קינאתם תמיד באנשים גבוהים? המחקר הבא יגרום לכם להודות על כך שאתם נמוכים. על פי מחקר חדש שפורסם בכתב העת הרפואי American Heart Association journal Circulation: Cardiovascular Genetics, ככל שאתם גבוהים יותר – כך עולה הסיכון שתפתחו קריש דם בוורידים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המחקר בחן שני מיליון אחים ואחיות שוודים וגילה כי הסיכון לפקקת ורידים – סוג של קריש דם שנוצר בתוך ווריד, נמצא קשור לגובה – כאשר המשתתפים הנמוכים יותר היו בעלי סיכון נמוך יותר.

בנוסף, החוקרים מצאו כי גברים שנמוכים יותר מ-1.60 מטר היו בעלי סיכון נמוך יותר ב-65 אחוז לפקקת ורידים, לעומת גברים בגובה 1.89 מטר ומעלה.

אצל נשים, אלו שהיו בגובה של 1.55 מטר והיו בהריון לראשונה בחייהן, הסיכון לפקקת ורידים היה נמוך יותר ב-69 אחוזים, בהשוואה לנשים בגובה 1.82 מטר ומעלה.

"גובה זה לא משהו שאנחנו יכולים לשנות", אומר החוקר הראשי, ד"ר בנגט זולר, פרופסור חבר באוניברסיטת לונד ובבית החולים האוניברסיטאי במאלמו, שוודיה. "יחד עם זאת, הגובה באוכלוסייה עלה וממשיך לעלות, מה שיכול להשפיע על השיעור ההולך ועולה של מקרי פקקת ורידים".

קריש דם (הדמיה: Anton Nalivayko, Shutterstock)
גובה עלול להשפיע על היווצרות של קריש דם|הדמיה: Anton Nalivayko, Shutterstock

עוד ב-mako בריאות
>> ירדתם במשקל לאחרונה? אתם חייבים לקרוא את זה
>> הפעולה היומיומית הזו עלולה להרוג אתכם
>> הטיפים האלה יעזרו לשינה שלכם לחזור לשגרה

ה-CDC (המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב) משער כי ישנם כ-600 אלף מקרים של פקקת ורידים בארה"ב בשנה, מה שהופך את פקקת הוורידים לגורם השלישי להתקפי לב ושבץ. הגורמים הנפוצים ביותר לפקקת ורידים הם ניתוחים, סרטן, חוסר תזוזה ואשפוז בבית חולים. בקרב נשים, הריון ושימוש בהורמונים כמו גלולות למניעת הריון לטיפול בתסמינים של מנופאוזה הם גורמים נוספים שעלול להוביל לפקקת ורידים.

ד"ר זולר טוען כי ייתכן שכוח הכבידה משפיע על הקשר שבין גובה וסיכון לפקקת ורידים. "ייתכן שזה קורה מאחר שאנשים גבוהים הם בעלי ורידים ארוכים יותר ברגליים וישנו יותר שטח ומקום לבעיות", הסביר. "כמו כן, ישנו יותר לחץ כבידתי בוורידי הרגליים של אנשים גבוהים יותר שיכול להגביר את הסיכון לזרימת דם נמוכה או לעצירה זמנית של זרימת הדם".

חשוב לציין כי לחוקרים במחקר הנוכחי לא הייתה גישה למידע על היסטוריה משפחתית, כמו אורח החיים של הוריהם של המשתתפים והאם הוריהם נוהגים לעשן, מהי תזונתם וכמה פעילות גופנית הם עושים.

בנוסף, המחקר נעשה על אוכלוסייה של שבדים בלבד וייתכן שאם הייתה נעשית בישראל, התוצאות היו שונות. ממוצע הגובה בישראל אינו גבוה במיוחד, בייחוד בהשוואה לגובה הממוצע בשוודיה – ואלו כבר חדשות טובות.