לקראת יום הסרטן הבינלאומי שיצוין ב-4 בפברואר, פרסמה האגודה למלחמה בסרטן נתונים עדכניים על מצב מחלת הסרטן בישראל. מהנתונים עולה כי ישראל מובילה במספר החולים החדשים לשנה ביחס לממוצע מדינות ה-OECD (30 אלף חולי סרטן חדשים) אבל נמצאת מתחת לממוצע בתמותה, הודות לאבחון מוקדם וטיפול חדשני מתקדם.

בתום שנת 2015 חיו בישראל כ-90 אלף תושבים שאובחנו במחלה בשנים 2015-2011. בשנה זו גם נפטרו בישראל כ-11 אלף אנשים מסרטן. בגברים הייתה סיבת המוות השכיחה סרטן הריאה (יהודים וערבים), ובנשים סרטן השד (יהודיות וערביות). בהשוואה בינלאומית, שיעור התמותה מסרטן בישראל נמוך יותר לעומת רוב מדינות ה-OECD, למרות ההיארעות הגבוהה יחסית, ומגמות התמותה מסרטן הן בירידה ביהודים (גברים ונשים) מאז 1995. בערבים המגמה מעורבת: בגברים המגמה יציבה מאז 1994 ובנשים נצפית ירידה מובהקת מאז 1990. גם בארה"ב נצפתה מגמת ירידה בתמותה מסרטן בגברים ובנשים בשנים 2015-2006. בדקנו עם מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן, מירי זיו, מה הסיבות לכך שאנחנו מובילים במספר החולים החדשים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

האם מדובר בסטרס התמידי שאנחנו חיים בו? לטענת זיו, אין שום מחקר שהוכיח קשר ישיר בין סרטן לסטרס, הסיבה למרבה הצער בעיקר גנטית, וגם מספר המעשנים לא תורם.

"חלק מההסבר הוא הגנים של סרטן השד, המחלה הכי שכיחה הקשורה גם למוטציה הגנטית של נשים אשכנזיות, ובארץ יש כפול נשים אשכנזיות ממה שיש במקומות אחרים בעולם", היא אומרת, "אך החדשות הטובות הן שלמעלה מ-70 אחוז מהנשים מאובחנות בשלב מוקדם, ובין ערביות ויהודיות אין הבדל בשיעורי ההיארעות. אנחנו בצמרת שיעורי הריפוי, מה שהוביל לירידה של כ-25 אחוז בתמותה. גם בסרטן המעי הגס יש מגמת ירידה בתמותה, וכיום יש אבחון מוקדם של מלנומה. השילוב של אבחון מוקדם של המחלות השכיחות עם טיפול עדכני ומתקדם מביא לכך שלמרות שאנחנו מעל הממוצע של מקרי סרטן חדשים, אנחנו מתחת לממוצע בשיעורי התמותה". 

נתונים כלליים על פי American Association for Cancer Research:

ועדיין, מה ניתן לעשות כדי לשפר את המצב?

"המחלות השכיחות בארץ ניתנות למניעה או לאבחון מוקדם ולעתים שניהם יחד. היום יודעים שאורח חיים פעיל, פעילות גופנית, הימנעות מעישון או מהשמנה, הנקה והימנעות מאלכוהול מפחיתים את הסיכון לחלות. אם מוסיפים את התוכניות לגילוי מוקדם כמו בסרטן השד או המעי הגס, מודעות לשינויים בעור והתנהגות חכמה בשמש, אפשר להיות במקום טוב.

"הימנעות מעישון יכולה להוביל להפחתה במקרי סרטן בכליה, שלפוחית השתן, שד, ריאה, ודרכי הנשימה, עם זאת עדיין הרבה מאוד מעשנים היום. בניו יורק בלומברג הצליח להפחית את מספר המעשנים על ידי כך שהעלה את מחיר הסיגריות. הצעד הזה הצליח לעבוד על הצעירים, ולכן פחות קנו סיגריות ופחות התמכרו. מומחה למוח גילה שבגילים הצעירים עד גיל 24 המוח רגיש להתמכרויות, אם בשלב הזה אדם מתמכר קשה לו מאוד להיגמל מההרגל הרע. אנחנו יודעים שבסיגריה יש 70 חומרים מסרטנים, ועדיין אנשים מקצרים את חייהם בעשר שנים.

"אפשר להפחית את שיעורי התחלואה אם ניישם את מה שאנו יודעים היום מבחינת אורח חיים בריא וסריקה בגילים המתאימים. בסרטן העור היינו במקום השלישי במספר המקרים החדשים אחרי אוסטרליה וניו זילנד, וירדנו למקום 13 בגברים ו-20 בנשים, זו ירידה עצומה. האגודה למלחמה בסרטן לא חיכתה שהמדינה תתערב, הפעילות שלנו מסתמכת על תרומות ולא על תקציב מהמדינה, ויש לזה תוצאות".  

עודף משקל מפחית את הסיכוי לחלות בסרטן הש (צילום: BCAM, חדשות)
המחלה הכי שכיחה הקשורה גם למוטציה הגנטית של נשים אשכנזיות|צילום: BCAM, חדשות

כאמור, בכל שנה מתווספים כ-30 אלף חולי סרטן חדשים, מתוכם כ-450 ילדים. סרטן היא עדיין בעיקר מחלה של הגיל המבוגר. מנתוני ארגון הסרטן הבינלאומי ה-UICC עולה כי כיום ישנם כ-8.8 מיליון מקרי מוות מסרטן בעולם בכל שנה. 70 אחוז ממקרי התמותה מתרחשים בארצות מתפתחות, שהן הכי פחות מוכנות ומצוידות להתמודד עם נטל הסרטן.

אי השוויון הבולט מתייחס לסרטן בקרב ילדים. שיעורי הישרדות של מחלות הסרטן בילדים הינם למעלה מ-80 אחוז במדינות המפותחות כלכלית, לעומת שיעורים נמוכים של 20 אחוז, בלבד במדינות המתפתחות בעלות ממוצע הכנסה נמוך. אי השוויון מורגש בצורה משמעותית גם בארצות שממוצע ההכנסה שלהן בינוני עד גבוה. בעיקר באוכלוסיות מסוימות, כגון מהגרים, פליטים, אוכלוסיות מפריפריות חברתיות וגיאוגרפיות ואוכלוסיות בעלות מעמד סוציו-אקונומית נמוך. "יש צורך בסגירת פערים, הנושא הזה מקומם וכואב כי קיים טיפול יעיל וגם לא יקר, והישגיו טובים, ובכל זאת תמותת ילדים ממחלות סרטן במדינות מתפתחות היא גבוהה במיוחד", אומרת זיו. 

סיגריה עישון (צילום: חדשות)
עדיין יש מעשנים רבים בארץ|צילום: חדשות

בלי שאננות: לסרטן המוח תקופת חביון

למרות שבשני העשורים האחרונים עלה משמעותית שיעור המשתמשים בטלפונים סלולריים, מעיבוד נתונים שנערך לראשונה מאז החל השימוש הנפוץ בטלפון סלולרי בישראל, על ידי הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות, לא נרשמה עלייה במספר המקרים של גידולי מוח ממאירים בכל קבוצות האוכלוסייה בישראל, בשני העשורים האחרונים. זיו מדגישה כי למרות הנתונים, אין לשלול את הקשר הקיים בין סרטן המוח לשימוש גובר בסלולרי. "לסרטן המוח יש תקופת חביון שנעה בין 10 ל-40 שנה. בינתיים חלפו 25 שנה. זו בשורה טובה שלא נמצאה עלייה בהיארעות של גידולי מוח, אבל תקופת החביון יכולה להימשך עוד 15 שנה, ולכן חשוב לנקוט אמצעי זהירות מונעת, כמו להרחיק את הנייד מהגוף, לדבר באמצעות דיבורית, להימנע משימוש במעלית והכי חשוב לא לאפשר שימוש לילדים. ידוע לנו שככל שהילד צעיר כך החשיפה לקרינה יותר מסוכנת. עדיין יש ילדים שמדברים המון בסלולרי, ואפילו תינוקות שמשחקים בנייד. יש המלצה חד משמעית של משרד הבריאות למנוע מילדים ככל הניתן, לצערי, זה לא מה שקורה בשטח", מוסיפה מירי.

אונקולוג בכיר סיפר כי כיום בישראל אונקולוג אחד מטפל ב-150 חולים, וכי החסר הגדול במשאבי אנוש לא מאפשר להחליט על תוכנית טיפול מדויקת לכל חולה, מה שמוביל לעתים לאבחנות שגויות או לא מהירות מספיק.

"לפני כשנה היה מחקר על שיעורי הישרדות של חולי סרטן ב-85 מדינות, וישראל דורגה במקום השישי. שיעורי הישרדות גבוהים הם פועל יוצא של גילוי מוקדם במחלות השכיחות וטיפול טוב. יש בארץ טיפול עדכני וטוב, אבל נכון שהאונקולוגים כורעים תחת נטל ועומס. ב-50 השנה האחרונות מספר החולים עלה פי 5 ומספר המחלימים פי 8 או 9, לא רק שיש 30 אלף חולים חדשים, יש גם את המחלימים מסרטן שזקוקים למעקב כי הם בסיכון גבוה לסרטן אחר, מה גם שיותר אנשים חיים יותר שנים. אין מספיק תכנון מדיני להעסיק יותר כוח אדם באונקולוגיה ורדיותרפיה (טיפול קרינתי) בפרט, למרות שזה מקצוע מועדף, הוא לא מתוקנן במחלקות אשפוז לאונקולוגיה בצורה מסודרת. זה דורש היערכות והנושא עולה לדיונים לעתים קרובות, אבל לא מתקדם הרבה. אם בחו"ל יש מומחה לכל תחום, בישראל אין מחלקה לכל סוג סרטן, ובכלל עובדים יותר קשה, זו לא הדרך ולא צריך להמשיך כך.

עוד ב-mako בריאות:
>> להפסיק לסבול: 10 מאכלים שמונעים טחורים
>> הטעות שאתם עושים לפני השינה שמזקינה את העור
>> 3 הרגלים תמימים שהורסים לכם את השיניים

"אני רוצה לקוות שהם עומדים בעומס גדול, מתוך הנתונים הם מצליחים לעשות עבודה טובה, בנוסף, חולים מגיעים לאבחון יותר מוקדם היום. אם נשים היו באות פעם ולא היה כבר מה לעשות איתן, היום הן עוברות טיפול קרינתי ומחלימות, אבל עדיין יש טיפולים מורכבים, ואין ספק שצריך לחזק ולעבות את המקצוע הזה, וזה דורש חשיבה ומענה יותר דחוף מטעם משרד הבריאות. לצערי, אנחנו עדיין נמצאים רחוק מהיכן שאנו אמורים להיות, ואין תכנון או הבטחה באופק".

האגודה למלחמה בסרטן מזמינה את ציבור חולי הסרטן ובני משפחתם להתקשר למוקד המידע, שכעת מסייע גם במידע לגבי מימוש זכאות במערכת הבריאות, טלפון: 1800-599-995