסטון מחזקים את ההנחיות של רשות בטיחות המזון האירופית, שבשנת 2015 עדכנה את המלצותיה וקבעה גם היא שאין כל מניעה לצרוך עד 400 מ"ג קפאין ביום (למעט נשים בהריון, שהכמות המומלצת להן היא 200 מ"ג). בנוגע לילדים, הכמות המומלצת היא עד 3 מ"ג קפאין לכל קילוגרם; כדי לסבר את האוזן, זה אומר שילד בן 4 יכול לשתות בערך 2 כוסות תה ביום. יצוין כי באפריל השנה פורסם מחקר של International Life Sciences Institute שאישר גם הוא כי קפאין אינו מסוכן לגוף האדם, וזאת בהסתמך על 740 מחקרים.

לפני שאתם עפים למטבחון להכין עוד כוס, ד"ר ראקסטון מבהירה שהדרך המומלצת ביותר לצרוך קפאין אינה בקפה שלכם אלא בתה, שנחשב לבעל יתרונות משלו; רק לאחרונה נמצא שהוא עשוי להפחית את הסיכון לסוכרת מסוג 2. אבל גם אם אתם מחליטים לדבוק באספרסו שלכם, עכשיו אתם יכולים לעשות את זה במצפון בריאותי שקט.