כשכואב לנו הראש או כואבת הבטן, קל לנו לפנות למשככי כאבים. העובדה שהם נמכרים ללא מרשם גורמת לנו להרגיש בטוחים לחלוטין ליטול אותם לעתים קרובות. אולם, נראה ששימוש תכוף בהם עשוי להוביל לתוצאות מאוד לא רצויות. מחקר חדש טוען כי איבופרופן (תרופה המוכרת במגוון השמות המסחריים שלה כמו אדוויל ונורופן) עלול להוביל לבעיות פוריות אצל גברים ולהתכווצות אשכים.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מחקר קטן שנעשה על 31 משתתפים בין הגילים 18 ל-35 הראה שנטילת איבופרופן העלתה את הסיכון ללקות בהיפוגונדיזם. מדובר בתסמונת הגורמת לחוסר איזון הורמונלי המתבטא בירידה בהורמון הטסטוסטרון ועלייה בהורמון ההצהבה (LH).

המחקר פורסם בכתב העת המדעי Proceedings of the National Academy of Sciences. המשתתפים חולקו לשתי קבוצות; קבוצה אחת קיבלה 600 מ"ג איבופרופן פעמיים ביום במשך שבועיים. לאחר מכן הם עברו סשן של אימוני כושר ו-30 יום אחריו – נטלו שוב את האיבופרופן במשך שבועיים נוספים. הקבוצה השנייה שימשה כקבוצת ביקורת. בקבוצת האיבופרופן, בדיקות דם הראו ירידה של 18 אחוז ברמת הטסטוסטרון לאחר שבועיים וירידה של 23 אחוז בטסטוסטרון לאחר 44 ימים.

גבר עצוב במיטה (צילום: Photographee.eu, Shutterstock)
ירידה בחשק המיני, הפחתה במסת השריר, דכדוך ועייפות|צילום: Photographee.eu, Shutterstock
עוד ב-mako בריאות
>> הטעות הענקית שאתם עושים כשאתם מפשירים בשר
>> האימון שישרוף המון קלוריות - תוך 15 דקות
>> לא מצליחים לישון כמו שצריך? ייתכן שזו הסיבה

רמות נמוכות של הורמון הטסטוסטרון יכולות להוביל לירידה בפוריות הגבר. למרות שהיפוגונדיזם לרוב פוגע באנשים מבוגרים ובמעשנים, נראה ששימוש תכוף באיבופרופן עלול להשפיע גם על גברים צעירים. "נראה שאיבופרופן הוא משכך הכאבים המועדף לכאבים כרוניים ולדלקת מפרקים. לפיכך, זה מדאיג כי אנשים עם היפוגונדיזם עלולים לפתח היפוגונדיזם ראשוני, המאופיין בירידה בחשק המיני, הפחתה במסת השריר, דכדוך ועייפות", כתב ד"ר דיוויד קריסטנסן, מאוניברסיטת קופנהגן.

גלולות אדוויל (צילום: חדשות 2)
מי מאיתנו לא לוקח |צילום: חדשות 2

מאחר שמדובר במחקר ראשוני וקטן, נדרשים מחקרים נוספים ומקיפים יותר כדי להגיע למסקנות חד-משמעיות. אך בינתיים, הסתכלו על זה כאל תזכורת לכך שכל שימוש תכוף במשככי כאבים (גם אלו הנמכרים ללא מרשם רופא) יכול לעתים לגרום לנזק בריאותי.