בדיוק כשחשבנו ששום דבר לא יכול להפתיע אותנו יותר, מגיע המחקר הזה ומטיל ספק בחשיבות המשפחה של כולנו. האם ייתכן שהקשר עם החבר או החברה הכי טובים חשוב יותר מהקשר עם האישה והילדים? גם לנו היה קצת קשה להאמין, אבל לפי מחקר חדש שפורסם ב-Personal Relationships, נראה שהנוסחה לאושר בגיל מבוגר תלויה דווקא במעגל החברים הקרובים.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

כך עולה ממאמר שבחן ממצאים משני מחקרים שונים על מערכות יחסים. במחקר הראשון נבחנו למעלה מ-270 אלף אנשים מכמעט 100 מדינות בעולם (קשה להאמין למספרים האסטרונומיים האלו, אבל זה אמיתי לגמרי). במחקר השני בחן ויליאם צ'ופיק, מחבר המאמר ופרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת מישיגן, עוד 7,500 אנשים מבוגרים מארה"ב. כל אלה איששו את המסקנות, ובראיון למגזין "טיים" הבהיר צ'ופיק שהתוצאות הפתיעו אפילו אותו: "הדבר המפליא היה שבמובנים רבים, היחסים עם חברים היו בעלי השפעה דומה לזו של בני המשפחה - ובמקרים אחרים הם עלו עליהם".

עוד ב-mako בריאות
>> סוף סוף חדשות טובות לחובבי המראה השזוף 
>> האם אכילת צ'יפס מגדילה את הסיכון למוות מוקדם?
>> כך תיפטרו מהיתושים והג'וקים - בלי כימיקלים 

למעשה, צ'ופיק טוען שאפילו הבריאות בגילאים המבוגרים תלויה באיכות הקשר עם מעגל החברים. לפי דיווח הנבדקים, כשחבריהם היו מקור למתח חלה עלייה במחלות הכרוניות - ולהיפך, כשהחברים היוו מקור לתמיכה רגשית הם חשו מאושרים יותר. למרבה הפלא, זה לא היה המקרה כשתחום המשפחה והזוגיות נכנסו למשוואה, אבל את צ'ופיק הנתון הזה דווקא לא מפתיע: "המחקרים מראים כי לעתים קרובות אנחנו נהנים מזמננו עם חברים יותר מאשר עם המשפחה. אנחנו עושים דברים נינוחים עם חברים, בעוד שאירועים משפחתיים לפעמים נתפסים כרציניים או אולי קצת מונוטוניים."

שתי נשים מבוגרות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
יותר נוח לנו עם החברים|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

סיבה נוספת לחשיבות העליונה שיש לחברויות בגילים אלו היא העובדה שאת מבחן הזמן הם עברו בהצטיינות יתרה. לדברי צ'ופיק, עם השנים החברויות השטחיות נעלמות מחיינו, ומי שנשאר בחיינו הם בעיקר האנשים שמשפיעים עלינו באמת: "אנחנו שומרים על קשר עם האנשים האלה כי הם עשו אותנו מאושרים, או שלפחות תרמו לנו בדרך כלשהי".

חברות טובות מאושרות (צילום: Thinkstock, getty images)
"אנחנו שומרים על קשר עם חברים כי הם עושים אותנו מאושרים"|צילום: Thinkstock, getty images

נכון, רבים מהקשישים נתמכים בגילים אלו בעזרתה של המשפחה הקרובה, אבל לדברי צ'ופיק, יחסים כאלה יכולים להכניס לקשר תחושה עזה של מחויבות. זה לא אומר שקשרי המשפחה לא יעילים - אנשים יכולים לחלוק חברויות עוצמתיות עם אחים, בני זוג, ילדים וקרובים אחרים - אלא שביחס לחברות של שנים על גבי שנים, השמחה להיפגש עם חבר ותיק מספקת הרבה יותר. "הנקודה הכללית היא שככל שיש יותר תמיכה ויותר אינטראקציות חיוביות, כך יהיה לאדם טוב יותר. הדבר החשוב הוא שיהיו אנשים שאפשר לסמוך עליהם, על הזמנים הטובים והרעים".

 

via GIPHY