הן מעניקות לנו עולם ומלואו ולא דורשות יותר מדי בתמורה, אך רבים מאתנו עדיין נוטים להזניח את העיניים ואחראים ללא מעט מהנזקים שנגרמים להן. אז מה אתם עושים לא נכון?

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק? 

נזקי השמש

קל לשכוח שמשקפי שמש הם לא רק אקססורי אופנתי בסיסי, אלא גם אביזר הכרחי וקריטי לשמירה על העיניים. שתי פונקציות חשובות , אולם הבעיה מתחילה כאשר זו השנייה נזנחת לטובת הראשונה, כלומר כאשר אתם קונים משקפי שמש טרנדיים שיכולת סינון הקרינה שלהם מהממת קצת פחות. חשוב לבחור במשקפיים עם מסנן קרינת UV אופטימלי כדי להגן על העיניים ולהפחית משמעותית את הסיכון להתפתחות קטרקט ומחלות ניוון כמו AMD. גם מרכיבי עדשות מגע שמכילות מסנן UV לא פטורים, וכדאי שירכיבו משקפי שמש מאחר והעדשה לא מכסה את כל העין. כשמדובר במשקפי שמש אופטיות, חשוב לבצע החלפת עדשות אצל אופטומטריסט.

עוד ב-mako בריאות:
>> חופפים במים חמים? אתם הורסים לעצמכם את השיער
>> מה עושים כשלא מצליחים להירדם?
>> לוקחת גלולות? יש מצב שתישארי רווקה 

כאבי ראש

שגרת היומיום המודרנית מספקת לא מעט סיבות לכאבי ראש מעיקים. אבל במקום להקפיץ משככי כאבים על בסיס יומי, כדאי לקחת בחשבון ששינויים בראייה ומאמץ יתר של העין עלולים להוות גורם מרכזי לכך, ולהקפיד להיבדק אצל אופטומטריסט מוסמך ולטפל בהתאם. התעלמות מסימפטומים שמצביעים על צורך בתיקון הראייה תוביל למגבלות כמו עין עצלה, ובעיקר לאובדן היכולת לראיה מקסימלית.

סנוור ממסכים

זה כבר לא סוד שהמסכים שדרכם אנו צורכים את התוכן היקר שלנו מזיקים לבריאות בכלל ולראייה בפרט. הסמארטפונים עוד מקבלים פה חנינה איכשהו, ועושי הצרות העיקריים הם מסכי המחשב הגדולים, הפולטים "אור כחול" שמסנוור ומעייף את העיניים. קבוצת הסיכון הגדולה ביותר היא כמובן אלה מאיתנו שעוסקים בעבודה משרדית ומבלים את רוב היום מול הכחול הגדול הזה. "אנחנו פוגשים הייטקיסטים בני שלושים שכל הזמן עולה להם המספר", מספרת האופטומטריסטית שני שלו וחושפת כי הפתרון דווקא פשוט: עדשות בגוון צהוב בהיר יסננו את האור הכחול ויקלו על העיניים משמעותית בעבודה מול מחשב. כעת רק נותר לכם להפוך למובילי אופנה במשרד.

יובש

גם יובש בעיניים הוא בעיה רווחת ומעיקה בקרב אנשים שעובדים שעות מול מסכים ונוטים לסבול ממה שמכונה בעגה המקצועית CVS- Computer Vision Syndrome. תופעות נלוות הן גירוד, צריבה ואי נוחות כללית. כאן הפתרון פשוט יותר: הגברת תדירות המצמוץ תמזער את התופעה. הישיבה מול המחשב למעשה גורמת לנו לבהות ולמצמץ פחות - הדביקו על המסך פתק שיזכיר לכם את חשיבות המצמוץ והרגילו את עצמכם לפעולה הבסיסית הזאת. מבטיחים שלא תפספסו כלום.

עייפות

זו הרי כבר מגפה של ממש, וגם בה אשמים, למרבה ההפתעה, הטכנולוגיה והמסכים. התמקדות ממושכת בשדה ראייה מצומצם מאמצת את העיניים, ובדיוק כמו שלבוס שלכם אסור לדרוש מכם לעבוד בלי הפסקה, כך לכם אסור לדרוש זאת מהעיניים שלכם. יש להקפיד על הפסקות קבועות של דקה על כל עשר דקות עבודה מול מחשב, ולשנות את המבט לטווח אינסופי כדי לשחרר את האקומודציה (הגדלת העוצמה של העדשה התוך עינית). בנוסף, מומלץ לעבוד עם פונטים גדולים וברורים ובסביבה מוארת/

שינויים בראייה החל מגיל 40

הגעתם לגיל 40? לא נורא. ידוע שהוא השלושים החדש. הפסיקו להדחיק ולכו לבדוק את הראייה שלכם, כי העובדה הפשוטה היא שאנשים מעל גיל 40 חשופים ליותר מחלות באופן כללי, ולמחלות עיניים בפרט. זה הזמן למנוע התפתחות קטרקט, מחלות ניוון רשתית (שמופיעות לרוב מעל גיל 60), לנטר ולטפל בשינויים בראייה ועליה במספר. אבחנה מוקדמת היא שם המשחק, ומומלץ להגיע לבדיקה אופטימטרית ולרופא עיניים אחת לשנה.

"זבובים" בשדה הראייה

רבים מאיתנו מכירים את התופעה – פתאום מופיעות למול עינינו נקודות כהות ועמומות שנדמות לזבובונים קטנים. חשוב לדעת שלא מדובר בכוח על, הזיות או חלילה מעופפים קטנים שלכודים לכם בתוך העין, וחשוב גם לדעת שעל אף זאת, העניין עלול להיות מסוכן. לרוב ניתן לחיות לגמרי בשלום עם התופעה המשעשעת שנובעת מניתוק בזרם נוזל הרשתית, אך במקרים מסוימים היא עלולה להוביל לתוצאות חמורות של ניוון רשתית או היפרדות רשתית. אלה ידרשו ניתוח חירום, ובהיעדר טיפול ראוי ומהיר עשויים לעלות לכם בפגיעה בשדה הראייה ואף באובדן מחולט שלה. המעופפים הקטנים באים לביקור לעיתים קרובות? אל תיבהלו, אבל לכו לבדוק את זה.

היגיינת עדשות מגע לקויה

אין ספק שמדובר בהמצאה שרבים מאיתנו שומרים לה אמונים ואסירי תודה עליה כבר שנים, אולם אסור לשכוח כי אנשים שמרכיבים עדשות מגע חשופים יותר לזיהומים, מהסיבה הפשוטה שהם מכניסים גוף זר לעין על בסיס יומיומי. בשנים האחרונות מתחזקת מגמה של רכישת עדשות זולות ופשוטות ברשתות הפארם, ללא תדרוך מתאים של מומחים. כך עשויים המשתמשים להניח, למשל, שניתן לשטוף את העדשות במי ברז או להשרות אותן באותה תמיסה לאורך זמן. אחרים פשוט יקלו ראש ולא יטרחו לשטוף ידיים לפני הטיפול בעדשות. כך או כך, ובמיוחד בשילוב עם חומרים לא מספיק איכותיים, הפוטנציאל של מחסנית העדשות שלכם להפוך לצלחת פטרי ושל העיניים שלכם לסבול מזיהומים ונזקים נוסק. מומלץ לעבור את התהליך עם מומחים מקצועיים וחשוב להיבדק אחת לשנה כדי לוודא את רמת ההתאמה של העדשה ולשלול מצוקות חמצן שדורשות החלפת חומרי גלם.

מחלות הנובעות מתזונה לקויה

כאילו אין מספיק סיבות לעבור לתזונה בריאה ומאוזנת, כעת מסתבר שגם העיניים שלכם יודו לכם על זה מקרב לב וקרנית. עוד מסתבר כי אמא וסבתא צדקו כל הזמן ובכלל לא המציאו את הרעיון שלפיו גזר בריא לעיניים: מזונות שעשירים בויטמיןA (בטא קרוטן) כמו גזר, בטטה ואגוזי מלך, תורמים לאיכות הראייה ומונעים התפתחות של תופעות כמו עיוורון לילה ומחלות עיניים נוספות. התפקיד היוקרתי לא שמור רק לגזר ולחבריו - גם מזונות שעשירים בויטמין C ו E-יקדימו תרופה למכה שעשויה לבוא על עיניכם היקרות.

>> לאתר "מכבי ממבט ראשון

>> ומה פוגע בעיניים שלנו? חשוב לדעת