המהפכה הדיגיטלית הפכה את כולנו לצרכני מסכים וכיום אנו מוקפים במכשירים בעלי צג דיגיטלי. כולנו נהנים מהנוחות שמציע העולם הדיגיטלי ועושים בו שימוש יומיומי ואינטנסיבי, עובדה החושפת את מערכת הראיה שלנו לצגי מחשב, מסכי טלוויזיה, טלפונים חכמים, טאבלטים, ספרים דיגיטליים ועוד. אך האם עבודה ממושכת מול אותם צגים יכולה לפגוע בעיניים שלנו?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

על מנת להבין מה פוגע בעיניים יש להבין את התמונה המלאה: האור עשוי מחלקיקים אלקטרומגנטיים הנעים בגלים באורכים שונים ונמדדים בננומטר. מערכת הראיה שלנו חשופה לשלושה סוגים עיקריים של גלי אור: גלים קצרים שאינם נראים לעין האנושית (אולטרא סגול - 100-380 ננומטר) וגלים ארוכים שאינם נראים על ידי העין האנושית (אינפרא אדום - 750 ננומטר ומעלה).

אורכי גל שכן נראים לעין האנושית נמדדים ב 380-750 ננומטר. באורכי הגל הללו נראה ספקטרום הצבעים: אדום, ירוק וכחול. גלי האור עוברים בחלקים הקדמיים של מערכת הראיה הכוללים את הקרנית, העדשה וזגוגית העין. בהמשך גלי האור נקלטים ונספגים ברשתית העין על ידי תאים פוטורצפטורים. תאים אלו הופכים את אנרגית האור לאותות חשמל הנקלטים במוח ומתורגמים לתמונה. גלי האור נושאים אנרגיה וככל שאורך הגל קצר יותר כך רמת האנרגיה גבוהה יותר. ככל שרמת האנרגיה של הגל גבוהה יותר תהיה פגיעה גדולה יותר במערכת הראיה. מבין אורכי הגל המתורגמים לצבעים אורך הגל הכחול נחשב לבעל האנרגיה הגבוהה והמזיקה ביותר. ניתן לחלקו לשלושה:

UVC – בעל אורך גל שנמוך מ־286 ננומטר, בדרך כלל מסונן על ידי שכבת האוזון.

UVB – בטווח שבין 286 ל־320 ננומטר, בדרך כלל נספג על ידי קרנית העין (שכבת העין הקדמית והשקופה).

UVA – בטווח שבין 320 ל־400 ננומטר. מדובר בקרינה המסוכנת ביותר לעין, מכיוון שהיא יכולה לחדור לתוך חלל העין ולהזיק לעדשה התוך עינית.

מה שמגן עלינו וסופג את הקרינה המזיקה ואת האור הכחול הוא פיגמנט המצוי בעין - מלנין. זהו החומר שנותן לעין את צבעה. ככל שלאדם יש יותר מלנין צבע עיניו יהיה כהה יותר. עם זאת, כמות המלנין פוחתת עם הגיל: עד גיל 65 נותרת רק כמחצית מכמות המלנין והעין נחשפת לנזקים בשכבות העמוקות.

עין של אישה (צילום: Antonio Guillem, Shutterstock)
מלנין - החומר שנותן לעין את צבעה|צילום: Antonio Guillem, Shutterstock
עוד ב-mako בריאות
>> בלי להזיז אצבע: הגלולה שתכניס אתכם לכושר
>> הסופר פוד האמיתי שהיה לכם מתחת לאף נחשף
>> הסימנים שאתם במערכת יחסים לא בריאה

הסמארטפון: מעייף את העיניים ומשבש את השינה

בשנים האחרונות עלתה השאלה מהי מידת ההשפעה של גלי האור הקצרים על מערכת הראיה. ידוע שגלים אלה הם בעלי רמת אנרגיה גבוהה שיכולה לפגוע בראיה, אך השאלה היא עד כמה הם מזיקים, והאם ניתן להפחית את הנזק. שאלה נוספת שעלתה היא האם אותם גלי אור המופקים באמצעים מלאכותיים על ידי נורות יכולות לגרום לנזק בעין.

מחקרים עדכניים שנערכו לאחרונה הצביעו כי ישנה סבירות גבוהה לפגיעה בראיה בחשיפה לאורכי גל קצרים. בין הנזקים ניתן למנות את הקטרקט – עכירות של העדשה התוך עינית, ניוון מקולרי (AMD) – התנוונות התאים במרכז הראיה ועוד. כמו כן נמצא כי ישנה השפעה מזיקה בחשיפה לאורכי גל קצרים נראים המופקים ע"י תאורתLED fluorescent , הנמצאת בשלל מכשירים אלקטרונים: מסכי מחשב, טאבלטים וסמארטפונים.  חשיפה לאור הכחול הקיים בתאורה זו יכולה לגרום לפגיעה בתאי הרשתית, ואף לפגיעה המתבטאת בהפרעות במחזור השינה עקב שיבוש בשעון הביולוגי: באותם מחקרים נמצא שאורכי הגל בספקטרום האור הכחול (460 - 480 ננומטר) מעכבים את ייצור הורמון המלטונין. פגיעה בייצור המלטונין משבשת ופוגעת במחזור השינה, דבר הגורם  באופן ישיר לנדודי שינה, תפקוד ירוד, בעיות ריכוז, עייפות ועוד.  

סלולרי במיטה (צילום: Marcos Mesa Sam Wordley, Shutterstock)
הסמארטפון הורס לכם את העיניים ואת השינה|צילום: Marcos Mesa Sam Wordley, Shutterstock

אז מה עושים?

כדי להתמודד עם בעיות אלה, פיתחו לאחרונה מספר חברות אופטיקה מובילות ציפוי מגן לעדשות משקפיים הנקרא "ציפוי חוסם אור כחול". מטרתו של ציפוי זה הינה להוות חסם אופטי לאותם אורכי גל קצרים ומזיקים תוך שמירה על צלילות וחדות הראיה.

עדשות אלו מומלצות לכל מי שנמצא שעות רבות בסביבת מחשב או מסכים ובעיקר לאנשים שזוהי סביבת העבודה שלהם: הייטקיסטים, מפעילי מערכות ממוחשבות, גיימרים ועוד. ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, כך עולה החשיפה שלנו למסכים, מה שמבטיח שתחום זה באופטיקה ילך ויצבור תאוצה ואנו נמשיך לראות פיתוחים בתחום מסנני הקרינה ממסכים.

ציפויים חוסמי אור כחול ניתן למצוא בחנויות רשת מכבי ממבט ראשון המשווקות בלעדית את עדשות SKY. את הציפויים ניתן להוסיף לעדשות חד מוקדיות, מולטיפוקל ועדשות משרדיות.

עדשות SKY מבית מכבי ממבט ראשון מיוצרות בטכנולוגיית ליטוש אחורי - הטכנולוגיה המתקדמת ביותר המביאה לדיוק אופטי מרבי ונוחות גבוהה. העדשות מגיעות עם מגוון ציפויים, פיתוחים נוספים להפחת עיוותים ויכולות התאמה לכל סוגי המסגרות, כולל מסגרות ניילון וברגים.

הכותבת היא אופטומטריסטית קלינית ברשת מכבי ממבט ראשון בסניף אסותא השלום תל-אביב

כללי ברזל לשימוש בעדשות מגע רכות