בעקבות הידיעות על התפשטות מחלת החצבת באירופה, ממליץ משרד הבריאות להתחסן לפני הנסיעה לחו"ל - ובבמרפאות המטיילים  כבר החלו להיווצר עומסים ותורים ארוכים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

החל מתחילת 2016 מתפשטת מחלת החצבת באירופה, ודווח על יותר מ-6,000 מקרים ב-30 מדינות, בהן גרמניה, רומניה, אוסטריה, צרפת, איטליה, פורטוגל, ספרד, שוודיה ועוד. מומחים מעריכים כי בפועל יש יותר מקרים מאלה שדווחו, ובעקבות התפשטות המחלה ממליץ משרד הבריאות לכל נוסע לחו"ל שלא חלה בחצבת ולא קיבל את החיסון לוודא כי קיבל שתי מנות חיסון  - נגד חצבת, חזרת ואדמת.

את החיסונים משיגים במרפאות המטיילים הפזורות ברחבי הארץ, שבהן כבר החלו להסתמן עומסים. כפי שמתארת אורית, שאמורה לטוס לאירופה בחודשי הקיץ: "משרד הבריאות אמר תתחסנו נגד חצבת למי שטס, אבל לקח לי זמן להשיג תור. ניסיתי להשיג כמעט שבוע את מרפאת המטיילים בתל השומר. כשכבר הצלחתי להשיג אותם, התור הפנוי הראשון היה לסוף יולי - כלומר לעוד חודשיים".

היא ממשיכה: "העדפתי לקבוע תור קרוב יותר כי עכשיו הילדים עוד בבית הספר ויש לי זמן, אבל אמרו לי שם שאי אפשר וזה התור הכי קרוב".

במשרד הבריאות כבר מודעים לעומס. ד"ר אודי קלינר, סגן ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, אמר היום כי "אנחנו יודעים שיש כבר ביקוש ער לחיסונים, ולכן אנחנו נערכים לתגבר את מרפאות המטיילים בכל רחבי הארץ בעשרות שעות בשבוע".

ד"ר קלינר ממליץ לוודא אם אכן יש צורך בחיסון לפני שממהרים לקבוע תור. "אני ממליץ להתקשר למוקד של משרד הבריאות, כי לא כל מי שחושב שהוא צריך חיסון אכן זקוק לו - יש הרבה משתנים שצריך לבחון כדי לקבל את ההחלטה אם כן או לא. במידה שאכן יש צורך, ניתן לקבל את פרטי שעות הפעילות ולפעול בהתאם. עם זאת, אין סיבה לפאניקה, יש עלייה בתחלואה וכדאי להתחסן על פי המלצתנו".

על פי הוראות משרד הבריאות, ההמלצה לכל נוסע לחו"ל שלא חלה בחצבת ולא קיבל את החיסון היא לוודא קבלת שתי מנות חיסון נגד חצבת, חזרת ואדמת. ההמלצה לא חלה על ילידי 1956 ומבוגרים יותר. ילידי ישראל משנת 1978 ואילך שחוסנו על פי שגרת החיסונים אמורים להיות מחוסנים בשתי מנות, ועל כן אין צורך בהשלמת חיסונים נגד חצבת. כלומר - קבוצת הסיכון העיקרית היא של אלה שנולדו בישראל בשנים 1978-1957, ושלא חלו בעבר בחצבת.

עוד ב-mako בריאות
>> אחת ולתמיד: האם שמן קוקוס באמת כזה טוב לנו?
>> אוכלים פחות בשר? תראו מה זה עושה לגוף שלכם
>> "כואב לי בכל שנייה ביום - והסביבה מרימה גבה"

כמו כן, משרד הבריאות ממליץ לתינוקות בני 11-6 חודשים הנוסעים לחו"ל לקבל מנת חיסון אחת נגד חצבת. מנה זו לא תיספר במסגרת שגרת חיסוני הילד.

מדובר בפרוצדורה לא מאוד זולה - החיסון עצמו עולה 32 שקל, הייעוץ הרפואי 72 שקל והפנקס הבינלאומי 66 שקל - ובסך הכל - 170 שקל. לכן ממליץ ד"ר קלינר לבדוק אם כבר יש ברשותכם פנקס, ומוסיף: "מי שיש לו פנקס בינלאומי כדאי שיביא אותו ויחסוך לעצמו את התשלום".

חלת החצבת נגרמת על ידי נגיף החצבת (Measles virus), ומועברת ישירות מאדם לאדם. דרכי ההדבקה הן פיזור הנגיף לסביבה בעת שיעול, עיטוש או מגע עם הפרשות מהאף וליחה או שהייה בחדר החולה. חצבת מדבקת מאוד, ולאדם שאינו מחוסן ונחשף לחולה יש סיכון של 90% להידבק. המחלה מאופיינת בחום, פריחה, דלקת עיניים והרגשה כללית רעה - עם פוטנציאל לסיבוכים קשים.

מלבד המקרים באירופה, מדווח משרד הבריאות כי בשבועות האחרונים התגלו 5 מקרי חצבת בירושלים. הדיווחים הם ממזרח וממערב העיר, כולם בנשים בנות 40-20, ולא ידוע על מקרי חצבת בשאר חלקי הארץ בחודשים האחרונים.

במשרד הבריאות מדגישים כי אין מחסור בחיסוני ילדים, וכי המשרד הזמין מבעוד מועד חיסונים נוספים על מנת לעמוד בביקושים, ומבצע בימים אלה הזמנה של עוד חיסונים גם למבוגרים.

הכתבה פורסמה במקור באתר The Marker

50 אחוז מהישראלים המעשנים ימותו מזה – ומה עושים ליצמן וכחלון?

מאבק הרופאים בהדסה: תסריט הבלהות של משרד הבריאות מתממש