מצד אחד, לשזף את עצמנו למוות על שפת הים ולהיות חשופים לקרינה מסוכנת ולסרטן עור, זה ממש לא מפתה. מצד שני, מסתבר שגם טרנד ה "שיזוף בהתזה", עלול להיות מסוכן.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"שיזוף מלאכותי, למעשה מבוסס על מולקולה בשם DHA (די-הידרוקסי-אצטון). ה – FDA האמריקאי אישר את השימוש בחומר הזה, כקרם שמיועד למריחה על הגוף. הבעיה התעוררה כאשר מכוני שיזוף שונים החלו להשתמש באותו החומר - אך בשיטת ריסוס הגוף שמחזיק למשך 5-6 ימים. בניגוד לקרם שנועד למריחה על הגוף, פעולה זו לא אושרה על ידי ה-FDA", מסבירה ד"ר אתי שגיא, מומחית לרפואת עור ב"כללית", מחוז שרון שומרון.

עוד ב-mako בריאות
>> אופס: תאונות הסקס הכי נפוצות נחשפות
>> איך נשארים צעירים? שותים את המיץ הזה
>> מה השיניים שלכם אומרות עליכם? מתברר שהמון

"רסיסי הספריי עלולים להגיע לדרכי הנשימה"

"הבעיה בשיטה הזאת נובעת ככל הנראה מהעובדה שהחומר המרוסס עלול לחדור לדרכי הנשימה, ולגרום למחלות שונות, ביניהן לאסטמה ואמפיזמה, סוג של הפרעה נשימתית. מה שמטריד יותר הם הממצאים שעלו במחקרי מעבדה שונים שנעשו בעכברים. לפי המחקרים עולה כי חומר ה-DHA המרוסס, עלול לגרום למוטציות גנטיות שיוצרות תאים סרטניים בגוף. זה נכון שעדיין הממצאים האלה לא הוכחו לגבי בני אדם, אבל אני לא יודעת אם התוצאה האסתטית בהכרח שווה את הסיכון האפשרי בעניין".

שיזוף מלאכותי (צילום: יוטיוב , מעריב לנוער)
פחות כדאי. שיזוף מלאכותי|צילום: יוטיוב , מעריב לנוער

אז מה המסקנה? שמש זה עדיף?

"כמובן שלא. ישראל היא אחת מהמדינות בעלות שעור סרטן העור הגבוה ביותר. זאת בעיקר לנוכח הרגלי חשיפה גרועים ואי הגנה מספקת מהשמש. למרות זאת, גם שיזוף בהתזה אינו מומלץ, מאחר שכאמור – אין הוכחות מספקות לגבי בטיחות השימוש בו. אני חושבת שהעיסוק במודל היופי המושלם לכאורה, לעיתים גובה מאתנו מחיר בריאותי, ואין לכך הצדקה אמתית".

מה לגבי נשים בהריון?

"מאחר שאין כאמור מספיק מחקרים בנושא, הייתי מציעה במיוחד לנשים בהריון לשקול היטב את העניין הזה. מדובר בתקופה רגישה המחייבת הקפדה על תנאי בריאות מקסימליים".

האם קרם לשימוש ביתי פחות מסוכן?

"להערכתי שימוש במוצרים הביתיים יותר בטוח לשימוש, משום שנהוג להשתמש בריכוז יותר נמוך של חומרים שונים, וכמובן שאין סכנה שאיפת החומר שנובעת מריסוס. הבעיה במוצרים האלה היא בעיקר אסתטית – כי התוצאה המתקבלת על העור פחות טובה, ולכן רבים יעדיפו את מכוני השיזוף".

לא יכולים לוותר על התענוג? הנה כמה דברים שחשוב להקפיד עליהם:

מאחר שאין אישור רשמי לשימוש בחומר, והשוק די פרוץ בנושא, ד"ר שגיא מציעה למי שלא מוכן לוותר על הפנייה למכוני שיזוף לסמוך על החושים שלו ולבחור במקום נקי, מוכר ובעל המלצות.
"בנוסף, למרות אווירת הספא המורגשת במקום, חשוב שתזכרו שלא מדובר בכזה, ולכן חשוב להגן על הפנים בעת השימוש על ידי חבישת מסכת נשימה ייעודית ומשקפי מגן – אמצעים שלא תמיד ננקטים במכונים. אנשים מרגישים שהם מגיעים ליום פינוק בספא ולא מבינים את חשיבות העניין. חשוב לדעת שיש לכל אחד זכות לבקש הגנה. יתרה מכך, אם אתם עובדים במקום כזה, אתם פשוט חייבים להקפיד על העניין הזה אפילו עוד יותר, מכיוון שאתם חשופים לחומר הזה ברמה גבוהה יחסית. זכרו שבטיחות השימוש מוטלת בספק ולכן, בכל מקרה, לא הייתי ממליצה על שיזוף מהסוג הזה כדרך קבע, שמן הסתם מעלה את רמת הסיכון".

 תגובת משרד הבריאות:

רישוי מכון שיזוף נמצא באחריות רישוי ופיקוח של הרשות המקומית. יחד עם זאת, בכל מכון שיזוף צריך להיות שלט אזהרה המיועד לציבור ובו מצוין שיש צורך להשתמש במגן  עיניים בעת השיזוף.

החומר מותר לשימוש ואינו מסווג כחומר מסרטן. על פי חוות דעת הועדה המדעית האירופית, כל עוד משתמשים בריכוז נמוך מ-14 אחוז בפורמולות בצורת ספריי לשימוש ב"spray cabins" - אין סכנה למשתמש. הריכוז המקסימלי שאושר במדינת ישראל הוא 12 אחוז.